Leestijd: 10 minuten

‘Virtus’ stond bij de Oude Grieken voor Deugd en Daadkracht. Nu gebruikt de Duits-Italiaanse tractorfabrikant Same Deutz Fahr dezelfde naam voor een nieuwe trekkerfamilie. We hebben in praktijk getest of de Same Virtus zijn naam waar maakt.

Maakt de Same Virtus zijn naam waar - Agri Trader testrapport (1)

In het aanbod van Same zitten, naast speciale trekkers voor de wijnbouw, ook standaard tractoren in het vermogens-segment tussen de 70-213 pk. Daarmee dekt het bedrijf de eisen van in het bijzonder Italiaanse familiebedrijven af. Voor die sector wil Same betrouwbare techniek en een sterke prijs/kwaliteit verhouding bieden.

De Same Virtus is daarmee met de Virtus 100, 110 en 120 sinds 2012 de middenmoter tussen de kleinere Explorers en de zwaardere trekkers uit de Fortis reeks. De voor de zeventigste verjaardag van de Same-Deutz-Fahr (SDF) groep gepresenteerde Virtuslijn staat voor de opvolging van de kleinere Iron- en Sliver modellen en moet daar aan heel wat eisen voor voldoen.

Tractoren tussen de 100-130 pk kunnen immers ingezet worden als ‘erfhonden’ voor om en nabij de boerderij of ze kunnen ook de ‘krachtpatsers’ van een bedrijf zijn. Daarom moeten ze aan alle uiteenlopende eisen voldoen vanaf; voorlader werk tot hightecharbeid op de akkers aan toe.

Een klein hart, maar grote daden

`Maakt-de-Same-Virtus-zijn-naam-waar-Agri-Trader-testrapport-4

Het hart van de Virtus komt uit Duitsland. De viercilinder komt uit Keulen, bij Deutz vandaan. Qua cilinderinhoud ging de zaak een stapje terug. Zijn voorganger deed het nog met een vier liter motor, de Virtus moet het redden met 3,6 liter longinhoud.

In praktijk merkt men daarvan niets qua prestaties van de motor. Die doet zijn werk net zo agressief als het blok buiten de cabine klinkt.

Tijdens het werk op ons testbedrijf bleek de Virtus zo bijterig en dynamisch dat het ons verraste. Het maximale koppel van 440 Nm wordt al bij 1.600 tpm bereikt. De koppelverhoging is volgens de fabrikant 32%. Dat is meer dan stevig in dit vermogens-segment.

Met het vermogen is het al net zo: bij een nominaal toerental van 2.200 tpm levert de Virtus 105 pk. Belast levert hij tot 2.000 tpm zelfs nog 5 pk meer. Daarmee is het werken met de Virtus ook bij zwaar trekwerk en op de openbare weg een feestje. Bij de aardappeloogst had hij hoegenaamd geen moeite met twee 18 tons kippers.

Aan de huidige Tier 4i emissienorm voldoet de motor zonder SCR systeem. Een extra uitlaatgasretoursysteem en de DOC zijn voldoende. Er is dus geen AdBlue tank nodig, waardoor de dieseltank een volle 160 liter groot kan zijn. Het motorcompartiment ziet er netjes opgeruimd uit en alle servicepunten zijn eenvoudig bereikbaar.

Maakt-de-Same-Virtus-zijn-naam-waar-Agri-Trader-testrapport-8

Veel versnellingen, goede overbrengingsverhoudingen

Afhankelijk van de gekozen uitvoeringsvariant heeft de koper bij de keuze van de transmissie altijd twee opties. In de standaard uitvoering is dat of een 10/10 of 30/30 Synchroon versnellingsbak. In de Infinity uitvoering, de versie die we getest hebben, is er keuze tussen een 30/30 of 60/60 drie traps powershift.

Wij hebben gekozen voor de 60/60 versie. Daarvan zijn de overbrengingsverhoudingen opgebouwd uit vier driving ranges (inclusief kruipgang) x vijf versnellingen x drie powershift trappen. In praktijk hebben we daar altijd een passende overbrengingsverhouding mee kunnen vinden.

Het selecteren van de driving ranges via de hevel rechts van de bestuurdersstoel zou wat minder zwaar mogen gaan. Helaas is de selectie van de rijbereiken alleen te doen in stilstand.

Het wat hakerige schakelen van de bak was ook niet helemaal lekker. Wat ons wel hel goed beviel, dat was de inmiddels in bijna alle SDF trekkers gemonteerde, instelbare Powershuttle waarmee de rijrichting  gewisseld kan worden. Het aanspreekgedrag van de keerschakeling is in vijf standen naar persoonlijke smaak in te stellen.

