Leestijd: 8 minuten

Akkertest | Met de fast-cut snijtechniek koppelt Strautmann zijn ervaring met de blokkensnijder aan die van de freeskop bij de zelfrijders. We hebben deze nieuwe technologie eens mogen beproeven bij een loonwerker. Daar gebruiken ze een zelfrijdende Verti-Mix 1301 SF fast-cut.

mooie-snede-snelle-menging-met-de-strautmann-fast-cut-3

Een groot voordeel van blokkensnijders is de mooie manier waarop ze het kuilvoeder in de silo aansnijden. Blokkensnijders met bewegende messen zijn bekend om hun mooie manier van snijden waarbij nagisten nauwelijks optreedt. De scherpe snede is nog een voordeel. Juist omdat optredende structuurveranderingen bij het halen met de frees een bron van discussie zijn.

Met de fast-cut heeft Straumann nu een systeem ontwikkeld dat de voordelen van een frees met die van een blokkensnijder combineert. Het kuilvoer in de silo wordt in 10-30 cm dikke plakken uit het kuilvoer gesneden. Het voeder gaat dan met een symmetrische transporttrommel naar de transportband in de mengcontainer. Het voordeel is dat het voeder niet meer door roterende messen uit de kuil wordt gefreesd. Met speciale vlegels raakt het voer na het afsnijden via de trommel snel en zacht in het transportkanaal. Kleine messen verstoren de voederstructuur.

Een nieuwe manier van verwijderen

Het grote voordeel van frezen is dat er naast het kuilvoer ook elementen zoals meel of krachtvoer toegevoegd kunnen worden. Daar hebben de technici van Strautmann wat bijzonders voor bedacht. Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe afnametechniek op een afnamefrees met hydraulische freesbescherming. Maar die bescherming is veranderd in de snij unit voor de wals. Als die wordt opgeklapt, dan wordt de wals zichtbaar en kan er apart schudgoed toegevoegd worden.

Chauffeur Ingo Scholz van het loonbedrijf bevestigt: “Dat gaat even goed als bij de frees van onze Verti-Mix 1301 SF. Alleen mineraalvoeder voer ik via de invoer-opening van de transporter toe, net als bij onze zelfrijdende frees. Zulke kleine hoeveelheden laten zich nooit nauwkeurig bijmengen”. Om kuilvoer te verwijderen wordt de snij unit omlaag geklapt en kan er gewerkt worden. De maximale afnamehoogte ligt op ongeveer 5 meter. Dat is voldoende voor de meeste kuilvoederopslagen. Het hydraulisch aangedreven mes snijdt 2 meter breed en tussen de 10-30 cm dik af.

Opdat het kuilvoeder zoveel mogelijk onbeschadigd blijft is het mes tweedelig en snijdt het tegenlopend. Dat zorgt voor een gelijkmatige snede en een rustig snijbeeld. Aan de voorkant van de trommel zitten twee rechte- en twee gekromde messen. Ze zorgen samen met elk hun eigen contra-mes aan de snij eenheid voor een mooi afsnijden naast de trommel. De hydraulisch aangedreven transporttrommel heeft een diameter van 60 cm. de opgelaste wormwielen transporteren het voeder naar het midden. Daar gooien V-vormige meenemers het voeder op de lift richting de mengvoedercontainer. Daarbij roteert de convectortrommel boven het voeder mee de hoogte in.

Deze diashow vereist JavaScript.

Schone snijvlakken dankzij de fast-cut

Het aansnijvlak overtuigt ook de melkveehouder. Thomas Arndt: “Hoewel we met onze 750 stuks vee een stevige hoeveelheid silage hebben, bevalt me de strakke manier van snijden. Die zorgt voor minder broei omdat het oppervlak zo veel geslotener is dan na afname met de frees.”

Op het bedrijf draait sinds twee jaar een even grote Strautmann zelfrijder met een frees. De voermengwagen heeft een 168 pk motor en een automatische ICS bediening. Die techniek zorgt er voor dat de freesarm altijd met zijn ideale snelheid omlaag loopt. Zo wordt de frees altijd op zijn effectiefst gebruikt. Deze technologie mist Ingo Scholz bij de fast-cut. “In het begin werkte ik hier wat langzamer mee dan met de verwijderingstechniek van voederbaas Verti-Mix. Maar nu gaat het even snel”. Naast de vier de soorten melkvee wordt ook het jonge vee en de 590 kW Biogas installatie met de menger van voeder voorzien.

