Leestijd: 5 minuten

De technische kennis, de onderdelen én de handjes

De rubriek zou deze keer eigenlijk ‘Klant van de Klant van de Klant’ kunnen heten. Want Bas Groeneweg (Heftruck Centrale) uit Dirksland en Jaap Abresch (Breston) uit Nieuwe Tonge kennen elkaar niet alleen al járen, maar leveren ook over en weer hun producten en diensten. Tijd voor een kennismaking op Goeree-Overflakkee.

Heftruck Centrale - klant van - Breston - Agri trader (1)

Bas Groeneweg en Jaap Abresch

In 1999 richtte Bas Groeneweg zijn bedrijf Heftruck Centrale op, na een aantal jaren als zzp’er in zowel de landbouwmechanisatie als de heftruckbranche gewerkt te hebben. “Ik koos specifiek voor heftrucks, omdat ik hiervoor op Goeree-Overflakkee echt ruimte zag.” Ook de specialisatie in het merk Linde bleek een gouden greep. “Zeker de agrarische sector op ons eiland is toonaangevend en kiest eigenlijk altijd voor topkwaliteit-materiaal. Wij zijn onafhankelijk, ofwel vrij, maar gebruiken wel originele Linde-onderdelen en beschikken over de benodigde software. Juist met dit merk kunnen we ons onderscheiden. Onze trouwe en gestaag groeiende klantenkring is voor ons de ultieme bevestiging van onze keuze.”

Veel machinevoorraad en eigen transport maken Heftruck Centrale maximaal flexibel. De onderneming van Groeneweg, waar inmiddels tien man werkzaam is, bedient vooral de Zuid-Hollandse eilanden, het Zeeuwse Schouwen-Duiveland en Tholen, West-Brabant, maar ook de Randstad.  Overigens zijn er ook klanten op de Veluwe, in de Flevopolder, en zelfs op Texel. “Met dank aan Agri Trader!”

Met elkaar

“Ik ben heel tevreden met hoe het bedrijf nu op de kaart staat”, aldus Groeneweg. “Groter groeien is geen doel, eerder onvermijdelijk. Dit is nu een prettig formaat, waarbij de organisatie ‘plat’ kan blijven en we onze no-nonsense mentaliteit en korte lijntjes kunnen behouden. We zetten met ons team prachtige machines weg, omdat iedereen zich maximaal inzet om de machines piekfijn in orde te maken voor aflevering en daarna goed te onderhouden. Onlangs hadden we in korte tijd drie keer een 12,5 jarig jubileum. Het is heel fijn om zo’n vaste club kundige mensen om je heen te hebben. Niet ‘de vent maakt de tent’, maar ‘met elkaar maken we het waar’, wat mij betreft.”

Heftruck Centrale - klant van - Breston - Agri trader (6)

De Heftruck Centrale verkoopt, verhuurt, repareert en verzorgt het onderhoud van nieuwe, maar vooral gebruikte Linde-heftrucks. Vaak blijkt de investering in een splinternieuwe heftruck economisch niet rendabel. Klanten krijgen dan ook het advies om een relatief jonge machine, waar al flink op afgeschreven is, aan te schaffen. Deze wordt vervolgens een jaar of tien gebruikt. “Op deze manier zijn de kosten per draai-uur zo laag mogelijk en is de betrouwbaarheid maximaal. Wij kopen alleen zorgvuldig geselecteerde, meestal Duitse, machines in.” Deze zijn dan na onderhoud en een veiligheidskeuring beschikbaar voor verkoop of verhuur.

Geen concessies

“Wij kunnen de uitvoering geheel aanpassen aan de wensen van de gebruiker. Dat is echt maatwerk. We hebben altijd zo’n honderd losse Linde-masten en veel voorzetapparatuur in voorraad. Op deze manier hoeft de klant geen enkele concessie te doen voor wat betreft de uitvoering, wat meestal hét nadeel is van een tweedehands machine”, vertelt Groeneweg. De Heftruck Centrale levert aan de agrarische sector, maar ook, voor een wat groter deel, aan het MKB. Linde staat voor ergonomie, degelijkheid en betrouwbaarheid. Linde-machines bieden daarnaast ongeëvenaarde doseerbaarheid in combinatie met hoge werksnelheden.  Bij andere merken is het toch vaak één van beide. De bediening van de machines is ook zo ontworpen, dat de bestuurder tot de helft minder handelingen hoeft uit te voeren om hetzelfde werk te verzetten. “Het blijft leuk om een ervaren chauffeur bezig te zien met een Linde, dan is het net speelgoed in het groot.”

