Leestijd: 5 minuten

En toen was er licht

Niet alles was beter vroeger. Verlichting op landbouw- en grondverzetmachines bijvoorbeeld. Loon- en grondwerkbedrijf Van Ginneken BV in Oosterhout heeft sinds een paar jaar alle machines voorzien van ledverlichting van Mobiled. “Nu zien we tenminste goed wat we doen.”

Van Ginneken BV in Oosterhout - Klant van Mobiled in Rijen - Agri Trader (8)

Loonwerk, grondverzet en mestdistributie is geen werk van negen tot vijf. Integendeel zelfs. Het begint vaak al om vier uur ’s morgens en gaat door tot elf uur ’s avonds. Wegenonderhoud en bermen en sloten maaien gebeurt op nog wel gekkere uren, bij nacht en ontij, van tien uur ’s avonds tot vijf uur ‘s morgens. Goede verlichting is dan méér dan belangrijk. “Niet alleen om zelf goed zicht te hebben, ook om goed zichtbaar te zijn voor anderen”, zegt Johan van Strien, samen met Christian van Ginneken eigenaar van Van Ginneken BV.

Van Ginneken BV in Oosterhout - Klant van Mobiled in Rijen - Agri Trader (1)

Johan van Strien en Christian van Ginneken

Bij het loon- en grondwerkbedrijf gaat geen machine of vrachtwagen meer van de werf aan de Statendamweg in Oosterhout af zonder goede en werkende verlichting. Een paar jaar geleden is het bedrijf begonnen met het vervangen van oude verlichting door led. “Nieuwe machines worden meteen al voorzien van led, bij oudere machines hebben we het gaandeweg vervangen”, vertelt Van Strien. “We brengen die verlichting aan op plaatsen waarvan de machinist zegt ‘daar heb ik er wat aan’. Dat is soms op andere plaatsen dan waar je het zou verwachten.”

Ronald de Boeij van ledlampenbedrijf Mobiled beaamt dat. “De toepassing is belangrijk: heb je licht nodig om bij te werken, of juist rijlicht om een grotere afstand te verlichten? En hoeveel licht heb je nodig? We verkopen lampen, maar de klant zoekt licht. Daarin denken we graag mee. Vaak gaat een klant met iets heel anders naar buiten dan waar hij voor kwam.”

Van Ginneken BV in Oosterhout - Klant van Mobiled in Rijen - Agri Trader (2)

‘De klant’ van Mobiled is zowel particulier als bedrijf, vooral uit de landbouw, grondverzet, infra, transport en bouw, maar ook garages en machineonderhoudsdiensten. Zij zoeken vooral ledbars en verstralers, maar ook achterlichten en zwaailichten. “Een bijzondere toepassing die we onlangs hebben geleverd was aan een grondverzetbedrijf die om de graafmachine heen met ledlampen de draaicirkel en blinde zone heeft aangegeven”, vertelt Ronald de Boeij, die vijf jaar geleden op een zolderkamer in Tilburg begon met Mobiled en in die tijd zijn bedrijf dusdanig heeft zien groeien dat de nieuwe locatie mét groot magazijn in Rijen eerder noodzaak was dan luxe.

Voor de wielen

De praktijk was ook een reden dat Mobiled Van Ginneken vroeg een zelfrijdende grasmaaier bij wijze van test uit te rusten met ledverlichting. “Een succesvolle test”, stelt Johan van Strien. “Het is een wereld van verschil. Met deze machine hebben we in drie dagen tijd zo’n 700 hectare gras opgeruimd. We beginnen dan om zes uur ’s morgens en gaan door tot middernacht. We hebben dus veel licht nodig. Met de ingebouwde ledverlichting die we hebben getest, konden we niet alleen veiliger maar ook veel sneller werken.”

Christian van Ginneken vervolgt het verhaal van zijn compagnon: “De praktijk is belangrijk. De machinist kent die het beste. Ik werk zelf vaak met een kraan met een bak van zes meter breed. Op de arm van de kraan hebben we lampen gezet, die samen vijftien meter breed licht geven.

Van Ginneken BV in Oosterhout - Klant van Mobiled in Rijen - Agri Trader (6)

Ik zie zo niet alleen wat ik doe, maar ook of er niet per ongeluk iemand staat. Op de karren hebben we lampen vóór de wielen gezet, zodat je ziet waar je naartoe rijdt. Op andere machines zijn bijvoorbeeld extra reflectoren en voor- en achterlichten geplaatst, zodat ook de breedte van de machine duidelijk is voor tegemoet- en achteropkomend verkeer. Dat hebben we zelf gedaan, met hulp van Mobiled.”

Bedrijfszeker met Mobiled

Dat was vroeger – nog niet eens zo heel lang geleden – wel anders, vertelt Henk van Ginneken, die in 1965 aan de wieg stond van Van Ginneken BV. “Bij het maïs dorsen gingen de lampen op de machine kapot van het trillen”, vertelt hij. “Ik had altijd een box met reservelampen bij me en als er eentje kapot ging, was ik zo een half uur kwijt aan het vervangen van een lampje. Dat hoeft nu niet meer. Led is misschien niet de goedkoopste oplossing in aanschaf, maar gaat zoveel langer mee en geeft zoveel meer lichtopbrengst dat je de investering er relatief snel uit hebt. Het is bedrijfszekerder, want het gaat zomaar niet kapot. Het werkt bovendien op lage spanning: met de ouderwetse 70 watt-lampen trek je alle dynamo’s en accu’s leeg.”

“De laatste jaren is er een enorme ontwikkeling op het gebied van ledverlichting”, zegt Ronald de Boeij van Mobiled. “De kwaliteit wordt steeds beter, lampen gaan steeds langer mee en de prijzen worden steeds gunstiger. Op een graafmachine bijvoorbeeld had je vroeger zes lampen nodig, die allemaal moesten worden bedraad en dan had je nog dat de arm en de bak in het licht bewogen. Nu zetten we een ledbar op de bak en voor pakweg 75 euro ben je klaar.”

Van Ginneken BV in Oosterhout - Klant van Mobiled in Rijen - Agri Trader (4)

Nauwe samenwerking

Van Ginneken vertelt hoe het vroeger ging, in de beginjaren van het bedrijf. Hij begon met zijn vader helpen in het gemengd agrarisch bedrijf en ging ook andere boeren helpen met rooien, hooi persen, bieten laden. Die werkzaamheden werden steeds uitgebreid en dus begon Van Ginneken ook machines aan te schaffen, te beginnen met een drijfmesttank van 3500 liter. “Toen was dat een grote tank. Het werd al snel uitgebreid met een kraantje en een verspreider. Toen er grote woningbouwprojecten kwamen in Oosterhout zijn we daar op ingesprongen door kranen te gaan verhuren. Eerst een kraan met een grijper achter de tractor, daarna mobiele kranen. Binnen tien jaar hadden we er elf: elk jaar kwam er een machine bij.”

Doordat Van Ginneken voorop liep met nieuwe machines en ontwikkelingen bouwde het bedrijf een hechte band op met Claas. “We werden nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe machines, vanuit de praktijk”, vertelt Van Ginneken. “Uit die samenwerking is ook de grote, eigen werkplaats voortgekomen. Ook de werkplaats wordt uitgerust met ledverlichting – van een concullega van Mobiled die daar weer in is gespecialiseerd. De voordelen zijn dat het zuinig in energieverbruik is, dat je meteen licht hebt en dat je veel licht hebt.”

Voor meer informatie: mobiled.nu en vanginnekenbv.com