Leestijd: 5 minuten

Kubota is sinds 2002 de nummer 1 van de wereld én van Nederland in de mini- en midigravermarkt. In deze test gaan we werken met twee machines van Kubota. Nederlandse importeur is Meerman Machines uit Vlaardingen.

Kubota KX080-4 en KC250HR-4 de kracht van oranje (3)

Meerman Machines is verantwoordelijk voor de verkoop van Swepac trilplaten en stampers, Daemo uitrustingsstukken, Morooka rupsdumpers en natuurlijk de machines van Kubota. Al sinds 1979 is Meerman exclusief importeur voor Nederland, van de kenmerkende zwart-oranje machines. Achteraf gezien een uitstekende keuze zo is gebleken. Kubota is in de mini- en midigravermarkt namelijk de onbetwiste nummer 1 qua aantal verkopen. Wereldwijd praten we hier over zo’n 35.000 stuks per jaar.

Deze machines worden in drie fabrieken geproduceerd, waarvan er zich één in Duitsland bevindt. Bij Meerman en haar 8 dealers kunnen de machines worden gekocht, geleased en gehuurd. De machines die in de Agri Trader test worden gebruikt, zijn afkomstig van Meerrent, het verhuurbedrijf van Meerman. Meerrent werkt via een landelijk netwerk van in totaal 6 vestigingen. De verhuurvloot omvat onder meer machines van Kubota evenals diverse uitrustingsstukken.

Kubota KX080-4

Genoeg achtergrondinformatie. We gaan testen waarbij we beginnen met de Kubota KX080-4 midigraver, die op de Bauma 2013 is geïntroduceerd. De midigraver komt in de geteste uitvoering mét verstelgiek uit op een totaalgewicht van 8,7 ton.

Eerst een kijkje bij de machine vanaf de achterzijde. Alle drie de motorkappen openen we gelijktijdig. Zo ruim hebben we de toegankelijkheid tot de motor en andere componenten niet vaak gezien. De hydraulische componenten achter de middelste motorkap en de accu, oliefilter en gereedschapskist achter de rechter motorkap, bieden volop zicht en ruimte om de diverse servicewerkzaamheden uit te voeren.

Kubota-KX080-4-en-KC250HR-4-de-kracht-van-oranje--(1)

Kubota power

De motor is een Kubota common-rail dieselmotor voorzien van roetfilter met regeneratie. Zo voldoet deze aan de laatste Stage 3B emissie-eisen. De machine is geen volledige binnendraaier maar heeft aan de achterzijde wel een kortere overhang. Samen met de aanwezige verstelbare driedelige giek is dit een optimale combinatie voor het werken in krappe ruimtes.

De machine is standaard voorzien van een anti-diefstalsysteem dat werkt met een gecodeerde sleutel en is SCM W2 goedgekeurd. Hiermee openen we de deur en bekijken de ruime cabine van waaruit de machinist een weids zicht heeft op het werkveld. De luchtgeveerde stoel met hoge rugleuning is goed verstelbaar in hoogte en op gewicht. Verder is deze voorzien van polssteunen en een oprolbare veiligheidsriem.

Kubota KX080-4 en KC250HR-4 de kracht van oranje (1)

Achter de stoel bevinden zich voldoende opbergvakken en ruimte voor een grote tas. Verder zien we voor ons een modern vormgegeven display met daarop de nodige informatie zoals toerental, brandstofniveau, motortemperatuur en urenteller. Ook zijn via de monitor maximaal vijf profielen (liters, drukken en werksnelheid) voor uitrustingsstukken instelbaar. Aan de rechterzijde van de cabine zien we het bedieningspaneel van de airconditioning, dien standaard af-fabriek is gemonteerd.

De Agri Trader machinist start de motor en neemt de beide joysticks in de hand. Beide joysticks zijn voorzien van schuifjes waarmee de twee extra hydraulische functies proportioneel te bedienen zijn. Hij begint eerst met een graafproef, dus hoe sterk is de Kubota eigenlijk?

