Leestijd: 11 minuten

De eisen die aan een telescooplader voor de landbouw worden gesteld, zijn hoog. Of het premium-model uit de Compact-serie van Merlo daaraan voldoet, gingen we uitproberen in deze test.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (23)

Met een armlengte van 8,6 meter en een maximaal draagvermogen van drie ton slaat de TF30.9 in verschillende gebruikssituaties een goed figuur.

Veel presteren in kleine ruimtes – zo omschrijft de Italiaanse fabrikant Merlo haar Compact-telescoopladerserie, die onder andere op de SIMA van 2015 de prijs kreeg voor ‘Machine van het Jaar’. Niet alleen de naam wijst op compacte maten, de feitelijke gegevens doen dat ook: 2,10 meter breed, 4,31 meter lang en 2,12 meter hoog. Een ideaal uitgangspunt voor gebruik op boerderijen en dan met name in kleinere ruimtes.

De Merlo telescooplader Compact-serie bestaat uit vier modellen. Twee basismodellen met verschillen in maximaal draagvermogen en lengte van de telescooparm kunnen elk in twee verschillende uitvoeringen worden besteld.

De basismachines zijn er ofwel met 3 ton hefvermogen en 8,6 meter armlengte, of met 3,3 ton en 6,6 meter armlengte. De typeaanduiding geeft beide kenmerken weer. Zo betekent de aanduiding 30.9 een draagvermogen van 3 ton en een armlengte van 8,6 meter. Het  andere model heet aldus 33.7, dus 3,3 ton en 6,6 meter.

Bij de uitrustingsvarianten kan worden gekozen tussen een 75pk-motor met tandwielpomp voor de hydraulische componenten (type G; gear pump) of een 115 pk sterke motor en load-sensing-systeem (type 115).

Onze testmachine is de Merlo TF30.9-115, dus het model met de grotere motor en load-sensing-pomp. Deze opvolger van de P32.6-lader konden we testen bij verschillende taken op een middelgroot melkveebedrijf.

Merlo telescooparm kan ver uitschuiven

Natuurlijk is het belangrijkste element van een telescooplader de uitschuifbare arm.

Deze 8,6 meter lange arm, die 3 ton kan tillen, schuift in drie delen uit. Wanneer je meer draagvermogen nodig hebt, is er de TF33.7; die kan 3,3 ton tillen, maar reikt maar 6,6 meter ver. Deze variant heeft een tweedelige arm.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (1)

Met behulp van de 8,6 meter lange telescooparm kun je stapels en hopen plaatsbesparend in de hoogte bouwen.

Voor alle hydraulische functies van de arm is er op de TF30.9 een load-sensing-pomp. De hydrauliek van Rexroth levert voor de werkhydrauliek een opbrengst van 125 l/min; de tandwielpomp die in de G-modellen zit levert 98 l/min.

Vergeleken met de voorgaande modellen is de opbrengst niet veranderd. Wanneer je de arm in de uiterste stand uitschuift, zorgt de elektronische eindstandendemping ‘Soft Stop’ voor een prettig zachte en materiaalvriendelijke stop in de uiterste standen.

Voor nog meer comfort bij de bediening van de telescooparm heeft deze lader een slingerdemping. Vooral bij het transport van zware goederen houdt die het voertuig stabiel.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (2)

De slingerdemping aan de telescooparm komt ten goede aan de veiligheid en het comfort.

Tevens wordt ladingverlies bij losse goederen vermeden.

Merlo produceert onder andere de telescooparmen zelf en maakt het daarbij mogelijk om aanbouwwerktuigen rechtstreeks vanuit de cabine aan te sluiten en te vergrendelen met het hydraulische snelwisselsysteem Tac-Lock. In een handomdraai konden we werktuigen wisselen; voor het schoonmaken van de sleufsiloplaat een veegmachine, voor het opschuiven van mest een grijpvork en bij het balenstapelen een daartoe geschikte tang.

Standaard installeert Merlo op de 115pk-Compact-laders een aanbouwwerktuigherkenning die werkt met een sensor direct op de montagebok.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (6)

De schuinstand van het aanbouwframe omhoog/omlaag wordt bepaald met de beweging van de joystick naar links of rechts.

Op de testmachine zat verder nog een permanente hydrauliek bovenaan de arm, wat we nodig hadden voor de veegmachine. Alle buizen, elektrische kabels en verdere hydrauliek-leidingen zijn binnenin de telescooparm ondergebracht.

Voor de controle van de werkhoek is er aan de buitenkant van de telescooparm en goed in het zicht van de bestuurder een analoge wijzer aangebracht.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (4)

De analoge wijzerplaat aan de onderkant van de telescooparm geeft de werkhoek aan.

