Leestijd: 8 minuten

Ondanks allerlei alternatieven worden mulchers nog steeds veel ingezet. Triple-combi’s als de MU-Pro-serie van Müthing bieden gegadigden hiervoor een samengebalde slagkracht.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (16)

Met een werkbreedte van 8,6 meter is de deels inklapbare combinatie behoorlijk krachtig.

Ook al zijn er steeds meer alternatieven voor het mulchen van mais- en koolzaadvelden, bijvoorbeeld messenwalsen voor korte-schijveneggen of gewoon in sologebruik, voor de trekker gebruiken toch steeds meer boeren mulchmachines op hun akkers.

En dat in toenemende mate ook op tussengewas en op graanstoppels. Natuurlijk vormt het veldrandonderhoud een groot deel van het inzetgebied, wat bepaald niet verwaarloosbaar is. En in gemeentelijk gebruik zijn mulchers al helemaal niet weg te denken.

Een specialist op dit gebied is het merk Müthing uit Soest – het Duitse Soest welteverstaan, zo’n 45 km ten oosten van Dortmund en ruim 100 kilometer vanaf de Nederlandse grens.

Müthing heeft met deze drievoudige combinatie een van de breedste mulchers op de markt, met een werkbreedte van 8,6 meter.

In de donkere stofwolken herkennen we nog net de voor-achter-combinatie van de MU-Pro-serie, bestaande uit de nieuwe achtermulcher MU-Pro/F Vario en de frontmulcher (tevens te gebruiken als achtermulcher) MU-Pro Vario. Met deze combinatie in de offset-bouwwijze deden we een test op koolzaadstoppels.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (8)

Voor de MU-Pro Vario-Serie zijn de pendelbeschermingskappen in een eenvoudige uitvoering verkrijgbaar. Een extra bescherming is als optie verkrijgbaar bij weinig Biomassa.

Müthing mulchers voor de zwaarste eisen

De MU-Pro Vario-serie is het high-end-product van Müthing en is ontwikkeld voor constant gebruik. De focus ligt op de inzet door loonwerkers of op grote landbouwbedrijven met een groot te mulchen oppervlakte.

De duurzaamheid en betrouwbaarheid wordt enerzijds gewaarborgd door de robuuste behuizing van de hoogwaardige staalsoort met fijne structuur S700MC, die bekend staat om om zijn grote sterkte, waardoor licht gebouwd kan worden. Anderzijds zijn er standaard vervangbare slijtage elementen ingebouwd en ook slijtblokken onder de buitenranden.

Het kernelement is de 204 millimeter grote rotor. De ingebouwde lagering en overlappende lagerschalen moeten de as tegen beschadigingen beschermen. Samen met de M-hamerklepels geeft dit een werkdiameter van 470 millimeter.

De klepels zijn in een dubbele helixvorm op de rotor geplaatst. Volgens Müthing zorgt dat voor een gelijkmatige, rustige en trillingsarme loop.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (2)

Op de 204 millimeter grote rotor zijn de M-hamerklepels in een helix-vorm geplaatst, waarbij een werkdiameter van 470 millimeter ontstaat.

De hamerklepels zijn elk 1,1 kilo zwaar en gesmeed uit speciaal staal. Bij breuk zijn ze gemakkelijk te vervangen; de houders zitten tangentiaal op de rotor. Als contra-mes is er de Vario-snijrand. Die kan handmatig traploos worden versteld en heeft een beslissende invloed op de versnipperingsgraad.

Helemaal nieuw is de mogelijkheid om de Vario-snijrand hydraulisch te verstellen, heel comfortabel vanuit de tractorcabine. Verder zijn er op twee plaatsen zogenaamde haaientanden bevestigd, vlak na de snijrand en boven de rotor. Deze voeren lange oogstbestanddelen een tweede keer naar de rotor. Klein materiaal kan er daarentegen tussendoor.

De materiaalstroom volgend, komen we vervolgens bij de steunwals

Die heeft een doorsnede van 244 millimeter. In de eerste plaats zorgt hij voor de dieptegeleiding. Daartoe is hij stapsgewijs in hoogte verstelbaar. Gewoonlijk wordt het mulchmateriaal losjes achter de wals neergelegd, zodat de wals het materiaal niet aandrukt.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (5)

De wals kan naar keuze vóór de uitworp worden geplaatst, zodat het mulchmateriaal los op de bodem ligt en beter kan drogen.

Zo kunnen bijvoorbeeld tussengewassen beter uitdrogen. Omdat je de steunwals echter ook naar achteren kunt kantelen, wordt de organische massa ervoor gedeponeerd en daarmee dus over-reden. In onze test drukte de wals het uitval-koolzaad aan, om het zo beter tot opkomen te brengen.

