Leestijd: 4 minuten

Dat er bij kleinere trekkers per definitie een hoop ontbreekt aan werk- en bedieningscomfort, wordt door Massey Ferguson’s Serie 5600 weerlegd. De trekker heeft veel nuttigs te bieden en de AutoDrive transmissie past deze 85 pk tets trekker prima.

Massey Ferguson 5608 Dyna4 getest - een leuke dwarsligger - AgriTrader (1)

De ver naar onderen doorlopende voorruit bepaalt al lang het gezicht van Massey Ferguson tractoren met vermogens zo om de 100 pk. Hij zit ook weer op de Serie 5600.

Waar komt de kracht van de Massey Ferguson 5608 vandaan

Een verandering in deze bouwserie is er wel: de overstap van Perkins, naar Sisu, AGCO Power als motor leverancier. De kleine driecilinders van dat concern zijn sinds 2014 beschikbaar in de New Edition. Dat staat dan weer voornamelijk voor een kariger uitrusting.

Bij onze MF5608 bestaat de optie om hem nog in Tier 3a te rijden. Dat is overigens ook mogelijk bij de 5610. Op die manier komt de trekker bij de uitlaatgas reiniging – in tegenstelling tot de ook leverbare Tier 3b variant – weg zonder Diesel Oxidatie Catalysator (DOC) en heeft alleen een uitlaatgas retoursysteem.

De 3,3 liter motor is levendig en bleek tijdens onze 200 testuren zuinig. Juist voor zo’n compacte trekker met veel lege draaitijd is de automatische reductie van het motortoerental bij een aangetrokken handrem een actueel extra.

Massey Ferguson 5608 Dyna4 getest - een leuke dwarsligger - AgriTrader (2)

Massey Ferguson 5608 Dyna 4 duurtest

Tijdens de drie maanden dat we de trekker testten werd hij gebruikt bij licht onderhoudswerk met een frees of voor kort transportwerk, maar voornamelijk voor werk met de voorlader.

Volgens MF bestelt 60% van de klanten de MF6500 al direct af fabriek met de originele frontlader, die overigens geleverd wordt door het Zweedse Alö. Klanten die de machine door de dealer laten updaten vallen nog buiten die 60%.

De versie met de 936X voorlader voldeed bij onze testtrekker bijna altijd. De mechanisch inschakelbare schommeldemper en de derde hydrauliekfunctie zijn standaard. Voor een multikoppeling moet extra betaald  worden.

Een wat zwaarder ‘Profi’ uitrusting met wat meer hefvermogen is optioneel. De nieuwe opzet van de voorlader bediening is erg goed gelukt bij Massey Ferguson. Tijdens het laden zijn nu de vier powershift trappen, de keerschakeling, de koppeling en de verdere elektrische functies te bedienen. De feitelijke transmissie bediening die er rechtsonder zit hoeft daarbij tijdens het werken met de voorlader doorgaans niet meer gebruikt te worden.

Massey Ferguson 5608 Dyna4 getest - een leuke dwarsligger - AgriTrader (4)

Powershift transmissie

De Dyna4 transmissie bestaat uit vier hoofdgroepen met vier powershifttrappen. Met de T-vormige stick wordt er door simpelweg aantikken van powershift trap gewisseld. Als er tegelijkertijd met de duim op de rode knop gedrukt wordt, dan wissel je van hoofdgroep.

Via de riant geprogrammeerde boordcomputer kun je na even kort inlezen het schakelgedrag van de powershift trappen, de aangrijpingskarakteristiek van de koppeling en de startmogelijkheden verstellen. Rechts naast de T-stick  zitten de toetsen voor de AutoDrive. Met twee scrolwieltjes is het simpel het maximum toerental en de hoogste versnelling voor deze via het rijpedaal werkende automatische schakeling vooraf te selecteren.

Over de kwaliteit van het uitzicht uit de cabine met zijn zes dakspijlen kan gediscussieerd worden. De B-stijlen staan wel ver naar achteren, maar toch zit hij bij het over de schouder kijken in beeld. Naar boven is het uitzicht door het grote dakraam enorm verbeterd.

Klanten die de 5600 in een lagere uitvoering willen, die komt MF tegemoet met een 8,5 cm lagere variant. Dat hoogte verlies komt door af te zien van de mechanische cabinevering.

Massey Ferguson 5608 Dyna4 getest - een leuke dwarsligger - AgriTrader (5)

Technische gegevens MF 5608 Dyna-4 New Edition

Max. vermogen bij 2.200 tpm 85 pk
Max. koppel bij 1.600 tpm 363 Nm
Motor/Emissienorm/Cilinders AGCO Power/Tier 3a/3
Afgetankt gewicht 4.200 kg
Standaard banden 420/85 R34
Hefhoogte voorlader (vanaf draaipunt) 3,4 m
Hefkracht voorlader op max. hoogte 1.410 kg

 

Samenvatting

Het zijn de klassieke klussen op en om de boerderij waar de Massey Ferguson 5608 goed in is. We hebben met plezier met de trekker gewerkt. Ook ondanks dat de transmissie eigenlijk een Power Shifter is, maar in de AutoDrivemodus bijna aanvoelt als een CVT.

Een storing aan de aansturing van de aftak-as tijdens onze test werd snel en goed verholpen. Waar we even aan moesten wennen, was dat als de motor gestart is met een ingetrapt koppelingspedaal, die eerst weer losgelaten moet worden om de rijrichting te bepalen en de trekker zich in beweging zet.

Bovendien zouden we achtergrondverlichting van de toetsen op het console willen hebben, net zoals die al op de B-stijl zitten.

Voor een 85 pk trekker is de boordcomputer een krachtpatser en verdient hij zijn naam ‘computer’ terecht. Dit in tegenstelling tot de situatie bij sommige concullega’s.

De transmissie beschermingsfunctie is ook noemenswaardig. Als de motor afgewurgd dreigt te worden of te laag in zijn toeren komt, wordt er automatisch ontkoppeld. Het rempedaal is ook als koppelingspedaal te gebruiken. Dat is ideaal voor stapelwerk van de hooibalen in augustus. Daarvoor hebben we trouwens de hydrauliek pompen met een druk op de knop gekoppeld. De extra pompopbrengst was duidelijk merkbaar.

Massey Ferguson 5608 Dyna4 getest - een leuke dwarsligger - AgriTrader (3)

Over de Massey Ferguson 5608 Dyna4

De 5600 Serie is met drie- of viercilindermotoren, elk in drie versies op de markt. Het vermogensbereik tussen de 85-130 pk wordt er netjes mee gedekt en zit wat hoger dan bij de overigens duidelijk compacter MF3600. De MF5600 is een waardig opvolger van de MF5400.

In de cabine is het door de gebruikte materialen prettig en licht. In de rechter B-stijl zitten, net als bij de grotere types, de bedieningsvelden van de verlichting, aftak assen, EHR en transmissie. Schakelen gebeurt vanaf het stuur of via de frontlader/T-stick.

Massey Ferguson 5608 Dyna4 getest - een leuke dwarsligger - AgriTrader (7)