Leestijd: 5 minuten

Schoon, stil, krachtig en steeds goedkoper

 

Medewerker Andries van bouwbedrijf Hekstra in Damwâld stuurt de elektrische heftruck behendig door de opslagloods. Hekstra is één van de vele klanten die al kozen voor de EP-heftrucks van Be Green Techniek uit Drachten. “Het past in onze visie over duurzaamheid.”

Bouwbedrijf Hekstra - Klant van Be Green uit Drachten - Agri Trader uitgeverij (5)

Romke Hekstra is de vierde generatie van het rietdekkers- en bouwbedrijf Hekstra in Damwâld. In 1929 begon zijn overgrootvader Ebele als rietdekker. In de loop van de geschiedenis ontwikkelde het bedrijf zich tot allround bouwbedrijf dat nieuw- en verbouwt, renoveert, verduurzaamt, dak- en rietdekt en een eigen prefab-afdeling heeft.

Onder leiding van Romke werkt het bedrijf aan vele projecten, zowel op de particuliere, zakelijke als recreatieve markt. “Wij werken niet graag binnen de kaders, regels en een bestaande tekening”, vertelt Romke Hekstra. “Wij doen zaken vanuit het hart en bouwen daarom ook niet een huis van stenen of hout, maar een thuis. Duurzaamheid is verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst en voor de volgende generaties. Maar duurzaamheid betekent voor ons ook een woning bouwen waarvan je over honderd jaar nog steeds een foto wilt maken.”

Hekstra werkt veel met natuurlijke materialen zoals hout en riet. Die liggen op het terrein aan de Willemsstrjitte, waar Hekstra sinds de jaren zestig gevestigd, in een ruime opslag; droog en schoon. Medewerker Andries is er samen met een collega bezig een flinke hoeveelheid planken gereed te maken voor gebruik in een project. De planken worden op maat gemaakt en in de grondverf gezet. Als ze droog zijn worden er keurige, strakke stapels van gemaakt.

Met de elektrische heftruck brengt Andries de stapels naar de aanhangwagen die achterin de hal gereed staat. Sinds ongeveer een jaar heeft Hekstra twee van deze elektrische heftrucks: een grote en een wat kleinere. Het bouwbedrijf koos bewust voor de elektrische machines van EP Equipment. “Op basis van mond-tot-mond-reclame”, vertelt Romke Hekstra. “We hadden veel onderhoud aan de oudere heftrucks en elektrisch past ons goed. We hebben zonnepanelen op het dak liggen, dus deze elektrische machines belasten ons huishoudboekje niet. Op ons terrein kunnen wij stil en zonder uitstoot werken met de heftrucks.”

 

Uitsluitend elektrisch

Hekstra schafte de heftrucks aan bij Be Green Techniek uit Drachten. Het bedrijf van Alexander Brekeling en zijn compagnon is één van de dealers van EP Equipment in Nederland. Be Green begon met elektrische zitmaaiers, maar het assortiment werd al snel uitgebreid met quads, veegmachines en machines voor intern transport zoals heftrucks, orderpicktrucks, palletwagens en stapelaars. “Wij doen alleen in elektrische machines”, vertelt Alexander Brekeling. “Daar ligt onze kennis en ervaring. Wij zijn dus geen heftruckleverancier die er een paar elektrische modellen bij heeft, maar leverancier van volledig elektrische machines.”

Klanten van Be Green zijn bouwbedrijven zoals Hekstra, maar ook hoveniersbedrijven, overheden zoals gemeentelijke diensten en sociale werkvoorziening, houthandels, groothandels, industrie, magazijnen etc. “Onze klanten zijn over het algemeen MKB-bedrijven met één tot vijf heftrucks.”

Bouwbedrijf Hekstra - Klant van Be Green uit Drachten - Agri Trader uitgeverij (3)

In de showroom van Be Green Techniek aan de Ottolaan in Drachten staan een aantal machines van EP Equipment, het merk dat de heftrucks produceert. “De kracht van EP is dat ze een sterk dieselchassis geschikt hebben gemaakt voor elektrisch gebruik”, legt Brekeling uit. “Dat maakt EP geschikt voor buiten en voor ruwere omstandigheden. De ontwikkelingen van elektrisch gaan snel op het moment. Dat maakt het mogelijk om zwaardere machines geschikt te maken voor elektrisch. Onlangs zijn er heftrucks met een vermogen van zeven en van tien ton bij gekomen in het assortiment van EP.”

 

Nieuwe technologie

Tot de snelle ontwikkelingen behoort de accu. EP maakt gebruik van onderhoudsvrije lithiumaccu’s met LFP-technologie. “Dat betekent in de praktijk dat je geen water hoeft bij te vullen en geen onderhoud hebt aan het accupakket”, zegt Alexander Brekeling van Be Green Techniek. “De accu gaat de hele levensduur van de heftruck mee en hoeft niet acht tot negen uur te laden. Dat kan tussendoor, als het uitkomt. Een ander voordeel van LFP-technologie is dat de accu’s niet in brand kunnen vliegen. Bij de oudere lithium-accu’s was daar nog een kleine kans op, maar de moderne kun je zonder problemen 100 procent opladen. Er zit geen kobalt en nikkel meer in. Bij een personenwagen is het gewicht van belang – en vooral het gebrek aan gewicht – maar voor een heftruck maakt dat niets uit. Het beetje meer gewicht dat deze LFP-accu’s hebben is juist prima.”

Een gevolg van de snelle ontwikkelingen is dat een elektrische heftruck op dit moment zelfs goedkoper is dan een dieselheftruck. “Ze zijn heel competitief geprijsd. Bovendien is de slijtage minder en het onderhoud dus goedkoper doordat er minder bewegende delen zijn dan bij een conventionele verbrandingsmotor. En als er zonnepanelen beschikbaar zijn, is het verbruik ook nagenoeg gratis. Het laden gaat zo snel dat een machine bijna volcontinu in gebruik kan zijn.”

Bouwbedrijf Hekstra - Klant van Be Green uit Drachten - Agri Trader uitgeverij (4)

Sneller en soepeler

Bij Hekstra kan Andries beamen dat het laden van de accu’s snel gaat. “Dat doen we in de pauzes of als de machines even niet in gebruik zijn.” Het fijnste aan de elektrische heftrucks vindt hij dat ze stil zijn en niet stinken. “Je kunt gewoon blijven praten met je collega.”

Hiervoor – bij een ander bedrijf – reed Andries met een LPG-heftruck. “Dat was toch anders. Elektrisch reageert sneller en soepeler. Deze heftrucks hebben meer toepassingen op de hydrauliek. We kunnen de lepels gemakkelijk breder of smaller zetten, waarvoor we het kunnen gebruiken voor verschillende vormen pallets.”

Want nu liggen er toevallig planken op de heftruck, maar morgen zijn het balken, pallets met dakpannen, of bundels riet. “We zijn een specialist in rietdekken, met bijna negentig jaar ervaring”, vertelt Romke Hekstra. “Riet wordt weer steeds meer gebruikt. Mensen willen iets eigens en unieks en hebben steeds vaker een voorkeur voor natuurlijke materialen. Waar we eerder voornamelijk boerderijen en molens dekten met riet, zijn we tegenwoordig ook veel meer bezig bij (recreatie)woningen en gebouwen. Een rieten dak is ook goed te combineren met zonnepanelen. Samen is het een duurzame combinatie. Het is wel belangrijk dat het geplaatst wordt door een vakman, want er komt wel wat specialisme bij kijken.”

Meer informatie? Kijk op begreentechniek.nl en op hekstra.nl