Het bedrijf heeft een paar weidegebieden op de uiterwaarden van de Elbe. “Daar oogsten we meer voeder, dan de vaarsen op kunnen. Bij gebruik in onze biogasinstallatie mengen we 3 ton silomais met 1 ton graskuilvoeder. Dat werkt erg goed omdat we de componenten gemengd toevoeren”, vertelt Thomas Arndt.

mooie-snede-snelle-menging-met-de-strautmann-fast-cut-9

De snij unit heeft aan de zijkanten vaste messen zodat de voederstrook mooi strak uit de silo gesneden wordt.

Snel mengen, meer structuur

Voedermeester Ingo Scholz is erg tevreden met het mengresultaat. Doorgaans laat hij het materiaal na afname nog maar een minuut namengen. “Zo behouden we de structuur”.

Resten van kuilgras zijn er in het voeder te herkennen en dat is in ieder geval voor het oog een bewijs van goede vermenging”. In de 13 m3 wagen gaan ongeveer 4-5 ton voeder, naar gelang het aandeel van droge componenten. De nieuwe verwijderingstechniek ontziet het voeder. Ook terwijl de beide zelfrijders door de bedrijfsleider met de schudbox getest zijn, kan hij geen exacte getallen noemen. “Maar het  fast-cut systeem neigt naar betere structuurwaardes“. Helaas konden we tijdens ons bezoek de structuur niet meten. Dat gaan we straks wel bij een seriemachine doen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Eenvoudige en robuuste techniek

De basismachine van de Verti-Mix 1301 SF met het fast-cut afnamesysteem lijkt in eerste instantie op een machine met een freesarm. Alleen moet de berijder het zonder ICS doen. ICS staat voor  Ingegrated Communication System, het systeem dat via een terminal de verbinding is tussen de weegeenheid, de machine informatie en een camera. Het hoofdvoordeel van de geïntegreerde bediening is echter het feit dat de freesarm altijd met een optimale daalsnelheid werkt en de elevator de afvoer zo regelt dat er altijd sprake is van een optimale vulling. Dat vermindert ook de structuurverliezen.

Productmanager Hendrik Henselmayer verklaart het idee achter die aanpak: “Juist bij de kleinere bedrijven tot 150 stuks vee wordt veel waarde gehecht aan het aansnijvlak. Bovendien ligt daar ook het kantelpunt tussen getrokken- en zelfrijdende wagens.  Daarom hebben we bewust gekozen voor een kalere- en goedkopere versie. Daarmee kunnen ook kleinere landbouwers genieten van de voordelen van een zelfrijder. De voederdosering wordt nauwkeuriger, er wordt tijd en diesel gespaard en kleine groepen kunnen nog gerichter gevoederd worden”.

mooie-snede-snelle-menging-met-de-strautmann-fast-cut-4

Het basisvoertuig is gebaseerd op de andere Verti-Mix zelfrijders van Strautmann.

Bewezen techniek

Bij de aandrijving heeft Strautmann  gekozen voor John Deere motoren. “We hebben een viercilinder van 100 kW/ 136 pk getest. Dat is minder dan in vergelijkbare voermengwagens, maar voldoende omdat het snijschild minder vermogen nodig heeft dan een frees“. Strautmann maakt doorgaans gebruik van met bladveren afgeveerde onderstellen aan beide assen.

Daarmee is het voertuig ook naast de verharde weg goed te rijden. Voorwielaandrijving en -besturing is bij de mengers met hun enkelvoudige slakkenwiel standaard. Vierwielbesturing is optioneel. De cabine en de mengeraandrijving konden overgenomen worden van de andere huiseigen zelfrijders. De hydrauliek kon door het wegvallen van de frees eenvoudiger minder vermogend worden. Bij de uitgifte kan de klant kiezen: voor en achter via de transportband of via een eenvoudige schuif, achter de wielen voor nauwe voedertafels.

Vind hier jouw tweedehands Strautmann voedermengwagen.

Nieuwe bediening

De terminal op de fast-cut modellen is nieuw. De kleurendisplay schakelt automatisch tussen de motorgegevens en bij het achteruitrijden naar de camera en weer terug. Daarmee is de machine goed onder controle. Ook met de joystick voor het snijden en de verwerking is het goed leven. De bediening is eenvoudig en snel te begrijpen. Zo is de silage snel en schoon uit zijn massa te verwijderen en vervolgens te mengen en gelijkmatig aan de dieren aan te  bieden.

