Leestijd: 5 minuten

‘Melkmachine vaak ondergeschoven kindje’

Een paar koeien eten tevreden van hun kuilgras, hun zusters liggen tevreden in de loopstal op dikke pakken stro. Welkom bij ecologische melkveehouderij annex loonbedrijf VanB. Dat staat voor Van Benthem. Bennie van Benthem bestiert het bedrijf samen met zijn vrouw en hun zoon Rick. Ook op de koffie met Blokzijler brok: Monique Rotink van het gelijknamige mechanisatiebedrijf.

Loonbedrijf Van B. - Klant van - Rotink Mechanisatie (6)

Tja, hoe lang geleden Bennie van Benthem precies zijn loonbedrijf is gestart? “Na het overlijden van mijn vader in 1980 ben ik verder gegaan met de boerderij”, rekent hij terug. “Toen de zodenbemester kwam, ben ik begonnen met loonwerk. Ik ben met Jan Rotink destijds naar een zodenbemester gaan kijken, rond 1986, en zo is het loonbedrijf van lieverlee ontstaan. En inmiddels is het ook al meer dan twintig jaar geleden dat we met onze melkveehouderij de stap hebben gezet naar ecologisch.”

“We kozen indertijd bewust voor ecologisch/biologisch, toen redelijk uniek. Wij wilden inzetten op wat de consument vraagt en zagen er de voordelen van in. Onze omgeving, het Overijsselse Blokzijl nabij Nationaal park De Wieden en De Weerribben, leent zich erg goed voor biologisch. Niet alleen een prachtig gebied, ook de grondsoort past erbij.”

De 125 koeien hebben in de zomer 110 hectare weiland om van te genieten. In de winter huizen ze in fraaie halfopen loopstallen. De kalfjes, van pasgeboren tot een paar weken oud, hebben een eigen stal, ook met een dikke laag schoon stro. “Ze zitten apart. Mocht er één iets onder de leden hebben, dan kan die niet snel een ander kalfje besmetten”, vertelt Rick van Benthem, de zoon van Bennie.

 

Nieuwe stal

De melk – het zijn immers melkkoeien – wordt geleverd aan ‘de kleinste en beste melkfabriek van Nederland’, aldus Bennie: Rouveen Kaasspecialiteiten. In het gelijknamige dorp staat al meer dan 100 jaar deze coöperatieve zuivelfabriek. De lange zuivelhistorie van het dorp en de klederdracht van Staphorst en Rouveen kenmerken de cultuur. De zuivelfabriek staat vooral bekend om de halfharde geitenkaas.

Loonbedrijf Van B. - Klant van - Rotink Mechanisatie (2)

Bennie: “Hier ben je geen nummer maar een naam. Bij de ledenvergaderingen is minstens 75 procent van de aangesloten boeren aanwezig, en als je er niet bij kunt zijn, dan wordt er van je verwacht dat je je afmeldt. Zo persoonlijk is het. Rouveen is marktleider in Duitsland.”

Van Benthem werkt nu nog met een traditioneel melksysteem, maar dat gaat veranderen. “We zijn bezig met een vergunning voor een nieuwe stal. Hier willen we gaan werken met meerdere melkrobots.” Monique Rotink van het landbouwmechanisatiebedrijf vertelt dat de melkrobot een groeimarkt is, die veelal ten koste gaat van de traditionele melkinstallaties.

De klantrelatie tussen Van Benthem en Rotink dateert al van – zoals Bennie lachend zegt – voor Moniques geboorte. Dat blijkt niet het geval, maar beide bedrijven gaan wel al tientallen jaren terug. “Kwam vader Rotink bij mij, terwijl ik twijfelde over investeren in een trekker of in de melkinstallatie”, vertelt Bennie. “Rotink zei: ‘Je moet eerst die melkinstallatie nemen, daarvoor kom ik elk jaar bij je langs. Als de trekker je niet aanstaat, dan doe je die weg en zie ik je niet weer.’ Vader Rotink wist waar hij over sprak. Hij wilde natuurlijk graag een langdurige relatie opbouwen met zijn klant en de boer verdient zijn geld met de melkmachine. Terwijl dit in de begroting of investering vaak een ondergeschoven kindje is.” Monique Rotink: “Die witte vloeistof, dát zijn de euro’s voor de boer.”

 

Mechanisatie en melktechniek

Monique is samen met haar broer John de tweede generatie in dit bedrijf. “Onze ouders startten in 1968 in Ossenzijl. In 1996 stapte mijn broer in het bedrijf, in 2002 ikzelf. In 2008 namen we het bedrijf, met een mechanisatie- en een melktechniek-tak, over van onze ouders.”

