Leestijd: 4 minuten

“Een samenwerking moet over en weer goed liggen”

Chris van Hierden runt een agrarisch loonwerkbedrijf en vleeskalverij in Kootwijkerbroek. Zijn tractoren, vier in totaal, heeft hij allemaal gekocht bij Schipper Mechanisatie B.V. in Putten. Vertegenwoordiger Jan Bouw: “We zijn allemaal met het John Deere-virus besmet.”

van Hierden Agrarisch Loonwerk & Kalverhouderij - Klant van Schipper Mechanisatie in Putten - Agri Trader (3)

Links: Chris van Hierden, rechts: Jan Bouw

Hoe lag kennen ze elkaar al wel niet? Beide mannen, Jan Bouw en Chris van Hierden moeten even nadenken. Meer dan 25 jaar geleden startte Chris zijn loonwerkbedrijf. “Met niks. Ik kocht een tractor, maar wist niet met welk geld ik ‘m moest betalen.” Hij nam de gok, met het vertrouwen dat het wel goed zou komen, en dat bleek een goede. Zowel van het merk John Deere als de samenwerking met Schipper Mechanisatie B.V. als leverancier heeft hij tot op de dag van vandaag geen spijt.

Jan begon zijn carrière dertig jaar geleden als monteur bij Schipper. Na negen jaar kreeg hij de kans om door te stromen naar een baan als vertegenwoordiger. “Wel even wennen, maar ik heb mijn draai gevonden, van technische naar commerciële man. Het werkt zeker in mijn voordeel dat ik ook de technische kant van onze machines ken.”

Schipper Mechanisatie, voorheen Gebroeders Schipper, bestaat inmiddels tachtig jaar. Het bedrijf richt zich op agrarische bedrijven, veelal veeteelt, en levert landbouwmachines: van tractor tot alle landbouwwerktuigen. Maar de boeren staan onder druk, zoals iedereen weet. “En wij zijn gevestigd op de Veluwe, dus we weten: er komen geen boeren meer bij. Inmiddels weten ook andere professionals én particulieren ons te vinden voor onze tuin- en parkmachines. Voor iedere klus hebben we het juiste gereedschap: gazonmaaiers, bladblazers, robotmaaiers en kettingzagen. Ook de miniloaders en vooral de minishovels zijn erg in trek.”

‘Met het tuin- en parkgereedschap van John Deere en Stihl word je zelf ook een held in de tuin’, zo lezen we op de website. Tot slot draait het team zijn hand niet om voor speciale wensen en constructies: “We doen ook regelmatig iets voor de spoorwegen.”

 

Kwaliteit waarborgen

Maar het meest trots is het team op de service. Jan Bouw: “We werken met name regionaal, dus het is een hoog ‘ons kent ons’-gehalte. We helpen onze klanten met het maken van de juiste keuze. Wij willen betrouwbaar en betrokken zijn.”

Natuurlijk verzorgt Schipper Mechanisatie ook het onderhoud: “We werken met twaalf goed opgeleide vakmannen, die standaard onderhoud tot complexe reparaties uitvoeren. Goed onderhoud waarborgt de kwaliteit van tractoren, shovels en landbouwwerktuigen.”

van Hierden Agrarisch Loonwerk & Kalverhouderij - Klant van Schipper Mechanisatie in Putten - Agri Trader (2)

Toch onverhoopt een storing? “Dan rijdt één van de compleet uitgeruste servicebussen van Schipper op locatie langs om deze te verhelpen. Dat heeft natuurlijk ook als voordeel dat uw trekker of andere machine niet gehaald of gebracht hoeft te worden.”

 

John Deere-merchandise bij Schipper Mechanisatie

In de uitgebreide shop in Putten kunnen klanten terecht voor de meest voorkomende onderdelen van machines én John Deere. “Er is geen landbouwmerk met zo veel merchandise, naast dat het natuurlijk een A-merk is, waarmee je voor de dag kunt komen”, vertelt Jan Bouw. Dus verkoopt Schipper dit speelgoed ook, voor de liefhebbers. Van wie Chris van Hierden er één is. Want behalve de vier echte tractoren heeft hij ook een vitrinekast vol miniaturen. Ook Jan heeft een kleine collectie.

van Hierden Agrarisch Loonwerk & Kalverhouderij - Klant van Schipper Mechanisatie in Putten - Agri Trader (4)

Maar dit is niet het enige dat hen bindt. Jan weet nog goed: “We zorgden er altijd voor dat een nieuwe tractor op Chris’ verjaardag werd geleverd.”

“Mijn vader was op visite en zag dit. Hij vroeg aan Jan: ‘ik heb hier nog z’n jong waar ik ook niks mee kan. Hebben jullie geen baantje voor hem?’” En zo belandde Arnoud, de jongere broer van Chris, in de werkplaats van Schipper Mechanisatie, waar hij inmiddels chef werkplaats is en nog altijd met plezier werkt.

Chris: “Het is sowieso een laagdrempelig bedrijf. Je loopt zó binnen, de mannen helpen altijd. Nu mijn broer er werkt, is het voor mij helemaal eenvoudig om iets technisch op te lossen. Mijn bedrijf is gevestigd in Kootwijkerbroek, zo’n beetje tussen drie dealers van John Deere in. Maar ik ben graag loyaal aan Schipper, en niet in de laatste plaats omdat we er goed over tevreden zijn. Over en weer moet het liggen.”

 

Energieneutraal boeren

Jan Bouw op zijn beurt mag ook graag een compliment uitdelen: “Chris heeft een mooi en uniek bedrijf zonder concurrentie. Dat hij het helemaal zelf vanaf de grond heeft opgebouwd, vind ik grote klasse.”

Dat opbouwen betekende wel minstens tachtig uur in de week werken. “Het land klaarmaken, beregenen en rooien. Dit doe ik met name voor bloembollenbedrijven. En ja, dan komt het voor dat een boer op vrijdagmiddag om 17.00 uur belt en vraagt of ik die avond kan komen beregenen. Voor mijn vrouw was dat wel even wennen natuurlijk.”

En bloembollen rooien, dat is ook een precies karwei: die mogen niet beschadigen. “Je doet maar één bunder per uur, terwijl je met aardappelen de zes of zeven haalt en met mais nog meer.”

Met plezier ziet Chris toe hoe zijn negentienjarige zoon zijn draai vindt in het bedrijf: “Hij is met diezelfde intentie opgegroeid. Hij zal nooit de combinatie midden op een veld draaien.” Zelf probeert hij het iets rustiger aan te doen: “Dat houd je niet vol.”

van Hierden Agrarisch Loonwerk & Kalverhouderij - Klant van Schipper Mechanisatie in Putten - Agri Trader (5)

Liever focust hij op het welzijn van de kalveren, in hun moderne stal, en de 1500 zonnepanelen op het dak. Hij runt een energieneutraal bedrijf zonder gasaansluiting. “Af en toe belt er een energieleverancier die me een aanbod wil doen. Dan zeg ik: ‘Hoeveel stroom wil je hebben?’ Ja, dat vind ik nou mooi.”