Maakt-de-Same-Virtus-zijn-naam-waar-Agri-Trader-testrapport-9

Veel automatiek, meer comfort

De aanduiding ‘Infinity’ (oneindigheid) maakt al duidelijk waar het op uitrustingsgebied over gaat. Diverse automaten maken het werk eenvoudig en aangenaam.

Tijdens het rijden op de weg hebben we voornamelijk gereden op de automatische schakeling van de powershift, de Automatic Powershift (kortweg APS) en de elektronische koppeling. Met een draairegelaar naast de schakelstick is het schakelpunt van de APS nauwkeurig in te stellen. Dat verstellen is praktisch, want tijdens het rijden op de weg is vroeg opschakelen slim, om zuinig te rijden.

Op de akker wordt er doorgaans later opgeschakeld om het vermogen optimaal te benutten. Op- en neer schakelen gebeurt in de Virtus prettig soepel. Bovendien maakt de elektronica speedmatching mogelijk, zodat het wisselen van de versnellingen automatisch in de correcte schakelgroep gebeurt.

De elektronische koppeling heeft twee sterke punten: Ten eerste is er weinig trapkracht voor de bediening nodig en ten tweede kan de koppeling ook met een knop van af het stuur bediend worden.

Bij het indrukken ontkoppelt de techniek direct. Bij loslaten komt de koppeling soepel weer in. Eenmaal gewend aan de vertraagde, maar daardoor erg soepel aangrijpende actie, dan verhoogt dit systeem het rijcomfort enormMaakt-de-Same-Virtus-zijn-naam-waar-Agri-Trader-testrapport-7

 

Het Stop&Go systeem vonden we ook en winstpakker. Als dat geactiveerd is, dan koppelt het bij bediening van de voetrem automatisch uit en vervolgens weer in. Bij frontlader werk is dat erg praktisch. Bij het rangeren of aan- en afkoppelen van werktuigen hebben we het naar waarde leren schatten.

De rijker uitgevoerde Infinity versie heeft ook nog een kop- akkermanagement, dat bij Same SDS heet. Daarin kunnen tot 32 functies in volgorde opslaan en opeenvolgend uitvoeren. Het gebruik ervan is eenvoudig: Voor opname moet de vrijgeef toets bij start en einde langer dan twee secondes ingedrukt worden. Om de commando’s uit te voeren hoeft er alleen op de activeringstoets gedrukt worden. Een aanduiding op het infocentrum op de stuurkolomdrager laat de sequentie zien en onderstreept de lopende actie met een balk.

Door herhaaldelijk op de activeringstoets te drukken zijn de acties achter elkaar op te roepen en uit te voeren. Helaas is er geen tijd- of wegafhankelijke schakeling aanwezig. Maar ASM om automatisch te schakelen van 4WD en sperdifferentieel mankeren niet aan boord. Net als een automaat voor de aftakassen.

Als het aftakas toerentallen aan komt, pakt de Virtus breed uit: 540, 540E, 1000 en 1000E. De bediening er van is helaas wat omslachtig. De snelheidskeuze gaat mechanisch, met twee hendels. Eentje voor de keuze tussen 540-1.000, de andere voor de keuze tussen ‘normaal’ en ‘E’. De voorste- en achterste aftakas worden elektronisch per tuimelschakelaar vanaf het rechter console bediend. Het aanloopgedrag is zijdezacht.

Maakt-de-Same-Virtus-zijn-naam-waar-Agri-Trader-testrapport-3

Drie pompen, twee kringlopen

Het hydraulieksysteem heeft twee kringlopen: één voor de besturing en één voor de aanbouwapparaten en de hydrauliek achter. Zo blijft de besturing ook licht gaan als de werkhydraulica in functie is.

Voor die tweede kringloop kan er gekozen worden uit drie pompen. Standaard is er een 60 liter exemplaar gemonteerd. Optioneel zijn er een 90 liter tandem-, of een 60 liter Eco pomp te verkrijgen. En die Eco pomp bestaat ook weer uit twee pompen, maar de tweede daar van springt –om brandstof te sparen- alleen bij als dat nodig is.

In zijn basisuitvoering heeft de Virtus vier mechanische ventielen. Als u dat wilt zijn er tot vijf elektronische mogelijk. Onze Infinity uitvoering heeft er standaard vier. Van de vijf exemplaren worden er twee aangestuurd met een kruishendel, de andere drie via tuimelschakelaars. De laatsten zijn op tijd en hoeveelheid instelbaar.

Voor de tijdsbesturing zitten er in het zij console drie draairegelaars. De hoeveelheidsregeling gaat via het instellingsmenu in het info armatuur aan de stuurkolom. Met deze systemen was het prettig werken.