De steunwals is gelagerd met een speciaal component van Müthing: de Starinth-steunwalslagering. Een labyrinth-afdichting beschermt het levenslang gesmeerde lager. Verder heeft de wals ook nog een soort afschraper die boven de wals zit en hem schoonveegt. Hij kan worden aangepast aan de steunwals.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (6)

De lagers van de steunwals zijn door een stervorm in het montagepunt gezekerd tegen verdraaiing.

400pk-homologatie voor Müthing mulchers

De aandrijving van deze opklapbare combi gebeurt via de 1.000-toeren-aftakas van de tractor. De rotors draaien dan 2.140 toeren. De haakse overbrenging heeft een geïntegreerde vrijloop, wat de trekker en ook de rotor beveiligt. Van daaruit loopt de transmissie naar buiten naar de riempoelie en van daaraf naar de rotor.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (10)

De beide haakse overbrengingen van de MU-Pro/F Vario zijn achter elkaar geplaatst. De vrijloop in de aandrijflijn geeft een overbelastingsbeveiliging.

De vijf riemen hebben een automatische spanner die voor een constant slipvrije overbrenging zorgt.

Beide achtermulchers hebben elk een eigen transmissie;  die zijn achter elkaar geplaatst. De eerste heeft een doorverbinding naar de achterste transmissie. De achter-eenheid kan 400 pk hebben; dat is behoorlijk. De frontmulcher is gehomologeerd voor 220 pk.

Opklapbaar aan de achterkant

De buitenbreedte van de complete machine is 9,0 meter; de praktische werkbreedte 8,6 meter. Daarbij zijn de twee achtermulchers elk 3,2 meter breed.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (1)

De werkbreedte van een enkele achtermulcher is 3,2 meter. Dankzij de pendelende ophanging kunnen ze zich aanpassen aan het terrein.

Samen hebben ze 56 hamerklepels op hun rotors, dus 28 per kant. De eenheden zijn met een parallellogramsysteem in het midden opgehangen. Door de geometrie van het mechanisme zakken de Müthing mulchers omlaag bij het inklappen, zodat de transporthoogte onder de vier meter blijft. De transportbreedte achter is overigens maar 2,85 meter.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (9)

Het speciale parallellogram-mechanisme zorgt bij het inklappen voor het laten zakken van de de twee mulchereenheden en daarmee voor een kleinere transporthoogte.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (7)

De achtermulchers klappen compact in tot een buitenbreedte van 2,80 meter.

De afgekoppelde MU-Pro/F Vario kan ingeklapt worden geparkeerd in de machinehal; mooi, dat scheelt een hoop ruimte. Daarvoor draai je de vier steunpoten aan de aanbouwbok omlaag.

Door de achter elkaar geplaatste transmissies van de Müthing mulchers zitten de aandrijflijnen en ophangarmen in verzet ten opzichte van elkaar. Toch werken de beide mulchers op één lijn.

Met een bedrijfsgewicht van 3,6 ton zou er veel gewicht op de steunwals staan. Daarom is er een hydropneumatische aanlegdrukregeling genaamd MU-SOFA. De ontlasting kan traploos hydraulisch worden versteld.

De stikstoftanks en de hele hydrauliek zitten goed beschut op de hoofddrager. Twee manometers geven de systeemdruk aan.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (11)

De boordhydrauliek zit netjes en goed beschemd op de middelste drager. Twee manometers geven daarbij de aanlegdrukontlasting van de achtermulchers.

Variabel in aanbouw

De frontmulcher heeft Müthing al langer in het programma. Dankzij zijn twee aanbouwbokken is hij geschikt voor aanbouw aan zowel de voorkant als de achterkant. De aandrijftransmissie heeft daarom ook twee aftakas-ingangen. Dankzij deze flexibele inzetbaarheid kan hij ook solo worden gebruikt aan kleine tractoren vanaf 95 pk.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (12)

Dankzij twee aanbouwbokken kan de frontmulcher zeer flexibel worden gebruikt. Als hij aan de achterkant van de trekker wordt gemonteerd, kan hij maximaal 56 centimeter naar rechts worden verschoven.

Daarbij heeft de MU-Pro Vario een hydraulische zijdelingse verstelmogelijkheid. Zo kan hij ofwel in het midden voor of achter de trekker werken, of 56 centimeter verzet. De trekker kan dan  bijvoorbeeld voor veldrandonderhoud op vaste grond blijven rijden.

De MU-Pro Vario is er in vier verschillende werkbreedten: in 2,5 – 2,8 – 3,0 – 3,2 meter.

Onze combinatie had de 280-variant met 24 hamerklepels en een bedrijfsgewicht van ongeveer 1,4 ton aan de voorkant hangen. Hij past met circa 40 centimeter overlapping goed tussen de twee achtermulchers en is dankzij een totale buitenbreedte van drie meter probleemloos in het wegverkeer mee te nemen.

