Leestijd: 8 minuten

Om de Krone BiG M 450 een extra taak te geven, kun je drie klepelmulchers van Van Wamel monteren. In het maisstro moest de zelfrijder laten zien dat hij ook met deze machines uit de voeten kan.

Krone BiG M 450 - Maximale slagkracht - Agri Trader Test Jaarboek (13)

Met zijn werkbreedte van in totaal 9,20 meter en een vermogen van 450 pk is de BiG M gemaakt voor een hoge oppervlakte-output.

Inmiddels zijn er voor bijna elke soort taak op een landbouwbedrijf speciale machines. Wie zulke machines in gebruik heeft, moet er goed op letten dat ze over het hele jaar genomen voldoende worden benut. Als ze te weinig worden ingezet, worden dergelijke ‘specialisten’ vrij snel onrendabel.

Als je ze bijna het hele jaar in de machinehal ziet staan, ga je dus nadenken over verdere inzetmogelijkheden. In het ideale geval zouden dat taken zijn waarbij deze speciale machines net zo efficiënt kunnen werken als standaardtractoren.

Bovendien moeten die andere gebruiksdoeleinden niet in dezelfde periode vallen als de speciale taak waarvoor de machine is aangeschaft.

In het geval van de Krone BiG M werkt de zelfrijdende maaier bij de eerste grasmaaibeurten in het jaar intensief, dus wanneer er nog echt veel materiaal en oppervlakte voorhanden is. Tegen het eind van het jaar neemt het maaiwerk af en dan kan de BiG M met mulchers worden gebruikt.

Zo konden we ons uitleven op de laatste maisvelden met de eerste BiG M 450 en de drie klepelmulchers ‘Perfect Trigant’ van Van Wamel. Natuurlijk is deze mulchercombinatie ook geschikt voor de inzet op groene velden en dergelijke.

Krone BiG M 450 - Maximale slagkracht - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Het rijgedrag van de nieuwe Krone BiG M 450 is zelfs in maisstro aangenaam.

Vertrouwde samenwerking tussen Van Wamel en de Krone Big M

Al sinds 2005 rust de Nederlandse fabrikant Van Wamel de Krone BiG M uit met haar speciaal ervoor ontwikkelde mulchers. Aangezien de BiG M in 2018 met een aantal aanpassingen zijn vijfde generatie in ging – onder andere met een nieuwe motor en hydraulisch verstelbaar onderstel – moest ook de mulcherspecialist een aantal wijzigingen doorvoeren aan haar drie Perfect Trigant-mulchers.

Het mulcher-drietal bestaat uit twee zijmulchers met elk een werkbreedte van 3,20 meter en een frontmulcher met een werkbreedte van 3,13 meter. Zo komt de BiG M-combinatie op een totale breedte van 9,20  meter.

Krone BiG M 450 - Maximale slagkracht - Agri Trader Test Jaarboek (2)

De beide zijmulchers hebben elk een werkbreedte van 3,20 meter.

In ingeklapte toestand is de combinatie maximaal 3,30 meter breed – dat is de buitenbreedte van de frontmulcher. De voorste mulcher hoeft voor het rijden op de weg dus niet meer te worden gedemonteerd, zoals dat bij de oude generatie nog het geval was.

Krone BiG M 450 - Maximale slagkracht - Agri Trader Test Jaarboek (4)

De frontmulcher heeft een werkbreedte van 3,13 meter.

Van Wamel mulchers in de zweefstand

De ophanging van de beide zijmulchers is hetzelfde als die van de Krone-maaiers. Met behulp van een kogelgewricht worden de mulchereenheden gedragen in een zwaartepuntsophanging. Twee parallelle armen  nemen zijdelingse krachten op.

Krone BiG M 450 - Maximale slagkracht - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Ze zijn in het midden aan een kogelgewricht gemonteerd in een zogenaamde zwaartepuntsophanging. Dwarsarmen nemen zijdelingse krachten op.

Net als de zijdelingse schijvenmaaiers van Krone hebben ook de mulchers hierdoor een groot pendelbereik, wat gunstig is voor heuvelachtig terrein. Verder zit er op de zwaartepuntsophanging een wegrijdbeveiliging.

De frontmulcher kan ook zonder ombouwing van de BiG M rechtstreeks aan de fronthef worden bevestigd – heel gemakkelijk met snelkoppeling. Aangezien de hef vrij laag zit, beweegt de mulcher zich als ‘getrokken’.

Krone BiG M 450 - Maximale slagkracht - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Hij wordt op gemakkelijke wijze aan de fronthef van de zelfrijder gemonteerd.

Zijdelingse aandrijving voor de Van Wamel mulcher

Anders dan bij de voorgaande Krone BiG M worden de zijmaaiers nu rechtstreeks aan de zijkant met cardanassen aangedreven. Daarom moest ook aandrijving van de Perfect Trigant-klepelmulcher worden omgebouwd.