Krachtbron aan de zijkant

Net als bij de gangbare telescoopladers zit de motor aan de rechterkant ingebouwd, dus rechts naast de cabine. Het is een viercilinder-Deutz TCD 3.6 L4 die uit een cilinderinhoud van 3,6 liter 115 pk oftewel 85 kW haalt.

Het maximale nominale toerental van de vloeistofgekoelde vier-in-lijn ligt op 2.300 toeren. Verdere kenmerken van deze motor zijn een turbocompressor en intercooler.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (10)

De vulopeningen van de diesel- en AdBlue-tank zitten voor de cabine.

De laders van de Compact G-serie, dus de TF30.9 G of 33.7 G, hebben een 2,9 liter metende viercilinder met 75 pk (55 kW). Voor het voldoen aan de emissienorm Tier 4 final hebben de motoren gekoelde uitlaatgas- recirculatie, een dieseloxidatiekatalysator (DOC) en selectieve katalytische reductie (SCR) met AdBlue-inspuiting.

Standaard hebben de Compact-modellen een hydraulisch aangedreven omkeerventilator. Die heeft een pompopbrengst van 46 /min nodig. Samen met de werkhydrauliek is er een totale opbrengst van 171 l/min.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (5)

Linksachter op de machine is het oliepeil van de hydrauliekolie af te lezen.

In de eenvoudige G-uitvoering met kleinere motor (en dus minder benodigde koelcapaciteit) vraagt de omkeerventilator 36 l/min. De ventilator kan naar behoefte zijn draairichting omkeren en zo stof en vuil uit de radiateur blazen – wat ook nodig is, omdat de radiateurs liggend zijn geplaatst en er alleen al door de zwaartekracht dus meer vuil op terechtkomt.

Met een tuimelschakelaar draait de ventilator 20 seconden zijn draairichting om en blaast hij de radiateur schoon. De pakketten van intercooler, koelvloeistofradiateur, hydrauliekoliekoeler en de oliekoeler van de  hydrostatische transmissie zijn overigens naast elkaar geplaatst.

Bestel nu het Test Jaarboek 2021!

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (7)

De stroomvoorziening voor aanbouwwerktuigen.

Traploos rijden met de Merlo telescooplader

De rijaandrijving van de Merlo is puur hydrostatisch. Daarbij wordt de pomp elektronisch geregeld met variabele opbrengst.

Als hydromotor dient zoals gebruikelijk een verstelbare motor. Doordat er wordt gewerkt met twee hydraulische circuits, dus eentje voor de rijaandrijving en eentje voor de werkhydrauliek, heeft de hydrostaat in het  gecombineerde gebruik meer vermogen tot zijn beschikking.

Verder zorgt de permanente vierwielaandrijving voor grip in moeilijke omstandigheden. De topsnelheid is 20 km/u, optioneel is 40 km/u mogelijk. Verder is er een EU-homologatie als trekmachine/ akkertrekker voor 40 km/u, zoals wij die ook in onze test hadden.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (8)

Het stapelen van balen kostte de compacte Merlo geen enkele moeite.

Voor de verschillende taken kan de gebruiker kiezen tussen twee elektrohydraulisch geschakelde versnellingen. Een langzame versnelling (1) voor een hoger wegrijkoppel en een topsnelheid van 15 km/u of de hogere versnelling (2) voor een gelijkmatige en progressieve acceleratie, maar minder kracht voor het laden. Daarmee kun je dan ook 40 km/u rijden, of anders in elk geval 20 km/u.

De tuimelschakelaar voor de beide rijmodi zit links naast de stuurkolom en kan tijdens het rijden worden omgezet. Wij hebben voornamelijk in de tweede versnelling gereden, die voor onze werkzaamheden genoeg laadvermogen had.

De meestgebruikte besturingsmethode bij een telescooplader is de vierwielbesturing. Daarmee heb je bij deze Merlo een draaicirkel van minder dan acht meter. Uiteraard is voor het rijden op de weg een gewone voorwielbesturing aanwezig. Verder is er ook nog een hondengang rechts of links.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (14)

Naast de vierwiel- en voorwielbesturing is er ook de mogelijkheid in hondengang te rijden.

Je kunt met een draaiknop simpel wisselen tussen de drie besturingsmethodes. Voor het opnieuw uitlijnen moet je de wielen – net als bij andere telescoopladers – helemaal van de ene naar de andere kant sturen.

Opmerkelijk is ook hoeveel Merlo in eigen huis maakt: 85 procent van de gebruikte componenten!