De al jaren gaande omschakeling naar elektrische aandrijving blijft ook bij Heftruck Centrale niet zonder gevolgen. Het grootste gedeelte van de verkochte machines is inmiddels elektrisch aangedreven. De nadelen worden steeds kleiner, omdat deze machines en de accu’s steeds beter worden. Zeker in combinatie met zonnepanelen zijn de operationele kosten erg laag. Zowel de machines als de tractie-accu’s worden grondig gecontroleerd voor levering. Toch blijft er, ‘gelukkig’ volgens Groeneweg, altijd wel een markt voor de door diesel- of LPG-aangedreven machines. “Het is gewoon zulke mooie techniek, daar kan ik echt van genieten.”

Inschuurlijnen

En dan Breston: een familiebedrijf waarin inmiddels de vierde generatie al voorzichtig zijn stappen zet. Opa Abresch begon al in 1938 als hoefsmid. Hij ging met de tijd mee en richtte zich in de loop der jaren op tractoren en kiepwagens. Zijn twee zoons zetten het bedrijf voort in de landbouwwerktuigen en twintig jaar geleden namen Jaap Abresch en zijn broer Joost het stokje over. Jaaps zoon Jim (23) werkt sinds kort op de afdeling inkoop.

“Breston is uitgegroeid tot een machinefabriek, waar wij ons eigen merk transportbanden, en alles wat hierbij hoort, bouwen. Kort gezegd: daar waar op- en overslagwerkzaamheden zijn in de landbouw en in de industrie. Bij het laatste kun je denken aan havens en fabrieken”, vertelt Jaap Abresch. “Tussen beide sectoren zijn veel raakvlakken, maar de agrariërs noemen het ‘inschuurlijnen’. Wij leveren over de hele wereld, van de Benelux tot aan Canada.”

Heftruck Centrale - klant van - Breston - Agri trader (2)

“De machines worden vanaf tekening ontworpen en met onze eigen engineerafdeling als eindproduct afgeleverd. We onderscheiden ons van de concurrent, doordat bij ons ‘the sky the limit’ is, ofwel bij ons kan alles. We bouwen standaard machines, maar alles kan naar wens worden gebouwd.”

Over en weer

Abresch kent Groeneweg al uit de tijd dat die laatste nog zzp-er was. “Toen Bas de Heftruck Centrale startte, zijn we direct klant geworden. Onze heftrucks komen uiteraard bij hem vandaan en zijn team draagt zorg voor onderhoud en reparaties. Wij zijn zeer tevreden over de service. Als er eens een storing is, dan staat er in no time een monteur op de stoep.”

Andersom is Groeneweg ook klant bij Abresch. “Breston heeft een hele goede draaierij, het zijn echte kunstenaars! Dus ik besteed bij hen al ons draaiwerk uit, voor reparaties aan bijvoorbeeld cilinders. Dit pakt meestal veel voordeliger uit voor de klant dan domweg nieuwe onderdelen bestellen. Ook haal ik er veel universele hydrauliekcomponenten, want het assortiment is zeer uitgebreid. En maar tien minuten rijden.”

Abresch: “We hebben een leuke wisselwerking. Het gaat mooi over en weer.”

Even schrikken

De eerste lockdown in het voorjaar van 2020 was voor beide ondernemers even schrikken. “Onze klanten maakten pas op de plaats. De telefoon ging niet meer! Logisch, niemand wist wat er ging komen. Investeringen werden uitgesteld. Maar in de tweede helft van het jaar kwam alles weer op gang. Onderhoud en reparaties, het moet toch gebeuren”, aldus Bas Groeneweg. “De eerste maanden van 2021 zijn we ook boven verwachting van start gegaan.”

Dit geldt ook voor Breston. Jaap Abresch: “Bovendien hebben we onze export naar Canada flink uitgebreid. Er wonen veel geëmigreerde Nederlandse agrariërs, die ons weten te vinden.”

“Het scheelt ook dat wij beiden een brede klantenkring hebben”, meent Groeneweg. “Er zijn, naast de agrarische sector altijd wel andere sectoren waar het goed doorloopt. Daarnaast is er een algemeen, en toenemend, gebrek aan goede vakmensen. Wij beiden hebben de technische kennis, de onderdelen én de handjes: de reden waarom klanten ons blijven vinden.” Abresch: “En ook waardoor wij al meer dan twintig jaar een goede relatie hebben.”

Voor meer informatie www.heftruckcentrale.nl en www.breston.com