Leestijd: 4 minuten

Chiptuning: meer vermogen bij lager toerental

Familie- en loonbedrijf Prenger in De Velde – Klant van De Kroeze Chiptuning Agri Trader (4)

Eddy de Kroeze is opgegroeid op de boerderij en kent het agrarische wereldje van binnenuit. Dat maakt dat hij feeling heeft met zijn klanten en het materiaal. Door middel van softwarematige chiptuning zorgt hij dat tractoren, landbouw- en bosmachines, vrachtauto’s en auto’s beter presteren.

Ik optimaliseer de machines, nieuw of al ouder, zodat ze zuiniger rijden en sterker zijn”, legt Eddy de Kroeze uit. “Ooit ben ik mijn bedrijf hobbymatig gestart, naast mijn werk als monteur, dieselspecialist en elektronisch technicus.” Inmiddels heeft hij klanten in de hele Benelux en verder daarbuiten, in bijvoorbeeld Rusland en Texas: “Dan stuur ik de nieuwe software op.

Chiptuning is niet nieuw, maar de technieken zijn wel enorm doorontwikkeld. De software van tegenwoordig is lang niet altijd optimaal meer. Fabrikanten gebruiken vaak motoren en onderdelen met enorm veel reserve, vanwege toepassing in verschillende typen machines. Zo besparen ze productiekosten. Hierdoor zijn er op gebied van chiptuning veel mogelijkheden ontstaan zonder dat er kans is op schade.

Hoe het werkt?

De Kroeze komt op locatie bij de klant. Achter zijn bus heeft hij een mobiele vermogenstester  “-Eén van de beste die er is-“, waarmee hij de tractor of landbouwmachine kan testen. “Ik maak een uitdraai van het vermogen en herschrijf dan de software op maat, naar wensen van de klant en wat het beste is voor de machine. Dit wordt weer terug geprogrammeerd in de tractor of machine. Uiteraard test ik deze hierna nogmaals en na een aantal weken neem ik contact op met het bedrijf om te controleren of er nu inderdaad beter wordt gepresteerd. Doorgaans levert chiptuning 15 tot 20 procent meer vermogen op. Ofwel: bij gelijkblijvende belasting rijdt je tractor of machine zuiniger. Of je kunt meer hectares per dag met dezelfde hoeveelheid diesel doen.

De Kroeze doet uiteraard voorwerk, zodat hij ter plekke zo’n één tot twee uur per machine bezig is. Zijn bus dient hierbij als ‘kantoor’. Regelmatig gaat hij op cursus om bij te blijven: “Fabrikanten zorgen ervoor dat het een uitdaging blijft.

Mais, mest en gras

Dat het werkt, ontdekten de broers van familie- en loonbedrijf Prenger in De Velde, al een aantal jaren geleden. Hendry Prenger: “Wij werken voornamelijk in de veehouderij, soms in de akkerbouw. Zoals wij zeggen: mais, mest en gras. Met mijn drie broers, twee neven en drie vaste werknemers bedienen we klanten in de regio. En daarvoor hebben we tractoren en machines, niet te weinig ook.

Inderdaad staan de schuren vól. De Kroeze zorgde eerst dat de twee New Holland tractoren geoptimaliseerd werden. “Tegenwoordig knijpen ze de nieuwe machines zó af. Fabrikanten maken het steeds moeilijker. Het is het nét niet meer. Zo’n tractor voelt dan sloom of lui aan. En die New Holland tractoren zijn echte Amerikaanse, dus nog dorstig ook. Na de chiptuning besparen we nu veel diesel. Ook de maishakselaars en andere machines zijn inmiddels verbeterd.

Bij Prenger zijn ze tevreden. Tegen De Kroeze: “Je staat achter wat je doet en alles komt altijd goed. Ook waarderen wij het dat je na een paar weken nog weleens even komt kijken of het lekker gaat.” De Kroeze: “Voor mij was het nieuw om meer met mensen om te gaan. Maar ik vind het nu één van de leukste aspecten van mijn werk. Ik kom bij mooie bedrijven over de vloer, heb veel vaste klanten en doordat chiptuning steeds meer in zwang raakt, ook nieuwe klanten.

Familie- en loonbedrijf Prenger in De Velde – Klant van De Kroeze Chiptuning Agri Trader (2)

Aan de tand gevoeld

MTS Deterd Oude Weme in Heemserveen is zo’n nieuw bedrijf, waar De Kroeze de zelfrijdende mengvoerwagen gaat chiptunen. Frank Deterd Oude Weme runt samen met zijn ouders de melkveehouderij met 180 melkkoeien. Zus Inge verwerkt zo’n 800 liter melk per week om eigen zuivelproducten te maken, zoals karnemelk, boter en verschillende yoghurt- en vlasoorten.

Het familiebedrijf heeft zo’n zeventig hectare grond in gebruik. Voor de meest voorkomende werkzaamheden op het bedrijf hebben ze twee tractoren, die door De Kroeze onder handen zijn genomen. Frank: “We hebben ze al aardig aan de tand gevoeld. De besparing is zeker 10 procent, schat ik. En dat is belangrijk in deze tijden, als je nog wat op de kostprijs wilt sturen. Doordat de trekkers getuned zijn, ga je ook automatisch iets harder rijden, bij bijvoorbeeld werk als grasmaaien. Het verbruik gaat dan wel weer wat omhoog, maar bijkomend voordeel is het werk dat je extra doet per uur, waar je anders tegen een grens aanliep.

Onlangs is een zelfrijdende mengvoerwagen aangeschaft. “Het vermogen van nieuwe machines valt tegenwoordig tegen. Er zit steeds meer techniek in, de machines zijn zwaarder en motoren moeten aan steeds meer emissie-eisen voldoen. Hierdoor gaat veel vermogen verloren. Chiptuning is dé oplossing voor ons. Zo’n zelfrijdende voerwagen gebruiken we elke dag, het is de snelste besparing die je kunt hebben. Bovendien kan de machine op deze manier met minder toeren werken en draait alles optimaal. Dat is snel geld terug verdienen. Én beter voor het milieu.” Inmiddels zijn ook de buren en collega-bedrijven ‘om’. Frank weet het goed uit te drukken: “Het breidt zich als een olievlek uit. Iedereen is er positief over.

www.dekroeze-chiptuning.nl