Leestijd: 6 minuten

“Duurzame win-win samenwerking een succesformule” tussen Betonblock en Schoenmaker Grond- Weg en Waterbouw

Bart van Olst, eigenaar van Betonblock en Hans Schoenmaker, eigenaar van het gelijknamige grond-, weg- en waterbouwbedrijf: beiden gaan met elkaar terug tot aan de lagere school en zijn inmiddels halverwege de vijftig.

Hans Schoenmaker - klant van - Betonblock - Agri Trader (1)

Bart van Olst en Hans Schoenmaker

Stompetoren op een ijzige ochtend. Aan de Noordervaart wordt een vrachtwagen vol geladen met feloranje gekleurde stalen mallen. Klant, oude vriend én collega Hans Schoenmaker staat al klaar voor het interview, in de kantine waar de houtkachel brandt en twee honden zich nestelen in de warmte. Bart van Olst schuift aan en er volgt een verhaal over tractoren, noeste arbeid en betonblokken. Volgens Bart is het principe van het gebruik van blokken al zo oud als de weg naar Rome. “Dat klopt”, vult Hans aan. “Ook in de Griekse oudheid werd al gebruik  gemaakt van blokken. Kijk maar eens naar de Akropolis in Athene, waar reusachtige blokken door middel van noppen op elkaar gestapeld steunen op ranke zuilen.”

Bart van Olst was tien en Hans Schoenmaker acht jaar toen ze elkaar ontmoetten tijdens het werk. “Ik zat altijd op het spatbord van de trekker en Hans ook. Wanneer de boeren met elkaar in gesprek gingen, ja, dan moesten wij natuurlijk ook wel samen praten”, lacht Bart. Later, tot en met de middelbare school, werkten ze samen bij het grootste loonbedrijf in die regio, Twisk in Castricum. “Hans was ook nog eens de jongste ondernemer ooit in Nederland, met zijn zestien jaar, toen hij zich inschreef bij de Kamer van Koophandel en een loonbedrijf startte. Ik volgde wat later.”

In de omgeving Castricum was het aanbod van loonwerkers ‘beroerd’ waardoor Hans’ bedrijf snel groeide, aldus Bart: “Ik week uit naar Stompetoren, waar het rijk is aan goede loonwerkers, en daardoor ging ik meer de handel en betonsector in.” Ondertussen groeide het bedrijf van Hans flink door.

Blokken gieten

Op een goed moment belandde Bart in de wereld van de spoelresiduen van betoncentrales. “Als de betonwagens terugkomen van het werk, worden ze gespoeld met water. Het restant beton hardt zo niet meer uit en dit mengsel wordt op een hoop gestort. Ik haalde dit op en gebruikte het als materiaal om bijvoorbeeld het erf bij een boer te verharden. Totdat ik op het idee kwam om er wat anders mee te doen. Beton bestaat uit zand, cement en mooi grint. We wilden ons niet wagen aan het maken van balkons, maar zochten iets simpels. We  kwamen uit op maken van blokken, waar we zelf de eerste mallen voor maakten.” Dit idee was het startsein voor de succesformule waarmee Betonblock nu zevenduizend klanten in zeventig landen over de hele wereld heeft.

De eerste mal werd door Betonblock in 1996 gemaakt. Rond 2004 stopte Bart van Olst met het zelf produceren van de blokken. “Ik kan namelijk geen concurrent van mijn klanten zijn.” Hij stelde zijn collega en oude vriend Hans Schoenmakers voor om dit te gaan doen, zodat hij zich kon richten op de handel in stalen mallen. Inmiddels zijn er zo’n 35 modellen beschikbaar en kunnen hiermee betonblokken worden vervaardigd die vele toepassingen kennen.

Hans-Scoenmaker-klant-van-Betonblock-Agri-Trader-2-

Hans, met inmiddels een middelgroot GWW-bedrijf in Beverwijk, zag deze win-winsamenwerking goed zitten. “Ik zorg ervoor dat de mallen op bouwplaatsen en bij grote bouwbedrijven komen te staan. Van de honderd kuub constructiebeton die zij dagelijks verwerken, blijven er altijd wel drie tot vier over.” Bart vult aan ter vergelijking: “Als je een cake bakt, heb je ook voldoende beslag nodig. Je kunt niet later bijmaken. Dat werkt natuurlijk ook zo in de bouw.”

Dit restbeton wordt in de mallen gestort, zodat er blokken ontstaan. Hans: “Wij halen deze op en verkopen of verhuren ze via een leaseconstructie onder de merknaam Beverblock. Met ons machine- en wagenpark vanuit het bedrijf kunnen wij dit prima organiseren en is deze handel een mooie aanvulling. Bovendien is het een duurzaam product. We maken op deze manier van hoogwaardige afvalstromen een circulair eindproduct dat CO₂-neutraal is.”