Maakt-de-Same-Virtus-zijn-naam-waar-Agri-Trader-testrapport-6

Goed zicht en een lichte werkplek

De in grijs en pastelblauw uitgevoerde cabine is licht en gebruikersvriendelijk. Het standaard dakraam compenseert de diep doorgetrokken daklijn voortreffelijk.

De B- stijlen van het zesvoudig ondersteunde cabine dak beperken het uitzicht maar weinig. De kleurrijk in het werk gebied aangebrachte bedieningselementen zijn met uitzondering van de hendels voor de aftakassen overzichtelijk in het rechter zijconsole ondergebracht.

Een joystick wordt vergeefs gezocht op de armsteun. Maar hij wordt ook niet echt gemist. Alle schakelaars, hendels en knoppen liggen goed onder handbereik en duidelijk in hun functies. Ervaren Same rijders voelen zich er direct mee op hun gemak. Nieuwelingen weten er snel hun weg te vinden.

De afgeveerde Grammer zetel zorgt er, samen met de voorasvering en de afgeveerde cabine, voor dat de rit zonder schokkend nieuws voor de bestuurder verloopt. De stoel is ook groot genoeg voor langere berijders. De optionele airco zorgt er voor dat hij het hoofd koel houdt. De cabineluchtfilters zitten in het dak, boven het achterraam. Voor het wisselen is alleen een ladder nodig. Het gaat snel en eenvoudig.

Wat ons nog op viel

De Virtus heeft een SDD systeem. Eenmaal geactiveerd halveert dat het aantal stuuromwentelingen van aanslag tot aanslag. Dat is erg praktisch aan de kopakker. Remmen doet de Same door zijn schijfremmen op alle wielen fantastisch.

De licht werkende comfort handrem houdt de Virtus stevig op zijn plek.

Dankzij hydraulische klepstoters hoort kleppenstellen tot de verleden tijd.

Maakt-de-Same-Virtus-zijn-naam-waar-Agri-Trader-testrapport-10

In een oogopslag

  • De Same Virtus is een schakeltrekker in de lage middenklasse
  • De korte wielbasis, de geringe hoogte en de kleine draaicirkel maken de Virtus tot een compacte allrounder.
  • De motor levert ondanks zijn kleinere cilinder inhoud prima prestaties bij een laag verbruik.
  • De omvangrijke uitrusting van de Infinity Line biedt onder meer automatische functies die het dagelijkse werk makkelijker maken.

 

Technische gegevens Same Virtus 110 Infinity

Motor Deutz TCD 3.6 L 04 Tier 4i
Cilinders, drukvulling/kleppen 4/Turbo/4
Uitlaatgas behandeling AGRex + DOC
Cilinder inhoud 3.620 cc
Nominaal vermogen 77 kW (105 PK)
bij toerental 2.200 tpm
Maximaal vermogen 81 kW (110 PK)
bij toerental 2.000 tpm
Maximaal koppel 440 Nm
bij toerental 1.600 tpm
Koppelboost 32%
Brandstoftank inhoud 160 l
Aandrijving/aftakassen Same T5400
Soort Powershift
Driving ranges 3 + kruipgang
Aantal versnellingen 5
Aantal schakelgroepen 3
Topsnelheid serie/optioneel 40km/h (50 km/h)
Achterste aftakas 540/540E/1.000/1.000E
Voorste aftakas 1.000
Hydrauliek
Pompdebiet serie/optioneel 60 l/min  (60 lECO of 90 l)
Max. hefkracht achter serie/optioneel 4.650 daN (6.600 daN)
Maximale hefkracht voor 1.850 daN
Aantal ventielen/optioneel 4 (5)
Bediening regelunits serie/optioneel mechanisch (elektrisch)
Bruikbare hoeveelheid olie serie/optioneel 20 l (25 l)
Overige gegevens
Leeggewicht 4.150 kg
Maximale aslast voor/achter 3.000/5.000 kg
Toegelaten totaal gewicht 7.500 kg
Hoogte over de cabine 2.695 mm
Breedte/lengte 2.380/4.270 mm
Wielbasis 2.430 mm
Draaicirkel 5.800 mm
Banden voor 440/65 R24
Banden achter 540/65 R38

Maakt de Same Virtus zijn naam waar - Agri Trader testrapport (6)

Uit de praktijk

Enrico Kostolnik zet zijn Same Virtus 120 in op bedrijven van een coöperatie. “De Virtus werd eind 2013 aan geschaft en heeft intussen zo’n 500 uren gedraaid. In praktijk functioneert hij als middelzware trekker en wordt hij veel gebruikt bij frontlaadwerk in melkveestallen en voor het onderhoud aan grasland”.

