Leestijd: 3 minuten

De Flevopolder: uitgestrekte akkers en weilanden, weidse vergezichten met hier en daar bebouwing. In Elburg, waar familiebedrijf Van het Goor is gevestigd, wordt gesproken over ‘het nieuwe land’, daar waar ooit de Zuiderzee klotste. Perfect voor de landbouw.

Henri van het Goor - klant van LMC Gennep uit Heijen - Agri Trader (7)

In de Landrover: Robert Baggermans van LMC Gennep. Hij is bedrijfseigenaar en daarbij importeur van het kwaliteitsmerk TEBBE. Hij brengt een bezoek aan Henri van het Goor, tweede generatie van het familiebedrijf. Omdat het even droog en mooi herfstweer is, wordt er druk uitgereden met vaste mest en compost. Van het Goor heeft de investering gedaan in twee nieuwe TEBBE meststrooiers. “Waar zitten jullie?”, vraagt Baggermans aan de telefoon. Het antwoord: “Derde boerderij links.”

Baggermans nam LMC Gennep in 2005 over. Het bedrijf bestaat uit twee funderingen: het mechanisatiegedeelte en de in- en export van TEBBE machines. Het Duitse merk is bekend van zijn universele breedstrooiers voor de professionele gebruiker. “De machines worden geproduceerd in Bissendorf bij Osnabrück, dus ze zijn -zeg maar- zeer gründlich”, vertelt Baggermans. “Het is een heel vooraanstaand merk, dat opvallend veel precisie vertoont qua strooibeeld. Je kiest feitelijk voor je eigen bedrijfszekerheid, want behalve de nauwkeurig, zijn de strooiers ook heel degelijk. Ze kunnen tegen een stootje, wat voor de veiligheid van belang is.

Henri van het Goor - klant van LMC Gennep uit Heijen - Agri Trader (8)

TEBBE is goed voor zo’n 75 procent van de markt bij de professionele mestuitrijders. Importeur LMC Gennep staat daarbij voor zijn goede service: “We denken graag mee met onze klanten.”

Bodem sparen

Het is een af- en aanrijden op de boerderij met tractoren en meststrooiers. De ontwikkelingen gaan hard in de landbouw. Henri van het Goor merkt het aan de vragen van de boeren: er is ruimte in de markt. “Maar de boer is natuurlijk zuinig op zijn grond”, aldus Van het Goor. “Ze willen de bodem zoveel mogelijk sparen.”

Zijn loonbedrijf investeerde daarom in twee nieuwe strooiers van TEBBE van het model MS 240. Hij is enthousiast: “Het vernieuwende is, dat ze bredere banden hebben, die náást in plaats van ónder de wagen staan. Dit betekent dat met hetzelfde gewicht een lagere bodemdruk ontstaat.

Baggermans vult aan: “Met smallere banden trek je diepere sporen. Je vernielt hiermee de bodemstructuur. Er groeit minder en er treedt verlies van voedingsstoffen op bij de gewassen en de planten.” Een andere belangrijke ontwikkeling is natuurlijk de GPS-aansturing: “Je kunt bijna tot op de centimeter zien waar gestopt is voor de koffiepauze.

Henri van het Goor - klant van LMC Gennep uit Heijen - Agri Trader (1)

Minder sporen

De twee wisselen hun ervaringen uit. In de vroege herfst is zoveel regen gevallen, dat het water lange tijd nodig heeft gehad om weg te zakken. Tijdens een paar droge dagen wordt bijna alle mest en compost uitgereden: de mannen van Van het Goor zijn van ’s ochtends vroeg tot na tienen ’s avonds in de weer. Ze hebben het nog niet precies uitgerekend, maar de sporen in het land zijn zeker 40 procent minder met de nieuwe strooiers. “En het is nogal vettige klei waarin je alles ziet.

Ook zijn Baggermans en Van het Goor het erover eens dat samenwerking in de landbouw – tussen boeren, loonbedrijven en leveranciers van de machines en tractoren – belangrijk is. “Je bereikt er meer mee als bedrijf, dan dat je tegen elkaar op zit te boksen”, meent Van het Goor. Baggermans: “Communicatie over belangen en behoeftes is de basis. Samen met vertrouwen hebben in elkaar. Het gaat om pittige investeringen. Ik wil weten wat er speelt in de sector, want er komt méér bij kijken dan alleen het materiaal.

Over LMC Gennep

LMC Gennep verhuisde in juni jongstleden naar een nieuw onderkomen in Veghel. Hier waarborgt het team van Landtech B.V. het juiste onderhoud voor de tractoren en de landbouwmachines: goed voor de betrouwbaarheid, de prestaties en de levensduur. Er worden louter originele onderdelen gebruikt. Met de nieuwste diagnoseapparatuur worden defecten en storingen snel opgespoord. Bovendien kunnen de monteurs software updates toepassen, zodat de machines goed blijven functioneren. Zie ook: www.lmcgennep.nl.

Henri van het Goor - klant van LMC Gennep uit Heijen - Agri Trader (2)

Over Van het Goor

Het loonbedrijf is één tak van het overkoepelende familiebedrijf. Met ruim 25 jaar ervaring op het gebied van bemesting wordt de verspreiding verzorgd zoals de klant dat wenst. Het bedrijf is ook actief in gras persen en wikkelen, stallen uitmesten, grondwerkklussen en meer. Zie ook: www.vanhetgoor.nl.