Leestijd: 8 minuten

Akkertest | Met maximaal 390 pk conform ECE R24 is de Axion 950 momenteel de sterkste standaardtractor van Claas. We hebben de bolide voor een zware cultivator gespannen om eens te zien wat het motor- en transmissiemanagement er van bakken.

een-milde-krachtpatser-claas-axion-950-getest-12

Beresterk: de Axion 950 is een raszuivere zware trekker met voldoende power en een slim motortransmissie management.

De Axion 900 serie hebben we al in 2011 gepresenteerd. Intussen zijn deze machines al volop aan het werk. Ze zijn populair door hun enorme tractie vanwege hun grote banden en lange wielbasis. Maar ook het motor- en transmissiemanagement krijgen telkens weer staand applaus. Wij wilden met een zware, 4.40 meter brede cultivator van Horsch eens kijken wat wij er van zouden vinden.

Een sterke zescilinder

In de Axion 950 zit een 8,7 liter common rail diesel van Fiat Power Train (FPT). Het zelfde motorblok zit ook in de grote Magnum van Case IH, maar dan gekoppeld aan een powershifter of een CVT. In de  Axion 950 wordt een Eccom 3.0 van ZF gebruikt. Het motor- en transmissie management is door Claas in eigen huis gedaan. Daarbij is zwaar geleund op de programmering van de  ZF transmissie in de Xerion-Tracs. Want de belasting van de motor is even uniek als ongewoon. Met de elektronica naar behoren ingesteld, draait de motor daar waar niet zoveel kracht nodig is losjes tot 1300 tpm minder. Dat bespaart diesel en zorgt voor minder geluid in de cabine. En wat er aan diesel te sparen is, dat hebben we met twee instellingen uitgeprobeerd.

een-milde-krachtpatser-claas-axion-950-getest-4

Onder de motorkap zit de 8,7 l zescilinder van FPT verstopt. Luchtfilter en koeleroppervlaktes (opklapbaar) zijn goed bereikbaar om schoon te maken.

Belasting maakt zuiniger

In het algemeen adviseert Claas voor zware trekarbeid in het veld een motorbelasting van 20-30%. Dat is de waarde die het motortoerental mag dalen ten opzichte van het nominale toerental, voordat de versnellingsbak, de transmissie ingrijpt. Die waarde geldt onder belasting. Wanneer er weinig kracht wordt gevraagd, dan kan het toerental nog verder omlaag. Hoe hoger de ingestelde belasting – 40% is het maximum – des te groter de transmissie overbrenging en des te lager het toerental wordt dat nodig is om een zekere snelheid vast te houden. Dat wordt  allemaal uitgerekend in de Cebis terminal, die dankzij zijn grafische weergave goed begrijpelijk overkomt.

We zijn het werk begonnen met de laagst aanbevolen instelling en de hoogste idem voor akkerwerkzaamheden: 20% en 30%. Met de aangehangen zware cultivator (met 15 cm werkdiepte) presteerde de trekker op een licht hellende leembodem na de maïsoogst keurig. Het verschil in verbruik en absoluut verbruik was enorm. Bij 20% belasting verstookte de Axion 950 72 l/u bij een snelheid van 9,6 km/u. Rekentechnisch resulteerde dat in een verbruik per hectare van 17 liter. Bij 30% belasting dronk de diesel exact 10 liter minder, namelijk 62 liter. Omdat de trekker daarbij wat langzamer, 8,8 km/u, en wat zuiniger reed was het 14% lagere verbruik niet 1 op 1 om te zetten in verbruik/ha. Het werd dus 16 l/ha, een liter minder dan bij de 20% variant.

een-milde-krachtpatser-claas-axion-950-getest-10

11 Ton hefkracht aan de kont, dat is fors. Daar is de standaard hydraulische uitrusting wat mager voor.

een-milde-krachtpatser-claas-axion-950-getest-1

Invloed van de motorbelasting op verbruik en oppervlakteprestatie

Dat eindigde dus in absolute waardes met 14% minder brandstofverbruik bij een 8% kleinere slagkracht en respectievelijk 5.9% waar het de vlakte betrof (zie grafiek).

Dat klinkt als een goede deal. Of er nu met volle aanvalskracht of zuinig met diesel gewerkt wordt mag ieder voor zich besluiten. Minder diesel staat voor minder slagkracht, meer tijd en meer man-uren per hectare.