De compacte afmetingen, zijn wendbaarheid en de goede overzichtelijkheid waardeert Kostolnik daarbij bijzonder. Voor zijn inzet is het vermogen van 120 pk voldoende. Werken voor een 5 meter brede maaier is de grens.

Gottfried Weingand heeft ook een voorlader op zijn Virtus. Op zijn rundermesterij/loonbedrijf heeft hij de trekker de eerste 100 bedrijfsuren sinds de levering in mei voornamelijk gebruikt om balen te verladen en te transporteren: “Silage en hooi worden bij ons nog in balen opgeslagen. Daar gaan nog wat dingen veranderen”. De Stop&Go functie en de instelbare Powershuttle maken het werken met de frontlader erg prettig.

Lof en kritiek

Motor: De kleinere cilinder inhoud is alleen merkbaar bij lage toeren. Verder trekt de viercilinder onder alle omstandigheden goed. Ook het verbruik is netjes.

Transmissie: de afstemming van de overbrengingsverhoudingen van groepen en versnellingen is goed. Het schakelen gaat wat hakerig. Speed Matching en APS werken overtuigend. In deze klasse zou een vierde powershift trap passend zijn.

Hydrauliek: Tot vijf elektrische ventielen is een mooier score. De bediening is eenvoudig en subtiel. Helaas zijn er maar drie ventielen op hoeveelheid regelbaar.

Algemene indruk: De Same Vitus 110 Infinity is een goed binnen zijn klasse passende allrounder. Hij voldoet goed in de stal en op de akker. De mogelijke uitrustingsvarianten laten weinig te wensen.

Interview

„Elke markt heeft  zijn geheel eigen productportfolio.“

Maakt de Same Virtus zijn naam waar - Agri Trader testrapport (11)

Georg-Otto Fuchs, hoofd marketing van Same Deutz-Fahr Duitsland, legt uit waarom SDF op een meer merken strategie inzet.

Waarom vallen er 3 aparte merken onder SDF?
Fuchs: “We zijn er trots op dat elk van onze merken zijn eigen, unieke historie heeft. De daaruit gegroeide structuren zijn geborgd in de verschillende markten en de bedrijfsstructuren. Wij zien er veel mogelijkheden in om die eigenschappen voor onze deelmarkten optimaal te benutten. De meerwaarde van onze merken kan doorslaggevend zijn binnen de doelgroepen en zelfs binnen regio’s.”

Hoe past Same in het beeld van de Same-Deutz-Fahr groep?
Fuchs: “Het doel van de drie hoofdmerken, Same, Deutz-Fahr en Lamborghini is om met constante inzet en innovaties aan de vragen van de markt te voldoen. De tractoren van Same hebben hun roots zoals bekend in Italië. Daardoor is Same in zuid- en west Europa, in Italië, Spanje en Portugal een sterk merk. De kracht van het merk ligt vooral in het onderste- en midden vermogenssegment waar een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding de crux is. Daar staat Same voor. Die reputatie is het kapitaal van Same.”

Waar liggen de specifieke inzet terreinen voor Same?
Fuchs: “Vooral in het onderste- en midden vermogenssegment. De tractoren van Same met hun schakelbakken of powershifters zijn eenvoudig en intuïtief te bedienen. We kunnen de klanten eenvoudige, betrouwbare en gebruiksvriendelijke machines bieden. Machines die zonder veel omhaal of uitleg snel te gebruiken zijn. Maar dat wel zonder dat we de klant te kort doen aan techniek en verlichting van het werk. We bieden bijvoorbeeld optische stuurhulp tot en met Assisted Steering aan, die via een op het stuurwiel gemonteerde elektromotor zonder manueel ingrijpen van de berijder prima zijn werk doet.”

Wat zijn de onderlinge technische verschillen tussen de merken?
Fuchs: “Elk merk heeft zijn geheel eigen productportfolio, en natuurlijk zijn eigen design en kleurstelling. Maar om aan de eisen van de specifieke doelgroepen te voldoen zijn de technische eisen geheel verschillend. Uit economisch oogpunt is onze insteek per vermogenssegment natuurlijk gebaseerd op het bouwdoosprincipe. Maar per eigenschappen en type bieden we ook in die aanpak maatoplossingen. Dat gaat dan over motorisering, transmissie en hydraulica, maar in detail is er een lange lijst gerichte aanpassingen. Bij de Virtus zien we bijvoorbeeld af van traploze transmissie of bieden we alternatieve verlichtingsmogelijkheden aan.

 

Vorige artikel
Volgende artikel