De aanlegdrukregeling MU-SOFA voor de frontmulcher kan Müthing op de meeste tractoren installeren.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (13)

Aan de voorkant is de extra manometer voor de frontmulcher goed te zien. Hij maakt deel uit van de MU-SOFA-kit die Müthing levert voor de fronthydrauliek.

 

Praktijkinzet van de Müthing mulchers

Met ongeveer 12 km/u en zo’n 850 toeren trokken we onze baantjes op een gedorst koolzaadveld. Naast het versnipperen van de stengels en wat onkruid konden dankzij de zuigwerking ook oogstresten, uitvalkoolzaad en aarde worden meegenomen en ingewerkt.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (15)

Met circa 850 toeren van de motor en een werksnelheid van 12 km/u zag het mulchresultaat (rechterhelft van de foto; links is onbewerkt) er goed uit.

De navolgende steunwals zorgde aansluitend voor voldoende bodemcontact van het uitvalkoolzaad.

Op de kopakker wist de gemakkelijke bediening te overtuigen, met slechts één regelventiel voor de achtereenheid. Wie wil, kan de hele procedure in zijn kopakker-management inprogrammeren.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (14)

De gemakkelijke bediening van de combinatie is handig op de kopakker. Slechts één regelventiel zorgt voor het optillen.

Is er op bepaalde gedeelten of in driehoeken slechts één kant van de achtermulchers nodig, dan kan de andere worden opgetild. In totaal moet je drie dubbelwerkende regelventielen  aansluiten.

Voor het onderhoud zijn alle smeerpunten goed gemarkeerd en vrij toegankelijk, zonder dat er onderdelen hoeven te worden gedemonteerd. Eventueel zou een centraal smeersysteem op de achtermachine een mooie optie zijn, maar die is er nog niet.

Technische gegevens Müthing mulchers

Frame: totale werkbreedte 8,60 m; frontmulcher van 2,80 m met twee aanbouwbokken en 56 cm zijdelings verzet; hydropneumatische aanlegdruk-ontlasting.

Rotor: diameter 200 mm, werkdiameter met 1,1 kg zware M-hamer-klepels (voor 24, achter 56) 470 mm; 2.140 tpm, Vario-contrames.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (3)

De M-hamerklepels behoren tot de standaarduitrusting en wegen 1,1 kilo. Optioneel zijn er ook Y-messen.

Toebehoren: 240mm-steunrol, afschrapers, Starinth-lagers, sledes, slijtplaatjes, haaietand-flosser,

Afmetingen en gewichten: transportbreedte frontmulcher 3,0 m, achtermulcher 2,85 m; bedrijfsgewicht front 1,4 t, achter 3,6 t; max. aandrijfvermogen 400 pk.

De concurrentie: brede mulchers in offset-bouwwijze

Müthing Mu-Pro/F Vario Kuhn BP 8300 Van Wamel KX-860
Werkbreedte 8,60 m 8,30 m 8,60 m
Rotordiameter 204 mm 220 mm 273 mm
Aantal klepels 56 64 56
Klepelgewicht 1,1 kg n.o. 2,2 kg
Aanlegdrukontlasting ja ja ja
Vereist vermogen min. 200 pk min. 150 pk min. 250 pk
Bedrijfsgewicht 3,60 t 2,63 t 4,13 t

 

Onze conclusie over de Müthing mulchers MU-Pro/F Vario en de MU-Pro Vario

Müthing presenteert met de MU-Pro/F Vario en de MU-Pro Vario een sterke combinatie. Deze 8,6 meter brede combi is vooral bedoeld voor grote bedrijven en loonwerkers.

Dankzij de offset-bouwwijze worden ook de aslasten niet overschreden.

Triple-combi’s aan de achterzijde die achteruit worden geduwd brengen daarentegen teveel gewicht op de achteras en worden daarom niet zondermeer op de weg toegelaten.

Met het Vario-contrames kan de mulch-graad naar persoonlijke voorkeur worden aangepast. Daarvoor is zelfs een hydraulische bediening leverbaar, dat werkt gemakkelijk en snel.

Müthing mulchers - krachtige combinatie Agri Trader Test Jaarboek (4)

Het ‘Vario’ in de typeaanduiding duidt op de verstelbare snijrand (contrames). Tegen meerprijs kan deze hydraulisch worden versteld.

De bediening  op de kopakker gaat eenvoudig. Aangezien de frontmulcher twee aanbouwmogelijkheden heeft, kan hij  probleemloos aan de achterkant van kleinere trekkers worden gehangen die dan bijvoorbeeld de veldrand kunnen behandelen.

Ons mulchresultaat op koolzaad kon de eerste stoppelbewerking zowat geheel vervangen.

+ aanpassing van de mulchkwaliteit
+ compacte afmetingen tijdens transport
+ gemakkelijke bediening
– nog geen centraal smeersysteem