Leestijd: 4 minuten

‘We willen niet zomaar iets verkopen’

Wie de winkel binnenstapt van landbouwmechanisatiebedrijf Veldman in Mariënheem, kan er niet omheen: een hele wand met producten van Eurol. Ook verderop in de werkplaats is overal het logo van de smeermiddelenfabrikant uit Nijverdal te zien. LMB Veldman was een van de eerste Agri Service Points onder de vlag van Eurol.

LMB Veldman - Klant van Eurol - Agri Trader

Ramon Veldman

Ramon Veldman kwam in 2006 in het landbouwmechanisatiebedrijf van zijn vader werken. Daarvoor werkte hij een poos bij een ander bedrijf. “Ook mooi”, vindt hij. “Maar niet zo mooi als je eigen bedrijf. In 2010 ben ik samen met een compagnon aandeelhouder geworden.” Sindsdien breidde het bedrijf uit tot drie vestigingen: naast de oorspronkelijke vestiging in Mariënheem, kwamen daar Daarle en Ootmarsum bij, zodat LMB Veldman een van de grotere spelers in de regio is.

“In de 35 jaar dat het bedrijf bestaat, is het elk jaar gelukt om te groeien”, vertelt Veldman. “Dat is ongetwijfeld mede te danken aan het feit dat wij A-merken voeren, waarvan Massey Ferguson het belangrijkste is. Het merk kwam op ons pad, inmiddels zijn we de grootste in Overijssel. Ik denk dat nu starten heel moeilijk zou zijn. Als je niet al een A-merk hebt, kom je er niet meer tussen. Iets verkopen kan iedereen wel, maar wij willen niet zomaar iets verkopen en voor fabrikanten en importeurs moet je bedrijf ook interessant zijn. Het zijn niet voor niets A-merken.”

LMB Veldman - Klant van - Eurol - Agri Trader (4)

Andere A-merken van Veldman zijn Stihl en Stiga voor de tuin- en parkafdeling en Eurol voor de werkplaats en service. Ook Eurol kwam bij Veldman op het pad. Niet alleen omdat het een gerenommeerd merk is, dat ook nog eens in de buurt zit – dat is toeval – maar ook omdat het een breed assortiment heeft. “Met kleinverpakkingen”, legt Veldman uit. “Zodat ik ook een literfles van een specifieke olie kan kopen, en niet meteen een heel vat. Van sommige producten heb ik er maar vier nodig. Dan hoef ik geen hele pallet.”

Een jaar of acht werkt LMB Veldman nu met Eurol en de samenwerking bevalt van beide kanten. Dus toen Eurol wilde beginnen met Agri Service Points, naar het voorbeeld van de Automotive Service Points, kwam het als vanzelf terecht bij Veldman. “Het is een mooi landbouwmechanisatiebedrijf met veel disciplines en daarom een van de pilots”, verklaart Tom den Ouden, key accountmanager bij Eurol voor Oost-Nederland. “We speelden al langer met het idee van een agri-gerelateerde formule, maar in tegenstelling tot veel andere formules gaat dit over specifieke expertise.”

Inmiddels zijn er om en nabij de vijftien Agri Service Points. Deze bedrijven hebben niet alleen een speciale stelling met Eurol-producten, de monteurs en verkopers worden begeleid en opgeleid met gerichte trainingen over het gebruik van speciale smeermiddelen. “Het zijn technische mensen met kennis van zaken”, merkte Tom den Ouden. “Ze zijn zeer geïnteresseerd in de toegevoegde waarde van onze producten in hun werk en hoe ze daarmee verschil kunnen maken.”

De aangesloten Agri Service Points doen vervolgens ook ongeveer hetzelfde naar hun klanten. “Wij kunnen onze klanten uitleggen wat we gebruiken en waarom”, vertelt Ramon Veldman. “Waarom we droge spray gebruiken bijvoorbeeld. Die is iets duurder, maar doet hetzelfde als vier andere, losse producten en je hebt er in veel gevallen minder van nodig. Dat geld is zo ontzettend goed besteed als je er schade en stilstand mee voorkomt. Dat is voor ons iets wat hoog op de prioriteitenlijst staat: stilstand voorkomen.

“Onze monteurs krijgen uitgebreide uitleg over de specialty products en kunnen daardoor de juiste keuzes maken. Wij bedienen een gebied waar vooral veehouderij zit, maar komen natuurlijk ook machines en toepassingen tegen die voor ons minder voor de hand liggen. We kunnen gemakkelijk en snel opzoeken wat we nodig hebben voor bijvoorbeeld een shovel, een verreiker of een tractor.”

De keuze voor Eurol was daarom niet moeilijk voor Veldman, verantwoordelijk voor de after sales. “Als de after sales en de werkplaats niet goed zijn, is dat voor de verkoop ook niet goed. Zonder goede service en zonder goede producten komen klanten niet terug en kopen ze niet meer bij je. Dan gaan ze wel naar de concurrent. Dat wij in de werkplaats dus goede producten gebruiken en goed opgeleide mensen hebben, is van levensbelang voor een landbouwmechanisatiebedrijf.”

Dat hij bovendien door Eurol wordt ontzorgd op het gebied van uitstraling en marketing, is mooi meegenomen. Overal is het ovale logo te zien. “Het ziet er allemaal netjes en aantrekkelijk uit. Onze klanten kennen het merk en weten dat het kwaliteit is. Dat sluit goed op elkaar aan.”

Kijk voor meer informatie op lmbveldman.nl en eurol.com/services/eurol-agri-servicepoint