Loonbedrijf Van B. - Klant van - Rotink Mechanisatie (3)

Vader Rotink was al dealer van DeLaval en New Holland, de twee belangrijkste dealerschappen binnen het bedrijf. Monique: “Beide grote A-merken.” Het akkerbouwgebied in de Noordoostpolder wordt bewerkt vanuit de vestiging Emmeloord. Ossenzijl ligt in een veehouderijgebied, waar de klanten ook komen voor de Schuitemaker mest- en voederwinningsmachines, Sip hooibouwmachines, Stautmann opraapwagens, BVL voederwinningsmachines en Trimble GPS systemen, die een waardevolle aanvulling vormen op de New Holland tractoren en oogstmachines.

 

Verbeteren als vak

En dan is er nog het loonwerk voor VanB: bemesting met drijf- en vaste mest,  ruwvoerwinning, graslandonderhoud, kraan- en grondwerkzaamheden. De meeste machines en trekkers, ook voor de veehouderij, komen bij Rotink vandaan. “De goede service en de vakkundige monteurs zijn voor ons heel plezierig. Er wordt echt meegedacht. Je krijgt nooit te horen dat iets niet kan. Ze gaan altijd op zoek naar een oplossing. Rotink is een innovatief bedrijf.”

Bennie duidt bijvoorbeeld op de door Rotink op maat ontwikkelde compressor voor vóórop de New Holland trekker. “Om de gewichtsdruk van de trekker-machinecombinatie op de bodem te verminderen, kunnen we hiermee de banden zachter maken op het land en voor op de weg weer hard oppompen.”

Loonbedrijf Van B. - Klant van - Rotink Mechanisatie (4)

Monique: “Mijn vader was altijd aan het denken hoe iets beter kon. Vroeger bedacht hij al een mestpomp, anders dan er al was. En ook mijn broers zijn techneuten in hart en nieren. Dit werkt door in ons bedrijf. Onze monteurs hebben veel kennis en passie voor hun vak. Daarom kunnen wij die service en innovatie bieden waar Bennie op duidt, en kunnen we een verschil maken in de markt.”

 

Machinetechniek


Deze kracht van Rotink heeft ook kansen voor de toekomst gecreëerd. Naast de mechanisatie en melktechniek heeft Rotink nu een afdeling Machinetechniek. Twee projectengineers ontwerpen maatwerkaanpassingen op bestaande machines of ontwikkelen compleet nieuwe machines. Die ontwikkelingen beperken zich niet sec tot de agrarische sector, maar zijn afhankelijk van de vraag van de klant. Met behulp van de aanwezige kennis en vaardigheden van de monteurs in de mechanisatie worden deze nieuwe vindingen gebouwd en is ook de service gegarandeerd.

Rotink laat het personeel bovendien regelmatig trainingen volgen. Monique: “Jongeren komen tegenwoordig later van school met minder vakkennis. Wij scholen ze bij. Dat moet je doen als bedrijf, vinden wij, de techniek staat niet stil.“

Ook voor loonbedrijf VanB is het kennisniveau van de medewerkers belangrijk. Rick vult aan: “Alles kan tegenwoordig automatisch. Degene die de mest uitrijdt, regelt alles zelf met gps. Tot op de centimeter. Maar je moet wel te allen tijde kunnen controleren of het klopt wat de machine doet. En hoe je dat doet, moet je wel eerst uitgelegd krijgen.”

 

100 procent vertrouwen in Rotink

Vader en zoon Van Benthem zijn in elk geval dik tevreden over de samenwerking. “De communicatie is heel plezierig en vooral makkelijk. Alles staat of valt bij goede medewerkers. De monteurs hebben de kennis.”

Rick vertelt: “Vaak kunnen ze ons via de telefoon meteen voort helpen. Plus de 24-uurs service. Niet zoals bij andere bedrijven waar je alleen tussen 7 en 19 uur kan bellen. Bij Rotink nemen ze altijd op. Want bepaalde werkzaamheden gaan dag en nacht door.”

Zelf hoeven Rick en Bennie niet zo nodig uit te breiden. Ja, graag met die nieuwe stal, maar daar moet het bedrijf een aantal hectare voor inleveren om natuur te ontwikkelen. “Wij gaan, net als Rotink voor kwaliteit, voor die volle 100 procent. Daar hechten wij veel waarde aan.”

Kijk voor meer informatie op www.rotink.nl en www.loonbedrijfvanb.nl