Leestijd: 3 minuten

Agri Trader werkt met Lloyd Rotastar 5W sterzeefbak.

De Lloyd Rotastar sterzeefbak werkt eigenlijk als een trommelzeef (6)

Robert Roosken, eigenaar van Rotrac in Klazienaveen: “Tegenwoordig mag vervuilde grond ook niet meer zo maar worden vervoerd, tenzij men allerlei vergunningen en certificaten heeft”. Dit biedt dus kansen voor Rotrac als leverancier van zeefunits en zeefbakken.

Rotrac heeft een tweetal importeurschappen om de marktvraag in te vullen, de producten van het Canadese Pro-screen en het Engelse Lloyd Engineering. Voor beide productlijnen geldt dat ze prijstechnisch zeer aantrekkelijk zijn. Nog een voordeel is dat de producten op een aanhangwagen kunnen worden vervoerd. Dit bespaart hoge transportkosten die de huur van vrachtwagens en diepladers met zich meebrengen.

Allereerst kijken we naar Proscreen en met name de mobiele DeSite schudzeefunits. De schudzeefunits zijn er in drie typen de SLG-60 geschikt voor mini- en midigravers en kranen uit het kleine segment, de SLG-78 geschikt voor tractoren, kranen en compacte wielladers uit het middensegment en de SLG 108 geschikt voor kranen, graaflaadcombinaties en wielladers uit het grote segment. Klanten die deze schudzeefunits kopen zijn vaak hoveniers en kleinere loonwerkers. Rotrac verkoopt de Proscreen producten in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

De Lloyd Rotastar sterzeefbak werkt eigenlijk als een trommelzeef (2)

Sterzeefbakken

De tweede productlijn die Rotrac voert zijn de sterzeefbakken van Lloyd Engineering. Het totale leveringsprogramma bestaat uit 11 modellen voor machines in de gewichtsklasse 2 tot 25 ton. De sterzeefbakken zijn een uitstekend en snel werkend alternatief voor veel grotere en duurdere zeefinstallaties.

Het unieke ontwerp met de flexibele Polyurethaan (PU) sterren zorgen in combinatie met het grote zeefoppervlak voor een maximaal resultaat. De robuuste kettingaandrijving zorgt samen met de zelfsmerende lagers voor een onderhoudsarm systeem.

De Lloyd bakken hebben een robuuste bakstructuur met dubbele huid, voorzien van Hardox HB 500 breekmes en vervangbare slijtstrips. Verdere kenmerken zijn de vlakke interfaceplaat voor multifunctionele bevestiging van de ophanging, de flexibele, slijtvaste PU sterren die snelwerkend en zelfreinigend zijn zonder te vermalen of te shredderen en de sterzeefbakken zijn praktisch onderhoudsvrij.

De Lloyd Rotastar sterzeefbak werkt eigenlijk als een trommelzeef (1)

Het testteam gaat werken met de Lloyd Rotastar 5W die geschikt is voor machines van 10-20 ton

Dit type heeft 152 sterren en produceert een output van gemiddeld 40 ton per uur. Verder heeft de bak een capaciteit van 0,65 m3 en bedraagt het eigen gewicht 980 kg. De standaard fractie bij het zeven van grond is 20 mm, door middel van het plaatsen van kunststofringen tussen de sterren, is de bak aan te passen om ook andere fracties te genereren.

De Agri Trader machinist neemt plaats in de mobiele graafmachine en start het werk met de sterzeefbak. Het eerste wat opvalt is dat de bak er aan de buitenzijde veel zwaarder uitziet dan hij werkelijk is. Het lage gewicht is een groot voordeel.

Verder is opvallend dat de bak zijn werk heel stil doet, dit is ideaal voor omstanders en de omgeving, bijvoorbeeld vlak bij een woonwijk. Door de flexibiliteit van de sterren en de hoge snelheid waarmee ze ronddraaien, is de kans klein dat de bak kan verstoppen. Het zeven lukt heel goed, de werking lijkt hetzelfde als bij een trommelzeef maar dan wat zorgvuldiger.

Groot voordeel is dat je het materiaal ziet draaien in de bak. De sterassen worden aangedreven door een volledig afgesloten kettingaandrijving. De snelheid is variabel regelbaar. De assen zijn eenvoudig te demonteren, wat de servicevriendelijkheid bevordert.

De machinist is wel van mening dat de Rotatstar 5W het beste past bij een 14 tons machine in plaats van de officieel aangegeven ondergrens van 10 ton.

Deze diashow vereist JavaScript.

Conclusie van het Agri Trader testteam is dat de Lloyd sterzeefbak een mooi product is, dat zeker inspeelt op vraag in de markt. Grote voordelen zijn het lage gewicht, makkelijke transportmogelijkheid en het onderhoudsvriendelijke karakter.

De firma Rotrac uit Klazienaveen is in 2006 opgericht en gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van bouw- en recyclingmachines. Zeefmachines zijn de belangrijkste pijler van het bedrijf. Verder verricht het bedrijf alle mogelijke service- en reparatiewerkzaamheden op locatie uit. Eigenaar Robert Roosken ziet duidelijk een stijgende vraag in de markt naar recyclingapparatuur die grond direct op locatie kan zeven.

Vorige artikel
Volgende artikel