Leestijd: 4 minuten

Jan Keijzers draagt zijn trui met het opschrift ‘100% boer’ met overtuiging, ook al is hij veel meer dan alleen maar boer. De melkveehouder uit Vlierden heeft er tot voor kort diverse bestuursfuncties naast gehad. “Dat zijn dingen die je doet. Boer, dat ben je.”

Melkveehouder Jan Keijzers in Vlierden - Klant van Lammers Machinery in Deurne (6)

Melken op elk moment van de dag

Jan Keijzers kijkt bijna verliefd naar zijn nieuwe aanwinst: een oranje Kubota. Hij was al een tijdje toe aan een nieuwe tractor, maar de melkveehouder uit Vlierden had een paar eisen. “Ik zocht een niet al te grote of zware trekker, maar het moest er wel eentje zijn die breed inzetbaar is. En ik wilde er airco in.

Het werd een Kubota M5091. Keijzers werd de trotse bezitter van de eerste van de nieuwe serie in Nederland, geleverd door Lammers Machinery in Deurne. De boer komt er al jaren en dus was het logisch dat hij zijn nieuwe trekker daar zou kopen. De oude kocht hij inmiddels al twintig jaar geleden – in de tijd dat Keijzers definitief had gekozen voor het agrarisch bedrijf met melkvee, grasland en aardbeien.

Jan Keijzers groeide als boerenzoon op in een gezin van vijf. “Een traditioneel Brabants gemengd bedrijf. Een echt familiebedrijf ook: drie van de vijf kinderen zijn gaan boeren.” Aanvankelijk was het helemaal niet zo’n bewuste keuze. Het was min of meer vanzelfsprekend dat Jan naar de lagere landbouwschool ging. “Ik ben van een generatie waarvan bijna iedere boerenzoon nog de landbouw in ging”, vertelt Keijzers. “Het was een voor de hand liggende keuze eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, aan het begin van een economische crisis. Er was niet zo veel ander werk.

Melkveehouder Jan Keijzers in Vlierden - Klant van Lammers Machinery in Deurne (3)

Avondschool

Toch wilde Keijzers zijn opties verruimen en zijn horizon verbreden. Na de lagere landbouwschool ging hij naar de middelbare, maar doorleren aan de hogere landbouwschool zag hij niet zo zitten. Maar hij wilde wel voor zichzelf de mogelijkheid scheppen om eventueel ooit nog eens iets anders te kunnen doen. “Juist ook met die crisis. Ik had op school weinig uitdaging, maar ik kon best goed leren en ik heb altijd een brede interesse gehad”, vertelt hij. “Ik heb ook diverse stages in andere sectoren gedaan – ook in het buitenland – toen ik op de middelbare landbouwschool zat. Daarom ben ik naar de avond-havo en uiteindelijk zelfs het vwo gegaan, met het idee ‘dan kan ik altijd nog gaan studeren en iets anders gaan doen’. Ondertussen werkte ik natuurlijk wel gewoon hele dagen.”

Keijzers werkte niet alleen op de boerderij. Hij werd lid van het dagelijks bestuur van het Nederlands Agrarisch Jongerencontact – een functie voor drie dagen in de week. Later kwam hij terecht bij het waterschap. “Toen kwam ook het moment waarop mensen gingen vragen:  ‘Waarom stop je niet?’ Daar heb ik wel serieus over nagedacht hoor, maar ik vind het boerenbedrijf te leuk. Geen dag is hetzelfde. Ik kan een heleboel dingen doen, maar ik ben en blijf boer. Ik wil toch gewoon koeien blijven melken. Het is toch ook prachtig? Kijk ze daar nou staan.”

Melkveehouder Jan Keijzers in Vlierden - Klant van Lammers Machinery in Deurne (5)

Flexibele koeien

Met alle dingen die Jan Keijzers er naast doet, is het ook niet per ongeluk dat hij MRIJ-roodbont heeft. 65 stuks staan er in de wei achter de boerderij; dezelfde wei waar de band Normaal een paar jaar geleden het laatste optreden onder de rivieren deed.

Ik wilde flexibele koeien, omdat ik altijd zo veel andere dingen heb gedaan. Dit is een gemakkelijk ras met een hoog rendement. Ik kan melken wanneer het mij uitkomt. Je kunt mij op elk moment van de dag melkend aantreffen, want ik heb geen vaste tijden. Die koeien vinden dat prima. Je kunt ze zo opvoeden dat ze niet aan regelmaat vast zitten. Als je altijd om 6 uur melkt, dan raken ze daaraan gewend en staan ze om kwart over 6 ongerust te kijken waar je blijft. Mijn koeien zijn eraan gewend dat die vaste regelmaat er niet is. Die staan niet op een vaste tijd te wachten hoor. Integendeel: ik moet ze achter de vodden zitten. De ene dag komt het om 12 uur uit, de volgende dag om 3 uur ’s middags, omdat ik eerst het gras moest maaien. Is geen enkel probleem. Vanochtend was het vroeg, dus vanavond moet het ook een beetje bijtijds.”

Melkveehouder Jan Keijzers in Vlierden - Klant van Lammers Machinery in Deurne (2)

Tegenwoordig doet Keijzers er nog steeds van alles naast, maar de nadruk ligt nu toch vooral op de boerderij. Daar gebeurt overigens ook veel meer dan alleen koeien melken. In een van de stallen staat het jongvee – heel nieuwsgierig te zijn. Twee andere stallen heeft Keijzers verhuurd; in eentje zit een vlooienmarkt. Daarnaast is er een inzamelpunt voor oud ijzer voor een stichting uit de buurt. En behalve de wei waar de roodbonte koeien bedaard staan te grazen of op het gemak liggen te herkauwen, heeft Keijzers een veld met aardbeien en zijn grasland dat ingezaaid, bemest en gemaaid moet worden – en waarvoor hij dus onder meer die nieuwe Kubota nodig had. “Het fijne van Lammers Machinery is dat ze kunnen meedenken”, zegt Keijzers. “Ze doen niet alleen de machinehandel, maar zijn ook actief in het loonwerk en de broers hebben zelf een landbouwbedrijf en melkveehouderij. Ze begrijpen dus de praktijk heel goed. Je hebt niet het gevoel dat je met een verkoper zit te praten, maar dat je als boeren onder elkaar bent.

Dit artikel verscheen in het augustus 2017 nummer van Agri Trader.

Melkveehouder Jan Keijzers in Vlierden - Klant van Lammers Machinery in Deurne (4)