De krachtoverbrenging geschiedt echter niet direct op een reductiebak en dan naar de klepelas, maar via een riemaandrijving met vijf riemen aan de voorzijde van de zijmulchers. De reductiekast is daarbij in de buurt van de zwaartepuntsophanging geplaatst.

Krone BiG M 450 - Maximale slagkracht - Agri Trader Test Jaarboek (6)

De klepelasaandrijving gebeurt van buitenaf via V-snaren. De automatische riemspanner duwt tegen de achterkant van de V-snaar.

Ter herinnering: bij de Krone-maaieenheden voor de BiG M 450 geschiedt de krachtoverbrenging vanaf de zijdelingse cardanassen via een reductiebak (zit aan de binnenkant) direct op de maaieras.

Onder de buitenste afdekkappen van de mulcher-aandrijving liggen de sterke riem-poelies met de automatische riemspanners voor de V-snaren. De spanrol loopt tegen de achterkant van de V-snaar en duwt vrij ver in, waardoor de omtrekhoek van de riempoelies wordt vergroot. Het resultaat is een betere krachtoverbrenging. En natuurlijk vervalt het onderhoud door de automatische riemspanners bijna volledig.

Voor de frontmulcher zit in het midden de haakse overbrenging naar de zijdelingse aandrijving van de klepelas, die via vier V-snaren met spanrollen wordt aangedreven. Door het gebruik van V-snaren zijn de aandrijflijnen van de mulchers tevens beveiligd tegen overbelasting. Daarnaast hebben de cardanassen van de BiG M 450 geïntegreerde slipkoppelingen.

Enorme klepelas bij Van Wamel

De klepelassen worden bij Van Wamel altijd twee keer gebalanceerd; voor de montage van de klepels en erna. Dat moet ervoor zorgen dat de as ook bij versleten klepels rustig loopt.

Op de 275 millimeter grote klepelas zitten standaard 2,2 kilo zware klepels – in totaal 20 stuks per mulchereenheid

De klepels zijn met 20mm-pennen en verwisselbare bussen in de ophanging gemonteerd. Op aanvraag zijn combi-klepels leverbaar. Daarbij kun je de snijkant verwisselen om bijvoorbeeld op groene velden een ‘mooiere’ snede te krijgen.

Krone BiG M 450 - Maximale slagkracht - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Op de klepelas zitten 20 forse klepels. Ze hebben elk een gewicht van 2,2 kilo.

De klepelassen zijn gelagerd in extra grote speciale lagers. Aan de onderste V-snaarpoelie zit een sensor voor de omtrekssnelheidmeting van de klepelas. Samen met de sensoren van de  BiG M is een automatische toerentalregeling mogelijk door middel van de rijstrategieën van de zelfrijder. Zo verlaagt de BiG M bijvoorbeeld zijn rijsnelheid bij een te grote afwijking van de toerentallen, om het evenwicht weer te herstellen.

Overigens: de klepelassen draaien ongeveer 1.800 toeren. Verder is bij de Perfect Trigant standaard een centraal smeersysteem inbegrepen voor de looprol- en klepelaslagers vanaf de BiG M, maar die is niet met alle smeerpunten te koppelen.

Krone BiG M 450 - Maximale slagkracht - Agri Trader Test Jaarboek (9)

De speciale lagers op de looprol nemen zowel radiale als axiale krachten op. Centrale smering is standaard.

Wat betreft de looprol: de heeft een diameter van 219 millimeter en dient voor het instellen van de werkdiepte. De juiste diepteinstelling kan de bestuurder hydraulisch doen vanuit de cabine. Dankzij de speciale lagers op de looprol, die zowel radiale als axiale krachten kunnen opnemen, kon de levensduur worden vergroot.

Voor het aanpassen van de versnipperingsgraad kunnen de uitwerpkleppen in twee standen worden gezet. Hiervoor moet een klein beetje worden gesleuteld. Als het mulcher-trio aan de BiG M overwegend werkt onder zware omstandigheden, zoals je die vaak hebt in maisstro, is er de mogelijkheid om (tegen meerprijs) slijtplaten en een verstelbaar contrames te bestellen. Standaard is het contrames vastgelast.

Krone BiG M 450 - Maximale slagkracht - Agri Trader Test Jaarboek (8)

De chauffeur kan de versnipperingsgraad instellen via de stand van de uitwerpklep.

Eigen mulchermenu

In principe hoef je niks te verbouwen aan de Krone BiG M 450 en zijn er ook geen extra onderdelen nodig. Alleen is er in de software van de terminal nu een profiel voor de klepelmulcher.

Daarin worden de toerentallen van de klepelassen weergegeven, die hoger zijn dan de toerentallen van de originele maaiers. Aan de layout is echter niks veranderd.

