Leestijd: 4 minuten

Extra slanke sleutels | Er zijn aardig wat bouten en moeren waar met een gewone steeksleutel niet bij te komen is. Dan is er improvisatie of speciaal gereedschap nodig. We kregen een set sleutels van Würth om te testen. Die oogde in eerste instantie niet erg spectaculair, maar werkte dankzij zijn slankheid onverwacht goed.

klein-gereedschap-getest-slanke-sleutels-en-ratels-8

Met geen enkele steeksleutel uit de gereedschapskoffer lukte het de landbouwwerktuigen monteur Markus bij de boutkop te komen. De tractor is er gewoon te compact voor gebouwd. Dan is er alleen nog maar de wandeling naar de slijpsteen om de sleutel passend (proberen) te maken. Na het afnemen van een paar mm. materiaal gaat de muil over de kop. En duikt het volgende probleem op: de steeksleutel is zijn sterkte kwijt en verbuigt. Een bekend verhaal?

De firma Würth is als professioneel gereedschapsmaker natuurlijk bekend met zulke zaken. Sinds 2012 biedt het bedrijf dan ook de ringsteeksleutelset ‘Extra Slank’ aan. Een sterk alternatief voor eigen probeersels. We gebruikten de set in acht maten van 8-19 mm sleutelwijdtes en waren enthousiast.

klein-gereedschap-getest-slanke-sleutels-en-ratels-2

De ring- en de steeksleutels zijn aanzienlijk slanker dan de gangbare exemplaren. Om hun stijfheid te behouden zijn ze wel iets dikker. Maar dat stoort doorgaans niet. De slanke ringkant scoort vooral op plekken waar rondom de kop van de bout weinig plaats is, zoals bij transmissiehuizen. Hetzelfde voordeel biedt ook het steekgedeelte, maar waar een gewone sleutel vast loopt, kan deze nog slag maken.

We hebben daar een simpel proefstandje voor gemaakt en gemerkt dat we bij sleutel 19 een 20º grotere hoekverstelling konden bereiken dan met een gewone sleutel. Dat is in de praktijk een merkbaar verschil. We hebben alleen een kanttekening bij de vorm van de steel: die is nogal hoekig en drukt bij krachtzetten pijnlijk in de hand.

Deze diashow vereist JavaScript.

Qua belastbaarheid doen de slanke sleutels in niets onder bij hun vleziger soortgenoten. Want zelfs met een stuk pijp er op bleef de muilopening keurig op maat. De slanke ringsteeksleutels zijn ons zo goed bevallen dat we niet alleen op moeilijk bereikbare plaatsen inzetten, maar er feitelijk gewoon naar grijpen wanneer er wat te monteren of te lossen was.

Technische gegevens Set: 0713 309 50

Maten (mm): 8/10/12/13/16/17/18/19
Materiaal: chroomvanadium staal
Oppervlakte: verchroomd, mat gesatineerd.
Ringzijde: 12 kant, 15º onder een hoek
Hoek: 15º

Samenvatting

Volgens ons mogen deze extra slanke sleutels in geen gereedschapskist ontbreken. Ze zijn erg handig als er feitelijk te weinig ruimte is en ze zijn feitelijk gewoon de vervangers van de conventionele exemplaren. Ze zijn robuust en verdragen zelfs extreme belasting.

De extra slanke steek ringsleutels zijn los, of als set te koop.

 

Ratelbek

Ratels voor ring en steeksleuels | Het telkens weer overpakken bij gewone ring en steeksleutels kost tijd. Würth heeft nu  gereedschap met een ratel in de bek.  We hebben het geprobeerd.

klein-gereedschap-getest-slanke-sleutels-en-ratels-9

Net als dat bijna elk deurslot zijn eigen sleutel nodig heeft, zo zijn er voor veel werkzaamheden in de werkplaats ook bijzondere sleutels nodig. De ratelring/steeksleutel van Würth is daar een soort algemeen speciaal gereedschap.

Ze hebben niet alleen aan de ringkant een ratelfunctie, maar ook de muil van de steeksleutel. Daardoor werken ze in theorie sneller want de sleutel hoeft niet meer omgezet te worden. De ringsleutel lijkt voor die insteek gemaakt, maar bij de steeksleutel blijft het oppassen dat hij niet van de zeskant afschiet. Bovendien is er bij dit systeem voldoende ruimte nodig om de sleutel ‘terug te halen’. Want bij een zeskopbout moet er telkens weer een zesde teruggedraaid worden tot dat de veerbelaste wip weer overspringt en de kop weer klem zet.

Om de draairichting te veranderen wordt het gereedschap omgekeerd. Een pijl geeft de draairichting aan. Ondanks het feit dat het ratelmechaniek er nogal kwetsbaar uitziet, hebben wij er na onze test geen bedenkingen tegen. Natuurlijk gaat het wel mis als er een pijp van een meter opgezet wordt. Ook bij vervuiling moet het systeem nog werken omdat het feitelijk zelfreinigend is.

klein-gereedschap-getest-slanke-sleutels-en-ratels-1

Als vergelijk gebruikten we ook sleutels waarbij de muil zo is gevormd dat hij zelfklemmend is. Het voordeel tegen over de Würth sleutels vonden we niet. De ringkant is van een 72-voudige fijne vertanding voorzien, die een hoekverdraaiing van maar vijf graden mogelijk maakt voor de volgende slag. Dat is prima. Er moet alleen op gelet worden dat er tussen het zeskant en de sleutel ook nog wat speling zit waardoor de slag effectief ongeveer 8° verspringt.

De twaalfkantige ratelsleutels werkte bij onze test goed. Bijzonder als er te weinig ruimte was voor conventioneel sleutelwerk, gaat het sleutelen er veel sneller mee. Niet onmisbaar. Wel erg handig.

Technische gegevens Set: 0714 259 50

Maten (mm): 8/10/12/13/17/19

Materiaal:      chroom vanadium staal

Oppervlakte:  gepolijst, verschroomd

ringkant:        12 kantig, ratel met 72 tanden

Steeksleutel:  15° verzet met ratelsegment

Samenvatting

De ratels werken goed. Aan de steeksleutelkant zijn ze minder omdat bij de terugslag vaak de zeskant gemist wordt en er weer opnieuw opgezet moet  worden.

Deze ratel steek/ringsleutels zijn ook per stuk te koop vanaf 8-24 mm sleutelwijdte.

Vorige artikel
Volgende artikel