Leestijd: 5 minuten

De Deutz-Fahr 6130.4 TTV getest door AGRARTECHNIK | Met de 6130.4 TTV hebben we binnen korte tijd de tweede trekker uit de serie 6 van Deutz-Fahr op onze testboerderij. Met één oogopslag is duidelijk dat die twee trekkers niet alleen verschillen door hun aantal cilinders.

Nieuwe flair voor de Deutz-Fahr 6 serie (8)

Met de invoering van de TTV kreeg de 6 serie van Deutz-Fahr een ingrijpende cabine update. De nieuwe Maxi Vision cabine is verregaand identiek aan die van zijn grote broers van de Serie 7 en scoort voornamelijk op de meer overzichtelijke plaatsing van de bedieningsgroepen. De verbinding ‘op kleur’ met de regelventielboxen aan de achterkant met de daarbij horende instelmogelijkheden in de cabine beviel ons goed.

Met de optionele 12,8 inch iMonitor komt er bovendien een echt professionele bedieningsunit in de cabine. Het Topcon touchscreen is eenvoudig te bedienen en de indeling van de interface is helemaal naar eigen smaak te regelen. Onderliggende menu’s laten zich ‘swipend’, met een veeg van de vinger, vanuit de compacte in de complete versie overschakelen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wie niet zo dol is op touchscreens kan werken met het afzonderlijke bedieningsgedeelte op het zij-console. Standaard zit er een kleine werkmonitor op de rechter A-stijl. Daarop zijn onder meer de gekozen rijmodus, de snelheid en de hydraulische regelventielen te zien. Er is zelfs en beperkte mogelijkheid om het akkermanagement in te stellen. Een paar velden kunnen naar wens van de  gebruiker vastgelegd worden. De donkere kleuren zouden wat vrolijker kunnen zijn. In principe was de kleine monitor voor ons voldoende geweest. Maar bij meer gecompliceerd GPS gebruik, ISOBUS apparaten of het gebruik van achteruitrijcamera’s wordt de iMonitor interessant. Bij het voorwerk voor het tarwe zaaien hebben we onder moeilijke omstandigheden met een vier- scharenploeg en een vorenpakker gewerkt. Daarbij was de mogelijkheid om de agressiviteit, de bite, van de rijrichting hendel te verstellen en de controle van de bediening van de regelventielen positief.

De transmissie van de TTV modellen komt van ZF. De 50 km/u versie reden we met gereduceerd motortoerental. De snelheidsregeling gebeurt met het rijpedaal of met de  rijhendel. Er zijn drie verschillende rij modi. Op de handmatige stand wordt door het aantikken van de joystick de snelheid trapsgewijs verhoogd.

Op de automatische stand bekommert het motormanagement zich er om, dat het met het rijpedaal aangegeven tempo bij een zo optimaal mogelijk toerental vastgehouden wordt. In ons geval was de afstemming tijdens het evenwijdig mee op rijden aan de hakselaar niet fijn genoeg afgestemd. Dat was te verbeteren door middel van de ACC draairegelaar voor het acceleratiegedrag.

Op de stand voor gebruik met de aftakassen ligt het zwaartepunt op het constante toerental van de aftakas. Via de iMonitor is de marge in toerental verlaging in te stellen, dat is van belang bij het werken op heuvelachtig terrein.

De vier cilinder Deutz motor is ons goed bevallen. Met zijn Adblue uitlaatgas nabehandeling is hij conform Tier 4i. Tijdens de hakselcampagne hebben we de trekker vaak voor een 30 kuub silagewagen gereden. Op straat liep de trekker er rustig mee terwijl hij goed accelereerde. De cabinevering is mechanisch, of zoals in ons geval, pneumatisch met niveauregeling. De geveerde voor as is een optie. De actieve standpositie is praktisch. Het voertuig wordt zonder de handrem er op door de transmissie op zijn plek gehouden. Het activeren en dé-activeren van de handrem door een schakelaar op het console vraagt gewenning.

Nieuwe flair voor de Deutz-Fahr 6 serie (1)

Tijdens onze meerdere weken durende test hebben we de trekker in de herfst gebruikt voor wegtransport, we hebben een 6 meter brede cirkeleg getrokken en hebben gewerkt met en ploeg met vier scharen en een vorenpakker.

Technische gegevens Deutz-Fahr 6130.4 TTV

Nominaal vermogen (EG 97/68): 124 pk
Cil. inh./ aant. cil.: 4,03 liter/4
Nominaal toerental: 2.200 tpm
Koppel: 546 Nm
Tankinh. Brandstof/Adblue: 230 liter/28 liter
Transmissie: Traploos, max. 50 km/u
Hydr. units (V/A): max. 2/5; 1/4 (op de testtrekker)
Load sensing pomp: 120 liter/min

 

Samenvatting

De 6130.4 TTV heeft ons tijdens de meerdere weken durende test veel plezier gegeven. Op de weg en op de akkers. Met de presentatie van de TTV’s en de invoering van de nieuwe cabinelijn in de Serie 6 heeft Deutz-Fahr deze serie naar ons idee heel erg opgewaardeerd. Alleen al om zijn uiterlijk heeft hij al veel complimenten gekregen.

De vele verbeteringen op het gebied van bedieningscomfort vallen direct op. Toetsen en hendels die in dezelfde werkgroepen horen hebben dezelfde kleuraanduiding en zitten waar je ze zou verwachten. De déblokkage van de EHR en de regelventielen zit prominent in zicht en is in kleur gecodeerd. Ook het ontkoppelen van de aftakas is niet te missen.

Erg vermeldenswaard is de regeling van de verlichting, die nauwelijks beter had kunnen zijn. De ‘coming home‘ functie met de buitenschakelaar bij de trapopgang draagt daar ook aan bij.

De iMonitor is optioneel. De bediening ervan en de persoonlijke gebruikersinstellingen laten nauwelijks te wensen over. Het  beeldscherm is heel goed in alle richtingen te verstellen, maar komt door zijn donkere achtergrond wat somber over. Af en toe moesten we herhaaldelijk het scherm aantippen om een  commando door te geven. Het aparte bedieningsgedeelte met draaischakelaars dat op het zijconsole zit is praktisch, maar zou volgens ons dichter bij de monitor moeten zitten.

Het uitzicht over de motorkap naar de frontaanbouw is top! In deze vermogensklasse hebben we een open te zetten voorruit toch wat gemist. Aan een comfortabele kabelgoot in de achterruit is wel gedacht. De universele GSM houder aan de linker B-stijl hebben we vaak gebruikt. Maar het mobieltje daar met een kabel laden, is niet mogelijk.

Bedrijfsinformatie

Deutz-Fahr heeft met de Serie 6, na de modellijn naar onderen te hebben afgerond, nu vier viercilinder trekkers met vermogens tussen de 118-155 pk (ECE R-120). De transmissie is naar keuze traploos of als viervoudige powershifter.

Een heleboel Deutz-Fahr tractoren te koop op AgriTrader.nl

 

Dit artikel is eerder verschenen in het Agri Trader Test Jaarboek 2015