Leestijd: 4 minuten

“Tractorbanden wisselen is zó gebeurd”

ZHE Maasdam - Klant van Trakjak Benelux - Agri Trader (1)

Een vliegende start voor Trakjak Benelux. Sinds Kees van Giessen in januari van dit jaar (2017 -red) met de verkoop is begonnen, zijn er al veertig in gebruik bij landbouwmechanisatiebedrijven, loonbedrijven en boeren in de Benelux. Bijvoorbeeld bij ZHE Maasdam/West-Brabant.

ZHE Maasdam/West-Brabant is een echt familiebedrijf. Zoon Patrick Schenk rolde vanuit school zó het bedrijf van zijn vader Jan Schenk en diens compagnon Ko Pasman in: “Ik ben geboren en getogen naast de deur!” ‘Chef werkplaats’ noemt hij zich, en dan pas: mede-eigenaar, samen met zijn broer.

Het landbouwmechanisatiebedrijf ligt tussen de Oud-Bonaventurasedijk en de autoweg, het is nog even een truc om uit te vinden hóe je er exact belandt. Maar vergis je niet, ZHE heeft twee vestigingen en meer dan 1200 klanten in Nederland, België en Luxemburg. Ook zitten de medewerkers regelmatig in landen als Polen en Roemenië en zelfs China en Ghana.

Patrick Schenk: “Wij zijn officieel dealer van de tractor- en werktuigmerken New Holland, VGM, Rumptstad/Steketee en Kverneland, waaronder onder meer Vicon en Accord vallen. Ook bieden we een groot pakket machines van andere gerenommeerde merken aan. We bedienen vooral het gebied Hoeksche-Waard, het eiland van Dordrecht, Voorne-Putten, IJsselmonde, een deel van West-Brabant en Tholen. Dat is een beetje van oudsher. Dit bedrijf heeft in zijn bestaanstijd verschillende takken gehad. Wij richten ons nu op de verkoop van de genoemde merken. Daarnaast doen wij de reparaties, onderhoud en alle voorkomende werkzaamheden, zoals dat heet, van de tractoren en machines. Onze specialisatie… Ik zou zeggen de oogstmachines van New Holland. En daarbij zijn we GPS-specialist: recht rijden, machinebesturingen, spuit instellen.”

Model voor Europa

Sinds mei werken de mannen in de werkplaats met de innovatieve Trakjak. Benelux-distributeur Kees van Giessen: “Het apparaat is uitgevonden en wordt geproduceerd door een Ier, ing. Pauric Fay. Hij bouwt de Trakjaks zelf en ze worden de hele wereld over geëxporteerd. Ik kom eigenlijk uit de aardbeien, de frambozen en de plantgoedwereld. Zo kwam ik in contact met de uitvinder en kon ik aan de slag voor Trakjak ‘aan deze kant van het water’, zoals ik dat altijd uitdruk.” En het is druk. In januari 2017 was er een model voor de Europese tractor ontwikkeld en kon Kees ‘de boer op’. Niet zozeer letterlijk, want het meeste contact verloopt via advertenties (in Agri Trader bijvoorbeeld), internet en Facebook.

ZHE Maasdam - Klant van Trakjak Benelux - Agri Trader (2)

Links: Kees van Giessen van Trakjak Benelux, rechts: Patrick Schenk, mede eigenaar van ZHE

Tractor verrijden zonder banden

Maar wat is nu zo speciaal aan dit apparaat? Het klinkt eenvoudig, maar het heeft meerdere voordelen bij het repareren en/of vervangen van tractorbanden. “Allereerst is het veiliger om mee te werken in de werkplaats of daarbuiten“, vertelt Van Giessen, “Tot nu toe gebruikte je een potkrik of een luchtkrik om banden te verwisselen. Met de Trakjak kun je de achterbanden eraf halen en vervolgens de tractor verrijden. Naar de wasplaats bijvoorbeeld om schoon te spuiten.” Schenk vult aan: “In de werkplaats is soms weinig ruimte als je grote banden verwisselt. Nu rijden we de tractor naar buiten, halen met hulp van de Trakjak de wielen eraf en verrijden deze met de heftruck. De tractor kunnen we vervolgens naar binnen rijden of eens goed schoonmaken. Ook dat gaat makkelijker en vooral beter.” Het apparaat kan tot 12.000 kilo tillen, dus ook geschikt voor zwaardere tractoren. Ook voor grote tractorreparaties is de Trakjak geschikt. “Hij kan er gewoon onder blijven staan. Hiervoor zijn extra poten aangebracht waar hij eventueel op kan rusten, waardoor er veilig onder de tractor kan worden gewerkt.”

Doorontwikkeld product

De Trakjak is een investering, vindt Schenk, en Van Giessen kan dat beamen: “Hij is bedoeld voor de grotere bedrijven in de sector én het is een uniek product. De Trakjak is zeer zwaar uitgevoerd en heeft een gewicht van 660 kilo. De aanschafwaarde is daarmee een investering voor vele jaren waarbij het personeel veiliger en makkelijker werkt.” Patrick Schenk: “Mijn interesse was gewekt. Zo’n apparaat konden we wel gebruiken hier. Ik heb gekeken of er nog andere vergelijkbare producten waren, maar nee. Ik kwam steeds bij Trakjak uit. En ik kan echt zeggen: het is beslist value for money. Het is een doorontwikkeld product en het materiaal is van duurzame kwaliteit. Deze gaat jaren mee.” Kees van Giessen is blij dit te horen: “Ik hoor wel vaker van potentiële klanten dat ze de Trakjak aanvankelijk duur vinden. Maar hebben ze ‘m eenmaal, dan hoor ik alleen maar positieve geluiden. En inderdaad: je kunt ‘m eigenlijk niet verslijten.

Schenk heeft nog één opmerking en dat is dat hij er voor het gemak zelf nog een zwenkwiel onder heeft geplaatst. Van Giessen: “Daar zijn we in Ierland nu ook mee bezig. We kunnen de Trakjak maken zoals we willen. In Ierland werken meerdere bedrijven met wel vier tot vijf Trakjaks. We hebben er net zo’n 40 aan Canada geleverd. De afzet is geen onuitputtelijke bron, dat weten wij ook. Maar we gaan ervoor om in de vraag die er is, te voorzien.” Schenk, tot slot: “Wij zijn zeer tevreden.”