De Compact is vergeleken met zijn voorganger uitgerust met nieuwe assen, die nu een planetair tandwielstelsel hebben. Sperdifferentiëlen zijn optioneel leverbaar, voor de achteras of voor de voor- en achteras.

De vooras staat om begrijpelijke redenen vast, terwijl de achteras pendelend is opgehangen.

Remmen doet de Merlo met vier op de wielassen gemonteerde droge schijfremmen. Als extra is er op de krukas een parkeer-schijfrem gemonteerd, die ofwel handmatig of automatisch bij het uitschakelen van de motor wordt vast getrokken.

De nieuwe assen scoren bovendien ook punten met een grondspeling van 34 centimeter bij de standaard bandenmaat 405/70-20. Op onze testmachine was als optie de bandenmaat 405/70-24 gemonteerd. Beide varianten worden geleverd door Mitas.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (13)

Merlo maakt de assen van al haar telescoopladers zelf.

Merlo telescooplader met Power Drive

Dankzij de modernste elektronica en software zijn de Merlo-machines op diverse werkzaamheden af te stemmen. Centraal daarbij staat de EPD-uitrusting (Eco Power Drive), die bij de Compact-serie standaard aanwezig is.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (9)

In het armatuur aan de zijkant zit de EPD Top-schakelaar voor het automatische regelen van het motortoerental in afhankelijkheid van de beweging van de joystick.

De Heavy Load-functie maakt daarbij een elektronische regeling van de dieselmotor mogelijk. Concreet betekent dit dat het motortoerental zich automatisch aanpast aan de werkomstandigheden.

Bovendien hebben de 115pk-modellen de EPD Top-uitrusting, die als extra functies een cruise control en de Heavy Load Eco-functie hebben. Je kunt dus de actuele snelheid opslaan en vasthouden, zoals we kennen van elke cruise control.

De Eco-functie – een alternatief voor de ‘speed control’ – verlaagt het verbruik van de machine. Je kunt met een tuimelschakelaar kiezen tussen beide functies. Als bijzondere optie is er de mogelijkheid om de regeling van het motortoerental proportioneel met de uitgevoerde joystick- bewegingen te beïnvloeden.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (21)

De bewegingen van de joystick worden proportioneel op de functies overgebracht.

Met een draaiknop kun je deze automatische regeling van het toerental activeren. Met de gebruikelijke draaiknop voor de instelling van het motor-toerental kun je nu het maximale toerental variëren.

Wordt er met de joystick een beweging van de telescooparm uitgevoerd, dan verhoogt het motortoerental zich tot 80 procent van de vooraf ingestelde maximale waarde. Bij twee gelijktijdige bewegingen van de joystick gaat het toerental naar de maximale waarde – verder loopt de motor op een vast toerental.

Met de potmeter kun je dus gevoelig de respons van de arm controleren. Als er zware lasten snel moeten worden bewogen, dan is een hoge maximale waarde zinvol. Bij nauwkeurig werk is een laag maximumtoerental voldoende.

Brandstof besparen, het materiaal ontzien en rijcomfort zijn daarbij de positieve effecten. Wanneer deze modus is gedeactiveerd, kun je zoals gebruikelijk het motortoerental (vaste waarde) met de toerentalknop regelen, maar niet de maximale waarde veranderen.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (11)

Met draaiknoppen wordt het motortoerental ingesteld; in de EPD-modus het maximale toerental.

Cabine de luxe voor deze Merlo telescooplader

Als je op zoek bent naar een compacte telescooplader, lijdt de cabinegrootte vaak onder de vereiste afmetingen. Dat dat niet persé zo hoeft te zijn, laat Merlo zien.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (16)

De cabine is ruim en heeft een royale instap.

Met de nieuwe, ruime cabine van de Compact slaagt deze fabrikant erin om een aangename werkplek te creëren. De binnenbreedte is volgens Merlo 1,010 meter.

Wat ons verder positief opviel, is de royale instap en de tweedelige deur. Je kunt de deur ofwel geheel naar achteren open slaan en hem daar vergrendelen, of alleen het zijraam naar achteren vastzetten. Voor rangeerwerk met veel behoefte aan communicatie ideaal!

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (15)

De tweedelige deur kan in de naar achteren geklapte positie goed worden vastgemaakt.

In geheel gesloten toestand is de cabine vervolgens redelijk stil.

Naast de standaardcabine met een dakhoogte van 2,12 meter is er ook een lage variant met een hoogte van 2,02 meter leverbaar. Beide varianten zijn ROPS- en FOPS-goedgekeurd.

