Leestijd: 4 minuten

‘Een genot om samen te werken met zulke vakidioten’

Jos Scholman sr. van het gelijknamige aannemingsbedrijf zocht de tractor waar zijn vader hem op heeft leren rijden. Jan van der Wilt en compagnon Jaco de Vos vonden die David Brown 25C uit 1952 en leverden deze gerestaureerd én rijdend af bij het hoofdkantoor van Scholman in Nieuwegein. “Deze krijgt een speciale plek bij de hoofdingang.”

Wat een advertentie in Agri Trader al niet kan betekenen. Jos Scholman sr. greep begin dit jaar de kans om tóch nog eens de geliefde oldtimer tractor in handen te krijgen. Bij Van der Wilt Classics worden gemiddeld tien oldtimers per jaar gerestaureerd. Jan van der Wilt: “Alle tractoren en landbouwmachines vanaf circa 1920 zijn bij ons welkom. Het echt oude spul vind ik het leukste om op te knappen, Jaco is beter thuis in de jongere versies.”

Van der Wilt verzamelt zelf tractoren en machines van het Amerikaanse merk Allis-Chalmers, die zijn opa gebruikte die op zijn boerderij in de Hoekse Waard. De liefhebberij groeide uit en resulteerde in een eigen bedrijf, dat nu zo’n vijftien jaar opereert vanuit Moerkapelle. Het blijft lastig om de keuze te maken tussen wat hij zelf wil houden voor zijn verzameling of tóch verkoopt aan andere liefhebbers…

Mee opgegroeid

Bij de opdracht van Jos Scholman sr. bestond hier natuurlijk geen twijfel over. Hij zocht de David Brown 25C die zijn vader kocht toen Jos een jochie van vijf, zes jaar was. “Ik ben er dus mee opgegroeid. De David Brown werd ingezet voor op het land, we konden ermee ploegen. We hadden ook een Ford voor de melkveehouderij en een smalspoor Fiat voor de fruitteelt. Met New Holland ben ik pas begonnen, toen ik op mijn 21ste voor mezelf begon.”

De beoogde David Brown werd door Van der Wilt gevonden bij een oud-familielid in Puttershoek, waar hij nog in de schuur stond. “Hij was bovendien de eerste eigenaar, heel bijzonder bij een bijna zeventig jaar oude tractor.”

Maar het bleek wel een opknappertje, zachtjes uitgedrukt. Jaco de Vos: “We hebben eerst alles inwendig nagelopen. Je kunt natuurlijk niet met de buitenkant beginnen, als je niet weet dat alles technisch op orde is. De tractor is inwendig volledig gereviseerd. Daarna hebben we proefgereden.”

Gedurende het hele traject werd Scholman op de hoogte gehouden met foto’s via WhatsApp: “Elke stap hebben we gedeeld en overleg over gehad. Klanten willen graag betrokken zijn.”

Donortractor

Na de proefrit, waaruit bleek dat de tractor technisch goed liep, was het de beurt aan de buitenkant. Nieuwe banden en spatborden en nog enkele andere onderdelen, zoals typeplaatjes. “We proberen zo veel mogelijk originele onderdelen te vinden. Van David Brown is er gelukkig nog aardig wat te vinden in Engeland. We hebben zelfs een donortractor op de kop weten te tikken. Hier hebben we veel onderdelen vanaf gehaald en over kunnen zetten naar de tractor die we hebben gerestaureerd”, aldus De Vos. Wat nog over is, wordt bewaard of verkocht. Van der Wilt: “We gaan voor authentiek. Dus ook de klinknagels en bouten bijvoorbeeld moeten qua maat kloppen. Ze hebben een speciaal ‘koppie’, wij sprokkelen dit allemaal bijeen. En zie de lampjes. Een ander kijkt er misschien overheen. Ze hebben dan wel geen echte functie, maar zo werden deze tractoren vroeger afgeleverd.”

Tot slot volgde het spuit- en lakwerk in die specifiek rode kleur. “Dan komt alles samen, al het werk van maanden, soms jaren. Restaureren kost veel tijd, aan deze zijn we in februari begonnen. Je moet kunnen improviseren. Hoe ouder de machine, hoe lastiger het is om aan onderdelen te komen. De verkrijgbaarheid en levertijd van spullen is wat de meeste tijd kost.”

De klassieker door van der Wilt

De vakidioten van van der Wilt Classics

Maar al het harde werken werd beloond. De tractor zag er tiptop uit, toen deze op een zaterdagochtend in oktober werd afgeleverd in Nieuwegein. Jos Scholman was onder de indruk. Van der Wilt: “Dat begrijpen wij als geen ander. Het leeft echt voor een klant, een tractor is emotie. Op dit moment zijn we nog een aantal tractoren voor hem aan het restaureren.”

Scholman was onder de indruk: “Een prachtstuk werk. Hij is van binnen en buiten helemaal als nieuw. De samenwerking met zulke vakidioten is echt super geweest. Zowel van tevoren als tijdens het proces, alles werd keurig doorgesproken en ook het financiële plaatje klopt helemaal. De tractor komt op een mooie plek te staan en natuurlijk maak ik er af en toe een toertje mee. Pure nostalgie!”

Waterstof tractor bij Scholman

Wereldprimeur: de eerste waterstoftractor bij Scholman

Hoe mooi die oude tractoren en machines ook zijn, de tijd staat ondertussen niet stil. New Holland introduceerde afgelopen maand de eerste waterstoftractor: een wereldprimeur. Het was Jos Scholman die het idee voor een dual fuel-systeem introduceerde bij New Holland. De New Holland T5.140 dieseltractor is omgebouwd, zodat waterstof wordt ingespoten in de motor. Scholman investeert al geruime tijd in emissiearme en verlagende technieken in zijn machinepark. Dat de nadruk ligt op waterstof, ligt bij Scholman voor de hand. Zijn bedrijf Hysolar produceert namelijk eigen waterstof. Op www.hysolar.nl is meer informatie te vinden.

Aannemingsbedrijf Jos Scholman is een familiebedrijf dat inmiddels meer dan veertig jaar bestaat. Het opereert in de grond-, weg- en waterbouw en sport- en cultuurtechniek. Kortom, alles op het gebied van infra, sport en groen. Het bedrijf beschikt over een veelzijdig eigen voertuigenpark. Het motto ‘Alles, maar dan ook alles, in eigen hand’ wordt goed bedreven. “Wij gebruiken onze eigen kennis, kunde, middelen en materialen.” Ook zet Scholman zich in voor het verhogen van welzijn door het continu verbeteren en verfraaien van de maatschappelijke leefomgeving. “Hierin zijn we heel vooruitstrevend en innoverend.”

Voor meer informatie www.vanderwiltclassics.nl en www.josscholman.nl