Leestijd: 6 minuten

Luijerink klant van Adler vertelt deze maand in onze rubriek klant van klant.

Het beste voor het bedrijf en de dieren

Op de effecten en gevolgen van gebeurtenissen als de coronacrisis hebben Hans en Marloes Luijerink geen invloed. Waar de kalverhouder uit Overdinkel wel invloed op heeft, is hoe het bedrijf technisch draait. “Dat is een van de redenen om machines van Adler te gebruiken”, vertelt Luijerink.

 

Natuurlijk wordt Hans Luijerink wel eens chagrijnig van de gevolgen en het gedoe rond het coronavirus. De maatregelen kosten het bedrijf een kapitaal aan omzet. Het verlies loopt in de honderdduizenden euro’s. “Als restaurants gesloten zijn, is er nauwelijks vraag naar kalfsvlees. Dat is een typisch luxe horecaproduct”, zegt Luijerink. “We kunnen de kalveren wel iets ouder laten worden, maar ze moeten wel geslacht worden voordat ze een jaar oud zijn, anders zijn het geen kalveren meer. De meest luxe delen van het kalfsvlees worden nu diepgevroren, voor als de horeca weer open gaat, maar daardoor worden er wel forse voorraden opgebouwd, waardoor de boel stokt. Het andere vlees wordt tot gehakt gedraaid, wat veel minder oplevert. Nee, vrolijk worden we daar niet van.”

Tegelijkertijd zijn Luijerink en zijn gezin en medewerkers er ook wel laconiek onder. Zij kunnen het immers niet veranderen. “Wij kunnen alleen maar zorgen dat de voorwaarden waaronder ons bedrijf draait, zo goed mogelijk zijn. Daar hebben we wel invloed op. Is er gezonde groei, is ons vee gezond, kunnen we milieu- en diervriendelijk, maar toch strak en efficiënt werken, met goede mensen en goede machines? Ja. We willen wat het beste is voor ons bedrijf en voor onze dieren en dat gaat prima hand in hand.”

Vegen is ook dierenwelzijn

Met 3300 (rosé)kalveren is het vleeskalverbedrijf Ruhenberg ‘bovengemiddeld’ van omvang. Hans en Marloes Luijerink investeerden de afgelopen twintig jaar fors in het bedrijf dat ze overnamen van zijn ouders. Ze bouwden negen ruime, diervriendelijke schuren, voorzien van moderne ventilatiesystemen, waarin de kalveren de ruimte hebben, met rubberen matten op de vloeren en zonnepanelen op het dak. Het leverde hen een Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming op, een prijs voor het beste leerbedrijf, en een notering in de top 10 van beste agrarische bedrijven van Nederland.

“Het dierenwelzijn is belangrijk”, vindt de veehouder. “Alle dieren leven in groepshuisvesting. De dieren blijven continu als groep bij elkaar, een zogenaamd all-in-all-out-systeem. Hierdoor is er minder onrust in de stallen en is de kans kleiner dat er ziektekiemen worden verspreid. Daar hoort ook bij dat de boel netjes schoon is. Wij eten graag van een schoon bord op een schone tafel, dat geldt voor mijn kalveren ook. Daarnaast is het belangrijk dat er geen voederresten rondslingeren, die ongedierte aantrekken.”

Minder reststromen

De kalveren worden één keer per dag gevoerd. Ongeveer de helft van het voer voor de dieren bestaat uit snijmaïs dat Luijerink zelf verbouwt. De rest is grotendeels afkomstig uit restproducten van de consumentenvoedselindustrie, zoals bierbostel en aardappelresten. “De patataardappels worden versneden en de stukjes die te klein zijn en dus overblijven, worden bij ons gebracht”, legt Luijerink uit. “Als wij die restproducten niet aan de kalveren zouden voeren, zou het dus vernietigd moeten worden. Mede door de coronacrisis zijn de prijzen van die reststromen ook omhoog gegaan, want er is bijvoorbeeld ook veel minder patat nodig, en er wordt minder bier geproduceerd, zodat er ook minder reststromen zijn. De markt is een beetje raar op het moment. Heel grillig.”

Drie keer per dag wordt het voer aangeschoven. Eén keer per dag wordt het restvoer uit de voergangen opgeveegd, zodat er altijd alleen vers voer ligt. Daarvoor gebruikt het bedrijf een kleine veegmachine (de K600) van het Duitse merk Adler, die op een minishovel is bevestigd.