Samen met fast-cut kunnen alle gangbare weegunits van de firma PTG gebruikt worden, vanaf de simpele weegschaal tot de programmeerbare variant met data overdracht naar de PC. De display van de weegunit zit goed in zicht en is daardoor ergonomisch te bedienen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Fast-cut in een oogopslag

De voedermengwagen Vert-Mix SF met het fast-cut verwijderingssysteem kreeg op de Eurotier 2012 een medaille van de dlg. Kenmerkend voor de machine die met een enkel slakkenhuiswiel wordt aangeboden met 11, 13 en 15 m3 zijn: Snijden in plaats van frezen. Minder structuurverliezen. Een mooi strakke snede. Compacte, zuinige machine voor kleinere bedrijven (tot 150 dieren).

Technische gegevens

Fabrikant Strautmann
Type Verti-Mix 1301 SF
Uithalen en mengen
Uithaalsysteem fast-cut
Bruikbaar mengvolume 13 m3
Werkbreedte 2,0 m
Werkhoogte max. 5,1 m
Walsdiameter 0, 67 m
Elevatorbreedte 0,58 m
Motor en hydrauliek
Motor DPS Type 4045 HF 285
Cil. inh. 4,5 l
Cilinders 4
Vermogen 136 pk/ 100 kW
Hydr. Vermogen 100 kW
Oliedruk 420 bar
Olievoorraad 360 l
Banden 435/50 R 19,5
Besturing vier wielbesturing
Asvering mechanisch
Bediening Basic
Weeginstallatie PTG
Afmetingen en gewicht
Lengte in transportstand 7,38 m
Totale breedte 2,42 m
Totale hoogte 3,17 m
Breedte over de wielen voor 2,12 m
Breedte over de wielen achter 2,25
Draaicirkel bij 4 wielsturing 12,46 m
Eigen gewicht 10700 kg

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Lof en kritiek

Verwijdering: Met de fast-cut heeft Stautmann een productvriendelijke machine ontwikkeld die de voordelen van een frees en een blokkensnijder op een zinnige manier combineert. De berijder hoeft niet erg te wennen aan het systeem. Omdat er ook graan en krachtvoer in de transporttrommel meegenomen kunnen worden alsmede alle soorten silage is de fast-cut een structuurvriendelijk alternatief voor het frezen. Bovendien zorgt het gladde snijvlak voor minder naverwarming in de silo.

Afnamevermogen: de prestaties van het fast-cut systeem zijn vergelijkbaar met die van een frees. De flexibiliteit van het systeem ook. Gelijktijdig vraagt het systeem minder vermogen zodat er op diesel bespaard wordt.

Bediening: De bediening van de fast-cut is eenvoudig en vergelijkbaar met die van een frees. Alleen wordt hier het afnameschild omlaag, en niet omhoog geklapt. Ook los voeder wordt met de snij unit opgeklapt mooi van de aanvoertrommel meegenomen.

Mengen en voederen: Strautmann heeft hier gebruikt gemaakt van een bewezen basisvoertuig. Het mengen gaat snel en homogeen. Met de transportband is het voeder gelijkmatig naar beide kanten te doseren.

Algemene indruk: Fast-cut overtuigt. De afname uit de silo gaat eenvoudig en snel. Mooie snijvlakken voorkomen de na-verwarming en behouden de voederwaarde in de silo. Ook los voeder wordt mooi opgenomen. Als basisvoertuig wordt de  complete Verti-Mix menger gebruikt. Alleen de verwijderingstechniek is nieuw. Want verder is de techniek hetzelfde als bij de blokkensnijder.

De bewegende messen zijn waarschijnlijk wat kwetsbaarder dan een frees. Er is meer onderhoud aan nodig, omdat er regelmatig gesmeerd moet worden. We kunnen nog niets zinnigs melden over de levensduur van de messen, maar die moeten eenvoudig te vervangen zijn. Al met al gaat het om een systeem dat klaar is voor de praktijk en een goede investering voor bedrijfsleiders die veel waarde hechten aan structuurvriendelijk werk in de silage en aan mooie schone snijvlakken. Daardoor ontstaat weinig na-verwarming.

 

Gratis test-rapporten per email ontvangen?

Wat is je naam?

Wat is je e-mail?

   JA - ik ontvang graag updates en informatie van Agri Trader

Vorige artikel
Volgende artikel