De machinist activeert de ‘Power’ modus en begint de aangehangen slotenbak, in een aantal cycli, flink vol te scheppen. De machine is sterk en de werksnelheid is hoog, productie draaien is dus geen enkel probleem. De optionele knikgiek zorgt voor een aanzienlijk graafbereik maar tevens kan er ook heel kort op de machine worden gewerkt.

Subtiel werken met de Kubota KX080-4

Na al deze kracht gaan we kijken naar de meer subtiele werkzaamheden. De machinist zet de machine daarom in de brandstof besparende ‘Eco Plus’ modus en start met het schuiven en afwerken.

Vertegenwoordiger Koen Meerman: “Ten opzichte van de vorige versie van de KX080-4, bespaart men bij het werken op deze modus wel tot 18% brandstof”. Onze nuchtere machinist reageert voor zijn doen behoorlijk enthousiast. Het valt hem op hoe goed de midigraver ‘luistert’ naar de commando’s vanaf de joysticks.

Verder merk je de ‘Eco Modus’ goed, de machine werkt dan nog rustiger en het motorgeluid is dan nog minder hoorbaar. Verder is opvallend dat de KX080-4 uitstekend simultaan rechtuit kan rijden, in combinatie met de bediening van alle hydraulische bewegingen. Gevolg is een hoge werksnelheid en efficiëntie bij bijvoorbeeld het laden. Dit brengt ons op de tweede hoofdrolspeler van deze test.

Kubota-KX080-4-en-KC250HR-4-de-kracht-van-oranje--(2)

KC250HR-4 rupsdumper

De machinist gaat afwisselend graven en kiepen. Daarom wordt de 2,7 tons rupsdumper erbij gereden. Deze heeft standaard 2,5 ton laadcapaciteit en is compact gebouwd. Uiteraard is deze dumper een uitkomst in situaties waarbij de grondomstandigheden nat en drassig zijn.

De Kubota motor heeft voldoende kracht en de hydrostatische transmissie zorgt voor een soepele en vloeiende besturing in het terrein. De machinist heeft de keuze uit 2 rijsnelheden, respectievelijk tot 6 en 11 km/uur.

De Agri Trader machinist vindt de bediening gemakkelijk, hij rijdt zo weg met de rupsdumper. De Kubota KC250HR-4 beschikt over een omkeerbare stoel die 180 graden draaibaar is, zodat de bestuurder altijd in de richting van de rijrichting zit. De hendels zitten vast aan de stoel zodat deze altijd meebewegen.

Het bedieningspaneel bevindt zich naast de machinist, ongeacht de rijrichting. Zo heeft de machinist altijd de bedieningshendels binnen handbereik en goed zicht op het paneel. De 180 graden draaibare bak kun je eigenlijk altijd goed positioneren ten opzichte van het te verladen materiaal.

Koen Meerman: “We hebben via Meerrent een aantal van dit soort dumpers in de verhuur. Wat opvalt is de stabiliteit bij het dumpen over de zijkant”. Ook de servicevriendelijkheid van de rupsdumper is goed.

Een groot scharnierend paneel boven de motor zorgt voor de toegankelijkheid bij onderhoud. De accu is buiten het motorcompartiment geplaatst voor betere koeling. Een zij-paneel tot slot geeft toegang tot het luchtfilter. Het Agri Trader testteam begrijpt goed, waaraan Kubota de huidige sterke positie op de markt te danken heeft. De KX080-4 werkt sterk en soepel en ‘luistert’ goed naar de machinist.

De rupsdumper is als product meer functioneel dan spectaculair, maar voldoet uitstekend.

Kubota KX080-4 en KC250HR-4 de kracht van oranje (2)

Milieu Investeringsaftrek (MIA)

De Kubota KX080-4 is stil en produceert weinig geluid voor de omgeving. Daarom komt deze machine in aanmerking voor milieu- en fiscaal voordeel. Concreet betekent dit dat 6,75% van de machinewaarde, inclusief gangbare toebehoren, in mindering mogen worden gebracht op de fiscale winst.

Klik hier voor tweedehands Kubota machines te koop

Meer testrapporten van Kubota machines vind je hier.