Geen rondslingerende rotzooi

Duurzaam ondernemen is niet alleen dierenwelzijn en verantwoord voer, ook de omgeving is belangrijk. Om te voorkomen dat er vies water in de Ruhenbergerbeek terecht komt, werd de voeropslag geheel vernieuwd, werd er een zuiveringssloot aangelegd en schafte de familie voor het schoonmaken van het erf een grotere Adler veegmachine (K750) aan, die op de verreiker is bevestigd. “Die kleine is wendbaar en daardoor prima geschikt voor de voergangen, maar voor op het erf hebben we meer nodig. Stal schoon, erf schoon, geen rondslingerende rotzooi en geen afval dat in het oppervlaktewater terecht komt. Dat telt allemaal mee.”

Luijerink koos voor de veegmachines van Adler op advies van zijn goede vriend Jeroen Withag, importeur van het Duitse merk in de Benelux en IJsland. “Ik kende het merk niet, maar ik kende Jeroen wel, nog uit de tijd dat hij zelf een mechanisatiebedrijf had”, vertelt Luijerink. “Ik werk op basis van vertrouwen. Jeroen vertrouw ik. Tukkers onder elkaar. Als betrouwbare mensen zeggen dat het goed is, dan durven we zo’n gok wel aan. En het is precies gegaan zoals Jeroen had gezegd.

“We hebben heb hiervoor veegmachines van een ander merk gehad, maar die gingen steeds binnen een jaar of wat kapot. Het maakt niet zoveel uit wat een machine kost, als ie maar degelijk en betrouwbaar is. Het is veel interessanter om naar de jaarkosten te kijken. Het ding wat we nu hebben, gaat al ruim zes jaar mee, er mankeert nog niets aan en het heeft nog altijd een goede inruilwaarde. Daarmee zijn we dus veel goedkoper uit dan met die andere machines. Ik ben geen ‘machineboer’, maar de machines die ik heb moeten wel bedrijfszeker en goed zijn.”

Veelzijdige Tukkers

Adler bestaat sinds 2010 en al kort na de oprichting kwam Jeroen Withag ermee in contact toen hij op zoek was naar sneeuwschuivers. “Ik kon er tien van verkopen en werd daarna gevraagd of ik geen importeur wilde worden. Dat heb ik twee jaar gedaan. Sinds 2012 ben ik in dienst als fulltime accountmanager voor de Benelux met ongeveer veertig dealers voor diverse producten, zoals de veegmachines en sneeuwschuivers. Voor meer complexe producten als bronboormachines zijn de contacten rechtstreeks.”

Het contact met de familie Luijerink gaat al vele jaren terug, vertelt Withag. “Het staat ook op de contactpagina van Adler: ik ben een veelzijdige Tukker en trots op Twente. Hans is dat ook. Puur en eerlijk zakendoen, het vertellen zoals het is, is voor ons allebei heel belangrijk. Het zou ook niet werken als dat niet zo zou zijn. Ik sta voor wat ik verkoop en vertel aan klanten.”

Nu is dat met de producten van Adler ook niet zo moeilijk, haast Withag erbij te zeggen. “Dat is Duitse degelijkheid. En ja, daar hangt een bepaald prijskaartje aan, maar zoals Hans al zegt: daar krijg je ook wat voor en daar heb je vele jaren plezier van.”

De veegmachines

Wat de veegmachines betreft, zoals de K600 en de K750 die Luijerink in gebruik heeft, kan Withag een waslijst aan voordelen opnoemen, waarmee Adler zich onderscheidt. “De opvangbak kan hydraulisch worden geopend, zodat je onder de bak door kunt vegen. De borstelas is verstelbaar, zodat de borstels wanneer ze slijten, langer gebruikt kunnen worden voordat ze vervangen moeten worden. Er is 3D-niveauregeling mogelijk, waardoor bak en borstel zich aanpassen aan de ondergrond zonder dat de arm versteld moet worden. De afwerking en de lak zijn dusdanig sterk en degelijk dat het amper slijt.” En zo kan Withag nog wel even doorgaan.

“Het belangrijkste is wat we terug horen van klanten die de veegmachines gebruiken in de agrarische sector, op bedrijfsterreinen, in havengebieden, in tuin- en parkomgeving. Die bevestigen keer op keer wat wij beloven. Daar doen we het voor.”

Voor meer informatie: https://www.ruhenberg.nl/ en https://adler-arbeitsmaschinen.de/nl/  

Zie hier welke machines van het merk Adler op Agritrader.nl te koop zijn.