Leestijd: 2 minuten

Er zijn in Europa hele grote verschillen tussen de prijzen van landbouwgrond, dat blijkt uit een publicatie van Eurostat. Gemiddeld genomen heeft Nederland met €62.972 daarbij de hoogste prijs per hectare. Dat is ruim 10x meer dan in bijvoorbeeld Frankrijk.

Dat speelt een belangrijke rol bij de concurrentie in Europa voor landbouwproducten, want in principe zijn veel landbouwgronden in Europa met elkaar te vergelijken. Echter blijken de prijzen per hectare in de Europese lidstaten erg verschillend. Eind maart zijn de gegevens hierover voor het eerst publiekelijk vrijgegeven door Eurostat, gebaseerd op informatie uit 2016 en helaas ontbreken daar nog altijd een paar landen bij qua cijfers (België, Cyprus, Malta, Oostenrijk en Portugal).

Nederland heeft duurste landbouwgrond van Europa 1

bron: Eurostat & Ministerie van landbouw in Duitsland

Goedkope landbouwgrond

Opvallend is dat in veel gebieden de grond per hectare in Frankrijk zelfs goedkoper is dan in bepaalde landen in Oost Europa , zoals Polen (gemiddeld €9.100 per hectare) en Slovenië (gemiddeld €12.000 per hectare).

De goedkoopste landbouwgrond in Europa is te vinden in Roemenië, Estland, Kroatië en Litouwen. In 2016 kostte daar een hectare landbouwgrond gemiddeld €3.000. Roemenië daarentegen zit er ver onder met €1.958 per hectare. Wanneer we naar gebieden, in plaats van landen, kijken dan is de regio Yugozapaden in Bulgarije het allergoedkoopst. Een hectare kostte daar gemiddeld €1.165 in 2016.

En Nederland dan?

Nederland staat Europees gezien op de eerste plek als het gaat om de prijs per hectare landbouwgrond, nog voor Italië en Luxemburg. De conclusie van Eurostat is dan ook dat de Nederlandse akkers superieur zijn in Europa. Echter zal de beperkte beschikbaarheid van grond in ons druk bevolkte land zeker ook meewegen in de prijs.

Toch is er nog een klein stukje landbouwgrond in Europa dat duurder is, namelijk in de regio Ligurië in Italië. Je betaalt daar gemiddeld €108.000 per hectare (in 2016), terwijl het gemiddelde in Italië op €40.135 ligt.

Prijs van landbouwgrond in Europa – grote verschillen

Verdubbeling of verdrievoudiging van de prijzen in 5 jaar

Wat verklaart die grote prijsverschillen dan eigenlijk? Het niveau van de prijs van landbouwgrond is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder (nationale) wet- en regelgeving, klimaat, de aanwezigheid van goede infrastructuur, kwaliteit van de grond, hellingsgraad en afwatering. Vergeet daarbij ook niet het spel van vraag & aanbod en de invloed van wetgeving met betrekking tot de aanschaf van grond door buitenlanders.

Klik op het gebied in de kaart hieronder om het prijsverloop te zien.


bron: Eurostat & Ministerie van landbouw in Duitsland

In Tsjechië is de prijs per hectare tussen 2011 en 2016 het meest gestegen, verdrievoudigd zelfs. In Hongarije en de drie Baltische staten is de prijs per hectare verdubbeld.

Dit artikel is met toestemming vrij vertaald van: https://www.terre-net.fr/actualite-agricole/economie-social/article/region-par-region-le-prix-des-terres-en-france-et-dans-22-pays-europeens-202-136535.html