Leestijd: 2 minuten

Op heel steile hellingen moet de Robocut laten zien wat hij kan. En dat is niet weinig…

McConnel-Robocut-getest-de-extremist-5

Steil, gevaarlijk, overwoekerd? Voor dat soort ondergrond is de Robocut van McConnel gewoon gemaakt. De machine wordt aangedreven door een 40 pk Isuzu driecilinder diesel. Die levert uit 1.600 cc met een hoop koppel. Hij loopt alleen tegen zijn grenzen als hij mishandelt of als gewoon bodembewerkingsapparaat misbruikt wordt.

McConnel-Robocut-getest-de-extremist-2

Natuurlijk zou hij nog meer vermogen mogen hebben, maar daar zou hij groter en zwaarder mee worden. Daarom zij wij ervan overtuigd dat McConnel zich hier precies in het goede segment beweegt.

Vier hydraulische pompen voorzien de aandrijfkettingen en aanbouwapparatuur plus aanvullende functies van olie. Het gaat om een gesloten load sensing systeem. Verder ziet McConnel af van veel (elektronische) slimmigheden omdat de functionaliteit voor alles gaat.

De trapeziumvormige carterpan zorgt voor de hellingbestendigheid. In tegenstelling tot de concurrentie is de motor unit niet uitzwenkbaar. Dat moet voor meer hellingstabiliteit zorgen.

Tijdens onze test wekten we eerst met een grasmulcher met Y messen. Die deed zijn werk goed op de eenjarige grasmat, maar tegen eenjarige vlierscheuten kon hij niet op. Toen hebben we een bosmulcher met beweegbare messen aangebouwd. Dat bleek een ware alleseter.

McConnel-Robocut-getest-de-extremist-3

Op gras werkt hij meer dan goed en hij kan zelfs armdikke takken en stobben aan. Maar het goede resultaat hangt vooral af van een goede inzet. Soms moet er gewoon even met een gesloten mulcherdeksel terug gereden worden.

Hoe bevalt de afstandsbediening voor de McConnel Robocut

De Autec afstandsbediening maakte indruk op ons. Er is heel precies mee te werken. Omdat de rupsbanden direct worden aangestuurd wordt in praktijk het meest gewerkt met de draaipotmeter. Dat hebben wij ook gedaan. Maar het is niet erg ergonomisch. Misschien schiet McConnel hier nog wat voor te binnen.

McConnel-Robocut-getest-de-extremist-3

Standaard loopt de Robocut op rupstracks die van een minigraver lijken te komen. Als alternatief zijn er metalen kettingen met klimijzers en spikes. Op onze testmachine zaten rubber tracks met een grof akker profiel. Dat beviel ons het best. Ze geven veel tractie en stabiliteit, ze slijten weinig en zijn bodemvriendelijk.

De rijeigenschappen in het terrein zijn uitmuntend. McConnel geeft als maximale helling- en kiphoek 55º aan. 38º Is de norm. Maar dat is allemaal theorie. In praktijk komt de Robocut op plekken waar andere machines niet kunnen komen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het aanbod aan aanbouwapparaten is groot. We hadden ook nog een bosmulcher met vaste tanden. Maar in verband met het feit dat de ombouw circa 15 minuten kost, vanwege de stabiliteit is alles aan gebout en niet van snelsluitingen voorzien, hebben we die niet ingezet. Er zijn ook sneeuwfrezen, zwadleggers, stobbefrezen en nog veel meer. Optioneel zijn er bijvoorbeeld verlichting en beschermingsbeugels. De keerventilator is standaard.

Technische gegevens McConnel Robocut

Motorvermogen: 40 pk
Max. snelheid: 7 km/u
Tankinhoud: 21 liter
Gewicht (zonder aanbouwapparaat: 1.040 kg

Deze diashow vereist JavaScript.

Samenvatting

Om de McConnel Robocut in de problemen te brengen moet de bestuurder erg zijn best doen. Zijn motorvermogen is voor gras of bosmulcher helemaal voldoende. De goede afwerking en doordachte constructie bevestigen onze positieve indruk. Het is een sterke machine en hij is leuk om mee te werken.