Leestijd: 4 minuten

De grootste stroverdeler en voermachine inéén

Heel simpel gesteld zou je kunnen zeggen dat er een spoorbaan op z’n kop in de stal is gemonteerd. Compleet met wissels. In werkelijkheid ontwierp en installeerde Agri-Jager import voor Geitenboerderij Twiegweerd in Zalk de grootste volautomatische stroverdeler/voermachine ooit vervaardigd. De meer dan drieduizend melkgeiten – verdeeld in vier potten – zijn er meer dan tevreden mee: twee keer daags vers stro, zeven keer per dag vers mengvoer met bijproducten.

 

Henk Jager richtte zijn bedrijf Agri-Jager import op in 2007. Hij heeft een achtergrond in de technische en agrarische wereld en zocht een andere uitdaging. Het in Coevorden gevestigde bedrijf specialiseerde zich in de im- en export van vier merken stro-silage-verdeelmachines, stromalers, apparatuur om stro te laden, voermengwagens en aanbouwcomponenten voor landbouwmachines.

“We kozen daarbij voor de innovatieve merken Altec, Euromark, Skovbo en VDMJ, waarmee we klanten bedienen uit Nederland, maar ook uit Noord-Duitsland en Nederlandstalig België. Dit kan rechtstreeks, maar ook via onze dealers; we hebben een netwerk in heel Nederland. We leveren aan geiten- en schapenhouders, melk- en vleesveebedrijven, eenden- en kippenhouders en maneges. Alles waar stro of silage-verdeelmachine voor nodig is. Voor volautomatische stroverdelers en/of voermachines is het vanaf circa honderd tot vierhonderd dieren interessant, afhankelijk wat voor dieren er gevoerd moeten worden of waar strobedekking nodig is.”

 

Zelf bepalen

Zo wist Agri-Jager de op maat gemaakte installaties door te ontwikkelen, tot een volautomatische combinatie van stroverdeler en voermachine inéén. “Er zijn inmiddels kleinere, maar bij Geitenboerderij Twiegweerd staat de grootste die wij ooit hebben gemaakt. Overigens is dit ook de grootste die er bestaat.”

Geitenboerderij Twiegweerd wordt gerund door Erik Fokker en zijn team. Rond de klok van tien schuift iedereen aan in de grote eetkeuken met lange tafel. Kinderen, stagiairs, medewerkers: het is een gezellig koffiekwartiertje. Daarna de rondleiding door het bedrijf. Van deze omvang – meer dan drieduizend melkgeiten – zijn er niet veel in ons land. Maar wat zien de stallen er netjes uit. De geiten staan in vier verschillende potstallen met tussenliggend de voerplekken.

Geitenhouderij Twiegweerd - Klant van - Agri-Jager Import (5)

Henk Jager en Erik Fokker

In de naastgelegen ruimte staat de installatie van Agri-Jager-Import. Het computersysteem is zo ingesteld dat de voedermachine maar liefst 28 keer per dag wordt gevuld. Het voer komt uit de vier bunkers, die klaarstaan met kuil en luzerne et cetera. Dit wordt gemengd, waarna de bijproducten worden toegevoegd: zes soorten brokken, smulsiroop, perspulp, zout en water. “Dit kun je zelf bepalen, en ook de hoeveelheid per geit. Per dag praten we hier over 21.000 kilogram aan voer.”

Is de machine gevuld, dan beweegt deze zich via de rails aan het plafond naar de stal. De geiten weten het direct en proberen alvast een hapje mee te pakken. De machine verdeelt het voer over de betreffende voerplekken en keert terug naar het basisstation voor een volgende ronde.

 

Dag en nacht

“Voeren kan op deze manier altijd: zeven dagen per week, 24 uur per dag. Is er een medewerker ziek, dan heeft dit geen invloed op het voederen van de dieren. Zelfs als je ’s ochtends vroeg de eerste voederronde wilt doen, kan dit. Er is bovendien meer ruimte voor de huisvesting van dieren, omdat er geen vloerruimte nodig is voor bijvoorbeeld de tractor. Voor de geiten geldt dat zij door meerdere keren kleine porties te voeren, meer in beweging zijn, er geen restvoer achterblijft en zij genieten van elke keer vers eten.”

Geitenhouderij Twiegweerd - Klant van - Agri-Jager Import (6)

Het unieke aan de installatie bij Twiegweerd, is dat er ook stro mee kan worden verdeeld. Dit gebeurt ’s ochtends en ’s avonds, als de geiten worden gemolken in de melkmachine. De verblijven of potten ogen dan ook fris en comfortabel, en de geiten komen nieuwsgierig kijken naar de bezoekers.

 

Eén kilometer rails

De ouders van Erik Fokker runden hier ooit een melkveebedrijf. In 2010 namen Erik en zijn vrouw Jeannet het bedrijf over, maar in plaats van koeien, kwamen er geiten. De melk en ook het vlees worden elders verwerkt, maar een klein deel is verkrijgbaar in de boerderijwinkel.

In 2017 kwam Fokker in contact met Henk Jager. Samen ontwikkelden zij het plan voor de installatie, met in totaal één kilometer aan rails. “Henk werkte het concept digitaal uit in 3D tekeningen, een heel proces. Elk onderdeel is tot in detail opgenomen.”

Geitenhouderij Twiegweerd - Klant van - Agri-Jager Import (8)

Het subsidietraject werd parallel – en met succes – doorlopen. “Uiteindelijk zou je kunnen zeggen dat de stal om dit hele plan heen gebouwd is. En ja, we zijn er sinds de ingebruikneming in 2018 enorm tevreden mee.”

 

Intensiever gebruikt

Gaandeweg zijn er enkele aanpassingen gedaan. Zo wordt de installatie nu nog intensiever gebruikt dan aanvankelijk werd bedacht. Maar dat kan prima, er is zelfs nu – met die 21 ton voer en tweeduizend kilo ligstro per dag – nog overcapaciteit. Het is een kwestie van de computer even anders instellen.

“Het enige waar we voor moeten zorgen, is dat de bunkers gevuld worden”, aldus Rien Olieman. Hij werkt sinds twee jaar voor Fokker, als stagiair blijven hangen. “Klein onderhoud doen wij zelf, zoals de boel doorsmeren. Voor grotere dingen roepen we de hulp van Agri-Jager-Import in. Dat kan, desnoods, 24 uur per dag.”

Henk vult aan: “Naar wens van de klant zelf. Wij kunnen natuurlijk ook alle onderhoud en reparaties verzorgen.” Niet dat dit laatste vaak nodig is. “We voeren alle onze installaties kwalitatief wat zwaarder uit. Zo zijn de bunkers industrieel gecoat: gestraald, in de grondlak en voorzien van een dikkere toplaag. Wij gaan uit van zeker twintig jaar levensduur. Misschien dat er dan eens wat vervangen moet worden. Maar aan het einde van de cyclus komen de Agri-Jager-Import stroverdeel- en voerinstallaties als beste uit de bus qua prijs-kwaliteitverhouding.”

En de geiten? Die geloven het allemaal wel. Zolang zij lekker liggen op schoon stro en ze hun natje en droogje aangereikt krijgen, hoor je ze niet mekkeren.

Voor meer informatie:
www.agri-jagerimport.nl
geitenboerderij-twiegweerd.nl