Blokkenkringloop

Er is veel vraag naar de betonblokken, inmiddels verkrijgbaar in diverse vormen en maten. “Je kunt ze gebruiken voor keerwanden, om vakken te maken voor grondstoffenopslag, voor gebouwen, voor dijkverzwaring en als golfbrekers en natuurlijk als road barriers, ofwel als anti-terreurblokken”, noemt Hans. Bart: “In de PC Hoofdstraat in Amsterdam staan ze ook voor de winkel van Louis Buitton, zoals wij het dure-tassenmerk inmiddels noemen.”

Hans Schoenmaker - klant van - Betonblock - Agri Trader (3)

“Ze worden ook gebruikt rondom haspels voor bijvoorbeeld windmolenparkkabels”, noemt Hans op. De blokken zijn stapelbaar, wat ze sterk en veelzijdig maakt. Zelfs over één blok rijdt een vrachtwagen niet heen en als muur van vier ton gewicht op één meter breedte zijn ze ook niet ‘eventjes’ om te duwen. Maar met een geschikte machine is verplaatsen echt een fluitje van een cent.”

Het start met hergebruik van hoogwaardig beton, wanneer het blok versleten is en de puinbreker ingaat kan deze weer dienen als grondstof voor een nieuw blok. “Zo houden we de kringloop in stand en belasten we het milieu minimaal. De Beverblokken zijn uitermate geschikt voor een permanente, maar zeker ook voor tijdelijke constructies. Wil je het terrein na verloop van tijd anders inrichten, dan kan dat heel gemakkelijk. Door de Beverblokken eenvoudig af te stapelen en op een andere plek  weer op te stapelen. En bij een verhuizing neem je de blokken gewoon mee. Zo hebben wij nu bijvoorbeeld 1500 blokken verhuurd voor een groot project, een tijdelijke fietsenstalling. Na afloop komen ze weer terug. Zonder waardeverlies. Zie het als een soort statiegeld. Wij verkopen ze gewoon weer door”, vertelt Hans. Drie trailers met nieuwe mallen komen elke week aan in Stompetoren en rijden ook weer uit met samengestelde pakketten voor klanten over de hele wereld. Een ongekend volume, waarvan het einde nog lang niet in zicht is.

Betrouwbaar, flexibel en duurzaam toekomstbestendig

Betonblock biedt eindeloze bouwmogelijkheden door een uniek en uitgebreid assortiment mallen voor de productie van blokken uit gestort beton. Dankzij slimme deelwanden is één mal te gebruiken voor verschillende kleinere typen blokken. Handig én kostenefficiënt. De mallen zijn gemaakt van hoogwaardig staal met poedercoating van hoge kwaliteit. De meeste worden vervaardigd in de eigen fabriek in Bulgarije. Vrijwel alle producten zijn permanent uit voorraad leverbaar. Dagelijkse transporten zorgen dat u uw bestelling altijd op korte termijn in huis of op locatie heeft.

Het bedrijf is marktleider door de constante focus op innovatie, productontwikkeling, uitstekende afwerking en een scherpe prijs-kwaliteitverhouding. Trumpf lasermachines, kantbanken en lasrobots zorgen voor een constante kwaliteit met een nauwkeurig resultaat in het eindproduct.

Hans Scoenmaker - klant van - Betonblock - Agri Trader (5)

Betonblock is geschikt voor nieuw beton én voor de verwerking van restbeton. Geen verspilling meer: stort restbeton direct in de mal en verwerk het tot een nieuw product. Zo kan zelfs gebroken puin na zeven en toevoegen van cement een doorstart maken als beton voor in de.

Zie www.betonblock.com en Facebook voor meer informatie en video’s.

Oplossingsgericht voor een mooi resultaat

H. Schoenmaker B.V. uit Beverwijk beroert, verwerkt en vervoert grond en alles wat hiermee te maken heeft. Het middelgrote grond-, weg- en waterbouwbedrijf werkt in opdracht van het bedrijfsleven, de overheid en particulieren. Ook worden graag samenwerkingen aangegaan, zoals bijvoorbeeld met Betonblock. Elk project wordt oplossingsgericht aangevlogen en altijd met een open vizier, om zo het volledig potentieel van kansen en mogelijkheden te benutten. Circulair ondernemen staat hierbij hoog in het vaandel. Het bedrijfsmotto: ‘Wij maken het leefbaar. Zorg goed voor jezelf, anderen én je omgeving.’ Op deze manier hopen Hans Schoenmaker en zijn team het land mooier achter te laten dan ze het aantroffen.

Zie www.hschoenmakerbv.nl voor meer informatie.