Kijken we naar de bedieningselementen, dan valt de goede indeling op, zowel op het instrumentenpaneel als aan de zijkant. Daartoe behoort ook de meter op de rechter B-stijl (Merlo CDS Light), die je een indicatie geeft van de actuele stabiliteit in langsrichting.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (19)

Met behulp van een ‘verkeerslicht’ wordt de stabiliteit van het voertuig weergegeven.

Parameters als lengte, druk en hoek van de telescooparm en ook de ontlasting van de achterste asuiteinden worden gemeten en het gevaarpotentieel wordt vervolgens weergegeven op de lampjes-kolom.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (17)

Links aan het stuur zijn de omkeerschakeling en de rijmodusschakelaar geplaatst.

Bij het veranderen van de rijrichting heb je de keuze: of je activeert de omkeerschakeling met de tuimelschakelaar op de joystick, of je grijpt naar het schakelhendel (shuttlehendel) links naast het stuur – het rijgevoel is dan net als op een tractor.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (12)

Met tuimelschakelaars kun je kiezen tussen twee rijmodi. Links daarnaast het shuttlehendel.

Deze keuzemogelijkheid beviel ons overigens heel goed. Verder zitten, ook zoals gewoonlijk, de functies van de telescooparm als optillen/zakken, in-/uitschuiven en het bedienen van de hydrauliek-aansluitingen op de joystick.

Bij het rijden op de weg moet je de joystick trouwens volledig blokkeren. Zo kun je niet per ongeluk de arm bedienen.

Een speciale schudfunctie voor laadschoppen is er helaas niet. Bij de 40km/u-versie (trekmachine) is de montageplaat inclusief vangmuil aan de achterkant standaard. Als extra waren nog twee hydrauliekaansluitingen aan de achterkant van onze testmachine geïnstalleerd.

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (18)

Het kleurendisplay op het dashboard toont de belangrijkste informatie, waaronder de EPD- en rijmodus.

Airconditioning is niet standaard, maar wel als optie leverbaar. De afmetingen van het voertuig veranderen daardoor niet.

Technische gegevens Merlo telescooplader

Motor: Deutz TCD 3.6 L4; viercilinder-lijnmotor, cilinderinhoud 3,6 l, vermogen 85 kW (115 pk), nominaal toerental 2.300 tpm; emissienorm Tier 4 final met DOC en SCR; omkeerventilator; EPD Top-uitrusting.

Transmissie: hydrostatische aandrijving, max. 20 km/u of optioneel 40 km/u; drie gebruiksmodi/versnellingen; drie stuurmethodes (vierwiel, voorwiel, hondengang), omschakelen rijrichting op de joystick en via shuttlehendel.

Telescooparm & hydrauliek: armlengte 8,6 m, max. draagvermogen 3,0 t, driedelige constructie; demping uiterste standen ‘Soft Stop’, hydraulische Tac-Lock-vergrendeling, snelwisselsysteem ZM2, werktuigherkenning; load-sensing-hydrauliek met totale opbrengst 171 l/min.

Gewichten & afmetingen: gewicht 6.350 kg; lengte 4,31 m, breedte 2,10 m, hoogte 2,12 m (met lage cabine 2,02 m).

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (20)

In de bedieningsconsole aan de zijkant zitten de nodige knoppen voor bijvoorbeeld de besturingsmodus en het motortoerental.

Merlo telescooplader – onze conclusie

De naam ‘Compact’ dekt bij deze Merlo de lading: 2,10 meter breed, 4,31 meter lang en 2,12 meter hoog.

In krappe situaties konden we profiteren van de wendbaarheid. Ook het overzicht is goed.

Naast de vele technische functies als het snelwisselsysteem en de slingerdemping waren we we onder de indruk van de EPD Top-functies. In elk opzicht werd het comfort beter, zowel stilstaand als bij het laden.

Super is ook de omkeerschakeling aan het stuur. Zo kun je de normale bediening van een trekker gebruiken en je met rechts volledig op de telescooparm concentreren.

Ook de ruime cabine, die lekker licht en goed ingedeeld is, draagt bij aan het totale comfort. Alles bij elkaar waren we zeer  tevreden over het levendige karakter van deze telescooplader.

+ Omkeerschakeling via shuttlehendel en joystick
+ EPD Top-functies
+ Ruime cabine en tweedelige deur
+ Wendbaar en pittig
– Geen schudfunctie voor de laadschep
– Spatborden sturen niet mee

 

Deze test is eerder verschenen in het Test Jaarboek 2019.
Bestel nu het Test Jaarboek 2021 in de voorverkoop!

Merlo telescooplader - compact, wendbaar & handig - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (22)

Aan de achterkant is standaard een flensplaat gemonteerd. Verder zijn er nog verschillende aanhangsystemen.