Leestijd: 4 minuten

Van groen naar grond

Honderden jaren geleden stond er een kasteel, Wolfshagen, op het terrein in Hasselt waar de familie Van der Weerd drie bedrijven runt: Groenrecycling Wolfshagen, een vleesveehouderij met Blonde d’Aquitaine en een boerderijwinkel. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Trekkers en andere machines van Rietman Mechanisatie dragen daar ook aan bij.

De ene na de andere Van der Weerd druppelt binnen en schuift aan in de kantine. Eerst Bennard, dan zijn broer Henk en vader Henri, met de telefoon aan het oor. De jongste zoon van het gezin, Henrico, is nog buiten bezig. Wout Rietman groet de mannen hartelijk. Hij deed al zaken met de vader van Henri – de opa van Bennard en Henk dus. Rietman kent zo ongeveer de hele familie.

Groenrecycling Wolfshagen - klant van - Rietman Mechanisatie - Agri Trader (4)

Henrico, Bennard, Henri en Henk van der Weerd

De relatie gaat terug tot eind jaren tachtig, toen Henk van der Weerd senior bij Rietman een Renault-tractor kocht. Hij was toen net begonnen met de boerderij, waar hij op een plaatsje van veertig bij tachtig meter groenafval verwerkte tot compost voor eigen gebruik. Dat plaatsje groeide uit tot Groenrecycling Wolfshagen: een volwaardig composteringsbedrijf, met een plaats van drie hectare waar snoei- en maaiafval wordt verwerkt tot hoogwaardige keurcompost.

Met de boerderij ging het ongeveer hetzelfde: van een paar kalveren groeide het uit tot een professionele vleesveehouderij met runderen van het ras Blonde d’Aquitaine. De imposante dieren liggen en staan rustig in de ruime stallen.

In 2013 begon moeder Teunie met de boerderijwinkel, geholpen door haar dochters Hendrianne en Gekelien, waar onder meer het eigen rundvlees wordt verkocht, verpakt in porties, maar ook aardappels uit de Flevopolder, afkomstig van grond die werd verrijkt met het keurcompost van Groenrecycling Wolfshagen. Veel circulairder en CO2-neutraler kun je het niet hebben…

Groene grondstof

Op het terrein van Groenrecycling Wolfshagen rijden vrachtwagens met kiepers af en aan om groenafval te brengen. Dat wordt verwerkt en gerecycled tot keurcompost: zwarte grond van A-kwaliteit, ontdaan van alle vormen van verontreiniging. “Wij zien het niet als afvalstoffen, maar als grondstof voor een hoogwaardig product”, vertelt Henk van der Weerd junior. “In ongeveer vijf tot zes maanden maken wij keurcompost van groenafval. Dit vraagt aandacht, ervaring, creativiteit en vooral doorzettingsvermogen.”

Henk is de man van de contacten met klanten en het regelen. Zijn broer Bennard is meer de machineman en wordt zodoende steeds meer het aanspreekpunt voor Wout Rietman. Ze zijn zuinig op de tractoren en andere machines. Dat blijkt ook wel uit de stickers die pontificaal op de deuren van de ‘Clazen’ zijn geplakt: klumpies uut!

De jongens groeiden op met tractoren, shovels, vrachtwagens en kranen, en zitten van kleins af aan op de machines. Ook Henrico, de jongste van de zoons, die nog niet in de zaak zit maar wel meteen na school op een trekker kruipt om te helpen. Vader Henri kijkt het goedkeurend aan. “Ik ben 46 en wil weer meer gaan boeren. De jongens doen het prima, samen met onze medewerkers, dus ik kan met een gerust hart naar de koeien.”

Zeven Claas-tractors

Daar, bij de runderen, is een van de zeven Claas-tractors die Rietman leverde aan Van der Weerd net bezig met voederen. Behalve de trekkers leverde Rietman onder meer een Weidemann-shovel en de meeste andere landbouwmachines. Bovendien verzorgen Rietman en zijn mensen het gros van de service en het onderhoud bij Van der Weerd, van graafmachines en slangenpersen tot bladblazers.

Groenrecycling Wolfshagen - klant van - Rietman Mechanisatie - Agri Trader (9)

Samen met Henrico is een monteur van Rietman aan het sleutelen aan een graafmachine met panne, dus gaat Wout Rietman zelf ook even een kijkje nemen. “Geen machine van ons, maar wij doen wel de service.” Voor Bennard was er geen twijfel over dat hij daarvoor Rietman belde. “Waarom zou ik verder zoeken? Rietman zit vlakbij, bijna op loopafstand. Ze komen meteen, desnoods ’s avonds als het moet, zodat het spul snel weer aan de gang is. Het vertrouwen en loyaliteit zijn er over en weer.”

Al tientallen jaren klant

Het verhaal van Van der Weerd is geen uitzondering wat Rietman betreft. “Dit is wel heel dichtbij, maar veel van onze klanten zitten in een straal van dertig kilometer rond Hasselt en met velen bestaat de relatie al tientallen jaren. Het bedrijf bestaat nu ruim 85 jaar, ik loop er zo’n 45 jaar rond en er zijn klanten die ik al net zo lang ken. Dan doen we iets goed, denk ik.”

De Claas-tractoren zijn bij Van der Weerd dagelijks in gebruik. Eentje bij de veehouderij, twee rijden er over het terrein van de groenrecycling, een paar anderen zijn onderweg naar klanten, waar ze compost uitrijden. “Veel leveranciers zijn ook afnemers”, vertelt Henk. “Onze klantenkring bestaat uit overheden, maar ook aannemers, hoveniers, landbouwers en particulieren.”

Betere bodemstructuur

Trots laat hij twee handenvol van de fijne zwarte keurcompost zien. “Klanten weten ons te vinden voor deze kwaliteit. Veel van onze compost gaat naar de Noordoostpolder en de Flevopolder, veelal voor (biologische) teelt van aardappels en graanland. Daar dient het als bodemverbeteraar voor de kleigrond”, vertelt Henk.

Groenrecycling Wolfshagen - klant van - Rietman Mechanisatie - Agri Trader (7)

“Dankzij onze compost heeft de bodem meer watervasthoudend vermogen, gemakkelijk opneembare voedingstoffen, verhoogde plantweerbaarheid. Een sterke en natuurlijke verbetering voor het bodemleven dus en daardoor een betere bodemstructuur.” Die aardappels worden vervolgens ook weer verkocht in de boerderijwinkel van de familie, naast het vlees van de eigen runderen en vele andere producten, vers en houdbaar.

Kijk voor meer informatie over Rietman Mechanisatie, met naast de vestiging in Hasselt sinds kort ook een vestiging in Sint Jansklooster op https://www.rietmanhasselt.nl of op Facebook.
Ook de bedrijven van de familie Van der Weerd zijn op Facebook te vinden: Groenrecyclilng Wolfshagen en Boerderijwinkel Van der Weerd