De  hydraulische snijhoogte-instelling en de volledig hydraulische verstelling van de aanlegdruk zijn vanuit de cabine te regelen en gewoon op de Perfect Trigant overdraagbaar.

Met de komst van de Liebherr-motor kwam het PowerSplit-motormanagement in de BiG M 450. Die controleert het toerental van de motor en past het vermogen naar behoefte aan. Bij 1.650 toeren loopt de zelf-rijder in Eco-modus en levert de zescilinder 354 pk. Is er meer vermogen nodig, dan geeft het motormanagement de volledige 449 pk vrij en gaat hij in de M-modus.

Deze vijfde generatie van de BiG M heeft ook een over-belastingsbeveiliging die bij overmatige motordrukking de rijsnelheid terugschroeft.

Op maisboorder jacht met de Van Wamel mulcher en de Krone Big M

Met een werksnelheid van maximaal 14 km/u liep de BiG M 450 in M-modus. Daarboven greep de overbelastingsbeveiliging in en remde de combinatie af.

In de Eco-modus schommelde de werksnelheid tussen de 8 en 10 km/u. Als je harder wilde rijden, schakelde de kleine 100 pk extra bij.

Het werk- resultaat was in beide gevallen goed. De stoppels werden vlak boven de bodem afgeslagen om de maisboorders geen nestplaats te geven.

Krone BiG M 450 - Maximale slagkracht - Agri Trader Test Jaarboek (12)

Op de terminal worden de mulchertoerentallen weergegeven.

Op de terminal heb je een goede informatieweergave over de toerentallen van de drie mulchers. De hydraulische diepteverstelling en de aanlegdrukregeling verlopen gemakkelijk via de joystick. Op de kopakker profiteert de de BiG M van zijn grote wendbaarheid; direct aansluitende passages zijn geen probleem.

Mede dankzij de zijmulchers in hun positie tussen de wielassen blijft de overlapping ook in krappe bochten constant.

Voor het ombouwen van de drie Krone-maaiers naar het Perfect Trigant-mulchertrio heb je met twee personen ongeveer twee uur nodig – dat is acceptabel. Van Wamel claimt dat de totale werkkosten tot 20 procent lager liggen dan bij een vergelijkbare drievoudige klepelmulcher aan een standaardtractor – dat is een stevige uitspraak!

Krone BiG M 450 - Maximale slagkracht - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Dankzij de grote stuuruitslag van 50 graden zijn met de BiG M 450 direct aansluitende passages mogelijk.

Technische gegevens Krone BiG M 450 met Van Wamel mulchers

Krone BiG M 450 Liebherr-zescilindermotor: cilinder- inhoud 12 l; 330 kW (449 pk); PowerSplit-motormanagement, traploze wielaandrijving via wielmotoren, hydropneumatisch geveerde assen, hydraulisch in hoogte verstelbaar.

Van Wamel Perfect Trigant Afmetingen: Werkbreedte 9,20 m; zijmulchers 3,20 m, met ophanging in zwaartepunt; frontmulcher 3,13 m, aan fronthef; V-snaaraandrijving met automatische riemspanners.

Klepelas: 273 mm, dubbel gebalanceerd, 20 klepels (van elk 2,2 kg) per mulcher, aangelast contrames, uitwerpkleppen instelbaar, looprol 219 mm met speciale lagers.

Accessoires: combi-klepels met verwisselbare snijkant, centraal smeersysteem (standaard meegeleverd), instelbaar contrames, slijtplaten.

Krone BiG M 450 - Maximale slagkracht - Agri Trader Test Jaarboek (11)

Als de hydropneumatische vering omlaag is gezet, voldoet de zelfrijder aan de vereiste afmetingen van 4,0 meter hoogte en 3,3 meter breedte.

Onze conclusie over de Krone BiG M 450 met Van Wamel mulchers

De langlopende samenwerking tussen Krone en de Nederlandse mulcher- fabrikant Van Wamel wordt voortgezet bij de nieuwste generatie Krone BiG M 450. Voor de ombouw van de Krone-maaiers naar de Perfect Trigant- mulchers hoef je aan de zelfrijder geen veranderingen door te voeren. De ombouwtijd bedraagt ongeveer twee uur.

De bediening van de drie klepelmulchers is volledig geïntegreerd; alle functies zoals bijvoorbeeld de aanlegdrukregeling zijn overdraagbaar. Met een werkbreedte van 9,20 meter en de eigenschappen van de BiG M 450 is het mulchwerk snel gedaan en is de zelfrijder meer benut.

+ effectievere benutting van de BiG M 450
+ geen veranderingen aan de zelfrijder
+ volledig geïntegreerde klepelmulcher
– instelling versnipperingsgraad mechanisch (twee standen)