Leestijd: 3 minuten

“We zijn er voor iedereen” aldus Marc Mooren

 

Het is niet alleen de coronacrisis die de klanten van Mooren Machines in Roermond parten speelt. Ook de stikstofcrisis en de extreme droogte van de afgelopen tijd drukken een zware stempel. “We doen al het mogelijke om iedereen te helpen”, zegt Marc Mooren. “Denken in creatieve oplossingen is waar we voor staan.”

Het verhaal van Marc Mooren - Mooren Machines - Agri Trader (6)

“In Roermond zitten we in het smalste stukje van Nederland, maar wel één van de meest gevarieerde gebieden wat agrarische activiteiten betreft. Er is hier land- en tuinbouw, veeteelt, fruitteelt, boomkwekerijen… We zijn er voor iedereen en zodoende kun je wel stellen dat we zijn gespecialiseerd in de breedte. We bedienen de land- en tuinbouw, maar ook groenvoorziening, industrie en particulieren. Ons assortiment strekt zich uit van heggenschaar tot hakselaar en van grasmaaier tot veegmachine.

Mijn hobby was tractoren en machines. De manier van ermee werken en de techniek, dat is wat me eraan boeide. Ik werkte ermee, maar vond het ook gewoon leuk. Ik kocht iets, knapte het op en gebruikte het zelf, tot steeds meer mensen gingen vragen of ik dat ook voor hen kon doen. Van het een kwam het ander en in 1993 ben ik voor mezelf begonnen als zzp’er. Al snel kwam er een monteur bij in loondienst en werd het een BV.

In 2008 was Mooren Machines zo uit zijn jasje gegroeid dat we zijn verhuisd naar het huidige pand aan de Sint Wirosingel in Roermond, waar we inmiddels met een vijftiental medewerkers zijn voor in- en verkoop en de service en het onderhoud in de werkplaats. We hebben een goede club mensen, die zich goed blijven ontwikkelen. Dat moet ook wel, want de markt is enorm veranderd in die vijfentwintig jaar.

Het verhaal van Marc Mooren - Mooren Machines - Agri Trader (7)

In de eerste plaats door internet. Online verkopen we een machine net zo makkelijk aan – ik noem maar wat – Slovenië als dat we inkopen in het buitenland. De regio is voor ons heel belangrijk: we zitten in het smalste stukje Nederland, met veel klanten uit België en Duitsland. Nu het minder gemakkelijk is om daarheen te gaan en voor klanten daarvandaan om naar ons toe te komen, doen we meer online. Het is soms een wat grotere uitdaging, maar met foto’s en goede beschrijvingen gaat het gewoon door. Gelukkig hebben we een goed en breed netwerk voor zowel inkoop als verkoop. Wij kennen onze klanten en zij kennen ons, dus dat maakt het gemakkelijker. Door goed te luisteren, kunnen we de goede adviezen geven en de juiste machines opsporen.

Maar ook wat materiaal betreft zijn er grote verschuivingen. Er is veel innovatie de laatste jaren. Tractoren en tuin- en parkmateriaal bijvoorbeeld worden steeds meer elektrisch, er is een enorme toename in het gebruik van gps-systemen. Dat betekent ook dat monteurs heel andere dingen moeten weten: van mechanica naar elektra en software. Het eerste wat ze doen is niet meer de motorkap open maken, maar de laptop inpluggen. Voor de aftersales betekent dat dat je andere service en ondersteuning moet bieden. Het is mooi om te zien hoe ook onze mensen daarin mee-ontwikkelen. Daar ben ik echt trots op.

Het verhaal van Marc Mooren - Mooren Machines - Agri Trader (2)

En dan heb je ook nog veranderende omstandigheden, zoals de droogte van de laatste jaren. Een boer heeft daardoor andere vragen en noden. Over beregening bijvoorbeeld. Daar proberen we de helpende hand in te bieden. Dus we hebben nu sinds een paar jaar ook service voor beregeningsmachines. Die verschuiving zie je ook bij particulieren trouwens: er is veel vraag naar waterpompjes, sproeiers en slangen voor de tuin.

Vanuit de industrie komen eveneens meer en andere vragen. De industrie is een belangrijke tak voor ons. Er zijn veel raakvlakken met de agrarische sector: het gaat allemaal over motoren, machines, hydrauliek, elektronica. Wij kunnen creatief meedenken over vragen uit die sector. We krijgen nu bijvoorbeeld meer vragen over reinigingsmachines, transportbanden en loaders.

In de groenvoorziening loopt ook alles wel door, maar in de land- en tuinbouw hebben ze het moeilijk door de droogte en doordat wegens de coronacrisis de export stil ligt en de inkomsten onder druk staan. We merken dat mensen afwachtend en voorzichtig met investeringen: ze schaffen even geen nieuwe machine aan, maar kopen een goede gebruikte of laten de oude toch nog maar een keer repareren.

Het verhaal van Marc Mooren - Mooren Machines - Agri Trader (1)

In de werkplaats is het drukker dan normaal. Dat gaat goed, hoor. De monteurs kunnen zich makkelijk aanpassen en afstand houden. We hebben we een balie gemaakt als centraal aanspreekpunt waar klanten zich moeten melden. Ze kunnen niet meer zomaar de werkplaats in wandelen.”

Mooren Machines B.V.
www.moorenmachines.nl
Sint Wirosingel 100
6042 KZ Roermond
Tel.: +31(0)475 420 422
info@moorenmachines.nl