En dan kan zuinigheid weer geld kosten. Zuinig doen met brandstof kan bij lichtere trekarbeid met het blok in het middentoerengebied (bijvoorbeeld voor een korte schijveneg) weer wel gunstiger uitvallen. Want dan heeft de motorbelasting minder invloed op de rijsnelheid en de oppervlakteprestatie zodat de ‘spaarfactor’ volledig tot zijn recht komt. Samenvattend kunnen we zeggen dat de twee, onder testomstandigheden behaalde waardes, van 16- en 17 l/ha werkelijk erg goed zijn. Hier pakte de Axion echt de volle punten. Als kanttekening melden we nog even dat er bij het dieselverbruik nog 5-7% AdBlue voor de SCR uitlaatgas nabehandeling verrekend moet worden. In de AdBlue tank gaat 60 liter, voldoende voor krap twee tankvullingen.

Prettig werken

een-milde-krachtpatser-claas-axion-950-getest-5

De Axion 950 heeft diesel en Adblue nodig. Er is plaats voor 60 l AdBlue en 700 l diesel. Bij elke tweede tankstop moet ook de blauwe dop eraf.

Op de velden en op de openbare weg voelt de bemanning van de Axion 950 zich helemaal thuis. De cabine is modern, helder en subjectief ervaren stil. Zelfs wanneer de motor echt zijn tanden laat zien. De CMotion multifunctionele stick ligt fantastisch in de hand en is zonder wonderlijke verdraaiingen van duim en wijsvinger te bedienen. Op de ergonomie van de bedieningsarmsteun is ook weinig af te dingen hoewel al die functietoetsen het er wel erg vol hebben gemaakt. Een beginnend bestuurder zou er zenuwachtig van worden.

Voor het Cebis systeem is er zoals gewoonlijk lof. Het is nog steeds één van de makkelijkst intuïtief bedienbare bedieningssystemen op de markt. Het uitzicht naar voren bij de 950 is door de brede motorkap en de grote voorwielen wat beperkt. Dat maakt niet veel uit zolang er tenminste niet tussen strakke rijen gewas gereden hoeft te worden. Dat de draaicirkel riant uitvalt, is bij een wielbasis van 3,15 m en de dikke 710 banden aan de voor as en ondanks de wespentaille niet verwonderlijk. Daar zijn de Noord Amerikaanse concurrenten simpelweg onverslaanbaar, maar genetisch meer voor zuiver akkerwerk, dan voor universele inzet gedacht. De Axion 950 claimt gewoon zijn terrein: de wijde vlaktes en de weidevlaktes. Hij slaat ook een goed figuur als hij bijvoorbeeld over de openbare weg draaft of een giertank trekt.

een-milde-krachtpatser-claas-axion-950-getest-3

Wendbaarheid is niet de sterkste kant van de Axions. Bij 710/60 R34 banden kun je daar ook geen wonderen verwachten.

Het motormanagement beviel ons ook op de weg goed. Tijdens de acceleratie is nauwelijks iets van het gewicht van de Axion 950 te merken. Alleen bergopwaarts voelden we dat de 390 paarden toch echt moesten werken om de 15,5 ton (met ballast en cultivator zelfs 22,5 ton) wegende massa omhoog te krijgen. Op de keerschakeling hebben we wat kritiek: Die reageerde aan de randen van de akkers vaak bruusk  en ‘knalde’ de vooruit- en achteruitgroepen er duidelijk merkbaar in. Dat vraagt nog om wat TLC (Tender Loving Care, detailzorg). Daar tegenover staat dat het reageren op acceleratie- en vertragingscommando’s handmatig is in te stellen.

Wat ons nog op viel

De toegankelijkheid naar de motor achter de voor as is ondanks de grote wielbasis beperkt. De cabine, trillingsdemping en voor as vering van de Axion 900 zijn ook gemonteerd bij de nieuwe Axion 800.

een-milde-krachtpatser-claas-axion-950-getest-7

Dankzij de vierpunts afgeveerde cabine, die heel mooi harmonieert met de geveerde voor as, en de zitpositie voor de achteras is het heel comfortabel rijden in de Axion 950.

