Leestijd: 3 minuten

“Waarden krijgen meer waarde”

FH Dekker Tractoren doet veel meer dan alleen trekkers. De laatste jaren breidde het bedrijf uit Vriezenveen het assortiment uit met onder meer minishovels, Samasz maaimachines, schudders en harken, en Peecon voedersystemen. “Dingen komen op je pad”, zegt Fredrik Dekker. “En ik ben niet bang voor een beetje avontuur. Dat is ondernemen.”

Spannende tijden

“Het zijn spannende tijden, maar in twintig jaar tijd hebben we gelukkig wel een stevige basis kunnen leggen. We zijn maar een klein bedrijf, actief met handel in landbouwmachines en service.

Ik was monteur in loondienst, maar door omstandigheden ben ik voor mezelf begonnen in 2000. Dat ging met vallen en opstaan. Mijn broer heeft een loonbedrijf en we zijn begonnen met het uitvoeren van de service voor zijn bedrijf. Dat is fijn, zo’n vaste werkportefeuille, maar ondertussen doen we nog veel meer. Vorig jaar konden we een grote schuur met opslag erbij kopen. Dat bracht forse veranderingen met zich mee, maar het gaf ook een positieve drive voor de handel.

Het gros van de klanten voor wie we service en onderhoud doen, komt uit de regio. We werken daarvoor met een team van drie tot vier mensen, die ik inhuur bij mijn broer. Dat is een goede wisselwerking: als er bij hem niet voldoende werk voor ze is, is het bij mij druk en omgekeerd. Zo werken we op een fijne, nette manier samen. Daar hebben we allebei veel schik van. Het is absoluut een win-winsituatie.”

Service en onderhoud

“Service en onderhoud vind ik zelf ook nog steeds het leukst, als ik eerlijk ben. Ik zit weliswaar steeds meer achter een bureau, maar ik werk graag met mijn handen en ben dus als het even kan bezig met reparatie en onderhoud van machines. Dat laat me toch niet los. Het kan gelukkig ook, omdat mijn vrouw Annelies me veel werk uit handen neemt wat betreft administratie en dergelijke. Je moet het samen doen en dat doen we. Zij is misschien nog wel belangrijker in het bedrijf dan ik!

Gaandeweg bouw je iets op hè. Uit de service kwam de handel voort. De verdeling van handel en service is nu ongeveer 50/50. Oorspronkelijk is het inderdaad begonnen met tractoren, maar de nadruk is in de loop van de jaren meer verschoven naar andere landbouwmachines. Dat is waar de markt om vraagt en wij schakelen mee met de markt.

Zo komen er steeds nieuwe dingen op ons pad. Hierdoor kunnen wij eigenlijk alles leveren wat de klant vraagt met betrekking tot tractoren en landbouwmachines. Momenteel zijn wij dealer van topmerken als Samasz, Peecon, Pitbull, Redrock, Eurotrac, Holaras, Trioliet en Fella en we doen in John Deere, Zetor en Brandson compacttractoren.”

 

Onze klanten

“Het grootste deel van onze klanten zijn veehouders en op een gegeven moment kwam er steeds meer vraag naar minishovels en knikladers, dus zijn we daar steeds meer mee gaan doen. Vervolgens kwam de vraag naar voedersystemen, dus zijn we met onze eigen ervaringen gaan praten met Peecon om een zelfladend systeem te ontwikkelen. Dankzij de vraag uit de markt zijn we ook begonnen met Samasz maaimachines. Er is veel hooibouw in noord-oost-Nederland dus daar was vraag naar maaimachines, schudders, harken. Samasz, waarvoor we samenwerken met een paar kleinere dealers, leveren we door heel Nederland, en ver daarbuiten. Héél ver erbuiten zelfs: Uruguay en Amerika.

Ik ben wel blij dat we dat soort dingen erbij hebben gekregen. Er zijn hier in de regio het afgelopen jaar meer mensen voor zichzelf begonnen met reparaties en onderhoud. Dus daar is meer concurrentie gekomen en dan mag je blij zijn dat je in twintig jaar tijd toch een goede naam hebt opgebouwd én dat we er sterke merken bij hebben gekregen. Ik ben niet bang voor een beetje avontuur, niet bang om te ondernemen, maar je ziet nu met corona hoe kwetsbaar je bent. De handel is best wat minder geworden hoor. Bedrijven zijn voorzichtiger geworden met investeren in nieuwe machines. Maar de dingen die moeten, gaan gewoon door.”

Het brengt goede dingen

“Het heeft ook best goede dingen gebracht. Ik leef christelijk, maar ben me daar meer van bewust geworden. De waarden in het leven hebben meer waarde gekregen. Ik ben zelf ook wel voorzichtiger geworden hoor. Vroeger dacht ik daar niet zo over na. Dan was het gewoon ‘door, door, door’. Het zijn spannende tijden en je moet harder knokken, maar naarmate ik ouder word – ik ben nu 43 – ben ik daar wat nuchterder in geworden. We weten niet hoe dit afloopt en we hebben ons er maar bij neer te leggen.”

Klant van een klant - Dekker Tractoren