Leestijd: 4 minuten

Elke Giant zijn eigen stoel

 

Al sinds 2008 werken ze samen: EBLO Seating uit Zwijndrecht en Tobroco-Giant uit Oisterwijk. Een samenwerking die zo vruchtbaar is, dat Tobroco deze maand de 25.000ste stoel van EBLO’s eigen merk UnitedSeats in een Giant-machine zet. Voor bijna alle Giants is er keuze uit verschillende soorten stoelen.

Tobroco-Giant - klant van - EBLO Seating - Agri Trader (8)

De eerste contacten stammen nog uit de tijd dat Toine Brock in de boerenschuur van zijn ouders bemesters en loaders maakte. Inmiddels 25 jaar geleden oprichter van Tobroco,“De eerste levering van onze stoelen was begin 2009, toen Tobroco net was verhuisd van de boerenschuur naar de eerste grote vestiging, aan het spoor in Oisterwijk”, vertelt André van der Hoeven, sales director bij EBLO Seating.

Zowel Tobroco als EBLO Seating was toen nog jong en relatief klein. Beide bedrijven hebben in de loop der jaren een enorme groei doorgemaakt. EBLO, begonnen met stoelen voor de vervangingsmarkt voor agrarische machines en heftrucks, groeide in 35 jaar tijd uit tot fabrikant en internationale leverancier van stoelen voor alles wat rijdt en vaart, met vijftig dealers wereldwijd. Het levert stoelen van vrijwel alle merken, maar heeft inmiddels ook een eigen merk: UnitedSeats.

“Hoewel het begon met stoelen ter vervanging van versleten of kapotte stoelen, leveren we vandaag de dag vooral stoelen voor nieuwe inbouw”, vertelt Van der Hoeven. “We leveren grofweg tussen de 80.000 en 100.000 stoelen per jaar en hebben een voorraad van circa 6500 tot 8000 stuks, zodat we snel kunnen leveren. Niet zelden wil de klant een luxere versie dan de standaard stoel. Vaak is dat een last-minute beslissing, dus dan is het fijn dat wij een voorraad hebben waaruit we snel kunnen leveren. Werken vanuit de wens van de eindgebruiker is één van de vele waarden die we gemeenschappelijk hebben met Tobroco-Giant.”

 

Productie op bestelling

De stoelen worden bij EBLO Seating in Zwijndrecht samengesteld en kant en klaar geleverd aan de klanten, zoals Tobroco-Giant in Oisterwijk. Daar staan de stoelen gereed die worden ingebouwd in verschillende machines. In de fabriek, die twee verdiepingen beslaat, worden modellen samengesteld in diverse assemblagelijnen waar de verschillende onderdelen, afkomstig van diverse leveranciers, worden ingebouwd. Het framewerk komt van de eigen fabriek in Hongarije, vertelt medewerker marketing en communicatie Jeroen Vermeer.

Tobroco-Giant - klant van - EBLO Seating - Agri Trader (2)

“We produceren uitsluitend op bestelling en gaan dus pas assembleren als de bestelling van de dealer of de klant is geplaatst. Alle machines hebben een behoorlijke optielijst zodat de klant een ruime keuze heeft en grotendeels zelf de machine kan samenstellen uit de diverse onderdelen. Dat geldt ook voor de stoelen, die leverbaar zijn in diverse uitvoeringen wat betreft bekleding, vering (niet geveerd, mechanisch of luchtgeveerd) en verwarming (met of zonder).”

 

Gestage groei

Bij Tobroco werden het afgelopen jaar ruim vijfduizend machines gebouwd en afgeleverd. Het is de bedoeling dat het er in 2025 tienduizend zijn. Het zijn grote ambities en om die te bewerkstelligen is het bedrijf flink aan het uitbreiden. Pal naast de bestaande fabriek en kantoren – met nu zo’n 350 medewerkers – wordt er gebouwd aan een extra productielocatie. Tweehonderd meter verderop komt in de loop van dit jaar een nieuw experience center.

Tobroco-Giant - klant van - EBLO Seating - Agri Trader (10)

De toekomstplannen sluiten naadloos aan op het verleden van Tobroco, vertelt Jeroen Vermeer. “Er is een constante ontwikkeling geweest van zowel machines als het bedrijf zelf. Het is 25 jaar geleden begonnen met bemesters. Die hebben het bedrijf groot gemaakt, maar nadat als gevolg van de mond- en klauwzeercrisis de markt voor bemesters flink gedaald was, schakelde Tobroco over naar het ontwikkelen en bouwen van Knikladers. In 2001 werd de eerste Giant gebouwd en al snel werden de wielladers ook geëxporteerd naar onder meer België en Denemarken.

“Vandaag de dag hebben we op alle continenten dealers – alleen al in Europa bijna zeshonderd – en sinds 2016 is er ook een verkoopkantoor in de Verenigde Staten. Het assortiment bestaat inmiddels uit 36 verschillende modellen skid steer laders, (telescoop) wielladers en verreikers, gebaseerd op tien verschillende frames. Van elk model is of komt ook een elektrische variant.”

 

Derde generatie

Gaandeweg zijn sterke samenwerkingsverbanden ontstaan met leveranciers van A-merken, zoals Kubota, Bosch Rexroth, Comer en dus ook EBLO Seating. “Ook zij hebben veel veranderingen ondergaan”, constateert Jeroen Vermeer. “Denk dan aan ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, comfort en veiligheid.”

“In de samenwerking met Giant zijn we al toe aan de derde generatie stoelen sinds 2008”, vertelt André van der Hoeven. “De ergonomie is verbeterd, veerpakketten zijn hoogwaardiger, de gordeltrekkracht is versterkt. Met name met ons eigen merk UnitedSeats kunnen we heel precies inspelen op de wensen en eisen van de klant en de eindgebruiker. Die gaat met zijn vraag naar de dealer, die gaat weer naar Tobroco en die komt weer bij ons. En wij lossen het op.”

Hoe dat er in de praktijk uitziet, de uitvoering van die persoonlijke wensen, is goed terug te zien in de fabriek in Oisterwijk, waar de Giants worden gebouwd. Op het einde van de lijn staan vijf stuks van dezelfde machine, maar met drie verschillende soorten stoelen.

 

Kijk voor meer informatie over EBLO Seating op www.EBLO.nl en voor meer informatie over Tobroco-Giant op www.tobroco-giant.com