Technische gegevens Axion 950

Type FPT Cursor 9
Cilinders 6/ turbo
Cil. inh. 8,7 l
Koeling vloeistof
Nominaal vermogen (ECE-R24) 270 kW/ 370 pk bij 2100 tpm
Max. vermogen (ECE-R24) 285 kW/ 390 pk bij 1800 tpm
Max. koppel 1600 Nm bij 1450 tpm
Tankinhoud diesel 700 l
Tankinhoud AdBlue 60 l
Aandrijving/PTO merk/ type ZF Eccom 3.0
Soort traploos, met vermogens-aftakking en achteruitversnellingsbak
Topsnelheid 50 km/u standaard 40 km/u
Motortoerental reductie 1600 tpm bij 50 km/u, 1450 tpm bij 40 km/u
Achterste aftak as 540 E/ 1000/ 1000 E of 540 E/540/1000
Voorste aftak as 1.000 tpm
Eigen olievoorraad nee
Achterste hef Cat. III of IV
Max. hefvermogen achter 11 ton, enkel werkend
Regelventielen achter max. 6, dubbel werkend
Regelventielen voor Max. 2, dubbel werkend
Pompopbrengst, druk 150 l/min, 200 bar.  Op wens 220 l/min
Bruikbare olievoorraad 60-80 l
Leeggewicht 13.100 kg
Max. totaalgew. (50 km/h) 18.000 kg
Hoogte 3,46 m
Breedte 2,75 m
Wielbasis 3,15 m

 

In een oogopslag

Met de Axion 900 serie is Claas aan het eind van 2011 in de ring gestapt in de strijd tegen de Fendt 900 Vario, John Deere 8R, de Case IH Magnum, New Holland T8 en de ‘grote jongens’ van Massey Ferguson en Valtra. Om goed voorbereid ten strijde te gaan is er vooraf stevig nagedacht. Het motor/transmissie management, dat gebaseerd is op dat van de grotere Xerions is bijzonder goed uitgevallen. Deze Arion met zijn 8,7 liter FPT common rail motor en de traploze Eccom 3.0 transmissie van ZF maken naar gelang de motorbelasting van deze Claas een stoer zwoegende buffel of een ontspannen krachtpatser.

een-milde-krachtpatser-claas-axion-950-getest-2

Dikke banden, veel ballastmogelijkheden en een grote wielbasis zorgen ervoor dat de grootste standaardtrekker van Claas zijn kracht optimaal aan de grond brengt.

Lof en kritiek

Motor: Een soepele zescilinder met mooie koppelwaardes. Het max. koppel ligt bij een brandstofbesparende 1450 tpm. Het max. vermogen bij dalen van de toeren (geen boost) ligt ruim 20pk boven de opgegeven nominale waarde.

Transmissie en PTO: Een traploze CVT transmissie met aangebouwde keerbak. Een heel goed gelukt motormanagement met prima afstemming. De keerschakeling reageert nog wat bruusk. Voldoende keuze aan PTO mogelijkheden voor deze vermogensklasse.

Hefinstallaties en hydraulica: Veel hefvermogen, ruime hydraulische uitrusting met 6-8 regelunits. Standaard pompopbrengst onvoldoende maar met optionele 220l pomp goed. De bruikbare hoeveelheden olie zijn maar doorsnee.

Cabine: Een helemaal up to date en erg stille cabine. Het zicht naar achteren en naar voren is bouwtechnisch enigszins beperkt. Zeer goede ergonomie, zeer goede afwerking. De bediening met de Cebis is voortreffelijk.

Deze diashow vereist JavaScript.

Totaalindruk

De Axion 950 maakt waar wat hij met zijn formaat en gespierde verschijning suggereert. Bij een passende instelling van het motormanagement heeft de 390 pk krachtpatser de lompe kracht van een os. Voor de 4.4 meter brede zware Horsch cultivator verbruikten we bij een werkdiepte van 15 cm op een erg zware, natte leembodem 60-70 l, respectievelijk 16-17 liter per ha. Dat zijn erg mooie waardes. Door de grote wielen/banden en de vele ballastmogelijkheden (verschillende ballastgewichten voor de voorkant en inbouwgewichten voor de achterwielen) brengt de Axion 950 zijn kracht prima over op de ondergrond. Het rijcomfort is daarbij uitmuntend. De happerig reagerende keerschakeling viel negatief op. En als het op kort afdraaien aankomt is deze tractor geen topper. Dat komt door zijn lange wielbasis en grote banden. De standaard hydraulische voorziening levert ook geen topwaardes. Wie meer dan 150 l/min wil hebben moet daarvoor dokken.

Vorige artikel
Volgende artikel