Leestijd: 3 minuten

De Köckerling Vitu in de akkertest | Het gaat om de grote aantallen, maar het is ook een zwaar bevochten segment op de Duitse markt voor schijvenzaaiers. Met de Vitu heeft nu ook Köckerling het strijdtoneel betreden. We hadden de kans om in het najaar bij het tarwezaaien aan een demoversie model te mogen proeven.

Koeckerling-Vitu--Zaaien-en-bemesten-in-een-werkgang--(1)

Bij het zaaien heeft Köckerling in het midden van de jaren 90 met de AT naam gemaakt. Bij de herziene opvolger Ultima bleef men trouw aan het principe van de aparte in diepte geleide zaaischaren. Met de Vitu komt daar nu aanvullend de schijfzaai techniek bij. Aan de voorkant werkt de nieuwe machine met een tweerijïge korteschijven eg met een schijfdiameter van 450 mm.

Op de steenhoudende akker in de buurt van Neuruppin in Brandeburg kreeg die heel wat voor zijn kiezen. De schijven kunnen door hun bladveer ophanging alleen naar boven uitwijken. Wat we niet gebruikten, waren de twee instelbare loswoelers voor het trekkerspoor.

Met de 4.000  liter uitvoering met dubbele tanks kan er in één slag gemest en gezaaid worden. De doseerunits komen bij Köckerling vandaan en zijn bij onze machine logischerwijs in tweevoud aanwezig. Voor de bandpacker leggen dan de mestkouters, die aan bladveren gemonteerd zijn, de mest tussen de latere rijen zaaigoed in. De terug versteviging gebeurt daar op volgend met de bandpacker. De wielen staan hier in een lichte uit lijn positie, wat ´op bulldozeren´ van de grond voorkomt en voor meer stabiliteit op hogere snelheden zorgt. De dubbele schijvenschaar is kenmerkend voor de machine. Hij is in een parallellogram opgehangen. Voor een mooie afwerking zorgen de aandrukrollen in combinatie met de getrokken eg.

De diepteinstelling van de zaaiunit gebeurt hydraulisch. Bij het werken op wisselende ondergrond kunnen, met betrekking tot de schaardruk, respectievelijk de werkbreedte de extra doseringen zaaigoed via de bedieningsterminal  toegevoerd worden. De  ISOBUS boordcomputer komt van WTK.

Koeckerling-Vitu--Zaaien-en-bemesten-in-een-werkgang--(5)

Ook als de trekker achter dubbel lucht heeft is de stuuruitslag dankzij de lange dissel bijna 90 °.

Technische gegevens Köckerling Vitu

Werkbreedte 6,0. M
Transportbreedte 3,0 m
Aantal dubbele schijvenscharen (zaaien) 42
Aantal mestscharen 21
Aantal banden bandpacker 21
Steekafstand 143 mm
Remmen Luchtdrukremmen/hydraulische remmen
Spoor loswoeler hydraulisch
Vooroploopmarkering hydraulisch
Tankinhoud 4.000 l. tankinhoud 2/3 zaaigoed, 1/3 gier
Gewicht 8.500 kg totaal leeggewicht
Ophanging onderste hef Cat III of IV
Snelheidscontrole GPS

Deze diashow vereist JavaScript.

Samenvatting

De Köckerling Vitu biedt de mogelijkheid om in één slag te bemesten en te zaaien. De 21 kunstmesthouders worden hierbij gevolgd door 42 zaai units. Die zijn beiden als dubbele schijvenschaar uitgevoerd. Ook als we de gewas opkomst bij deze test van de Vitu niet konden meten, is ons het volgen van de bodemcontouren van de oneffen akker met veel steen in de grond ook op hogere snelheden goed bevallen.

Het rangeren aan de kopakker gaat ook goed, hoewel de bandpacker erg ver achter de machine zit. Ook bij het wegtransport hadden we geen kanttekeningen. Mooi is dat er aan details als verlichting en een controleraampje in de tank is gedacht. In ladders naar en in de tank is ook voorzien. Door de afdekking met een rolfolie is de machine goed van twee kanten te vullen, maar het openen van de tank gaat wat haperig.

In de boordcomputer zijn de belangrijkste functies snel te vinden en via membraantoetsen aan te sturen. Als prettig comfortaspect is er hier de touchscreen bediening. De doseerunits werken bij het gebruik van twee tanks onafhankelijk. Wie beide tankhelften gebruikt om te zaaien, kan de doseer units over de boordcomputer koppelen.

Door het systeem met twee tanks is de Vitu erg flexibel inzetbaar. Klanten die alleen willen zaaien kunnen de machine met één tank bestellen. Vooralsnog is de machine er alleen in 6,0 m uitvoering. De presentatie van een kleinere machine is gepland.