Leestijd: 4 minuten

‘De voldoening van een tevreden klant’

 

Voor een opdracht had Pieter Blomme eens een kilverbak nodig. Maar in de wijde omgeving van Maldegem was maar één zo’n ding te vinden. Toen Blomme zelf een kilverbak wilde aanschaffen, kon hij niet vinden wat hij zocht, dus besloot hij ze zelf maar te gaan maken. Inmiddels is Dranicon dé specialist in België op het gebied van egaliseren. “Ontwikkeling en verbetering zijn blijvend werk”, zegt Blomme (46).

Het verhaal van - Pieter Blomme - Dranicon - Agri Trader (5)

“Kilverbakken, levellers, scrapers, de bijbehorende apparatuur en de instructie en verkoop  en verhuur ervan; dat is wat we doen. We zijn een klein familiebedrijf en doen er niks anders bij. Wat we doen, doen we goed. Voor anderen is het bijzaak naast shovels, trekkers, et cetera. Maar juist omdat egaliseren, kilveren, nivelleren het enige is dat we doen, en het hele gamma aan machines en onderdelen hebben, zijn we zo goed.

Egalisatie is een aparte markt. Je hebt vertrouwen nodig en praktijkervaring helpt daarbij. Je moet een machine zien om er feeling mee te krijgen. Dat maakt ook de demonstraties belangrijk. Die zijn altijd op een terrein dat niet gemakkelijk is. Ik vind dat niet erg, want dan kun je ook echt laten zien wat zo’n ding kan.

Veel mensen denken dat de machine het werk doet, dankzij sensoren en laser en gps, maar dat is niet waar. Een auto die je volhangt met sensoren kan nog steeds op een andere auto klappen als de chauffeur niet weet wat te doen wanneer er iets aan het systeem begint te haperen. Zo is het met egaliseren ook. De machinist moet er gevoel bij hebben en zijn vak verstaan.

Wat er zo mooi aan is, is dat je een terrein mooi, vlak en netjes aflevert. Dat zie ik graag. De finishing touch maken van een afgewerkt perceel geeft voldoening, of dat nu een akker is die goed afwatert, een rijbak voor de paarden of de ondergrond voor een weg. De voldoening van een tevreden klant is groot.

 

Dranicon staat voor DRAineren, NIvelleren en CONstructie. Het komt voort uit het grondverzet.

Ik ben al altijd bezig geweest met mechaniek verbeteren. Mijn ouders hadden een tuinbouwbedrijf. Witlof, prei, wat koolgewassen. Ik zag dat niet als mijn toekomst. Ik heb op school altijd gezegd dat ik iets met machines ging doen.

Het eerste dat ik ontwikkelde was een rekje om kistjes mee op de band te zetten, zodat er niet twee keer gereden hoefde te worden, maar alle handelingen in één rit konden gedaan worden.

Het verhaal van - Pieter Blomme - Dranicon - Agri Trader (3)

Na school ben ik een half jaar bij een loon- en mechanisatiebedrijf gaan werken in de werkplaats. Daarna ben ik met een trekker met gronddumper gaan werken en via mijn neef op de kraan terecht gekomen. Zo kwam het kilveren op mijn pad.

Die eerste kilverbak waarmee ik heb gewerkt, heb ik onlangs weten te kopen en die blijft.

 

Egaliseren

Op een bepaald moment kreeg een opdracht waarbij ik een stukje moest egaliseren. Nog nooit gedaan. Maar één bedrijf in de wijde omgeving had een kilverbak ter beschikking. Daar ben ik mee aan de gang gegaan en mijn interesse was gewekt. Ik ging op zoek naar een kilverbak voor mezelf, maar vond niet wat ik zocht. Het was te klein, te versleten…. Toen ben ik zelf gaan bouwen, dat was ergens omstreeks 2005-2006.

De vraag naar kilverbakken nam toe. Alsook de vraag naar verschillende modellen en besturingssystemen. Ik kwam in contact met Dirk Hardeman van Harcon uit Ede, in Nederland. Daarmee zijn we een samenwerking aangegaan. Voor België ben ik importeur, organiseer ik de beursactiviteiten en geef ik demonstraties. Zo staan we van 12 tot 15 januari op de Agri Flanders in de Expo in Gent.

 

Samenwerken

De samenwerking met Harcon is hecht. Ik ben daar heel blij mee. Op het vlak van bouwen en ontwikkelen zitten we op één lijn. We kiezen er voor om een goed kwalitatief product op de markt te brengen, waarbij onze jaren praktijkervaring in het nivelleerwerk uiteraard een grote troef is.

De voorbije jaren is er op het vlak van machinebesturing veel veranderd en daar spelen wij constant op in tijdens de ontwikkeling van nieuwe machines. Zodoende dat onze machines kunnen aangestuurd worden met de meest recente besturingssystemen. De klassieke laserbesturing heeft de dag van vandaag nog steeds een groot marktaandeel. Voor bepaalde toepassingen wordt er voor GPS gekozen, maar voor het precisie 3D-werk kiest men voor total station.

Het verhaal van - Pieter Blomme - Dranicon - Agri Trader (1)

Niche markt

De markt voor kilverbakken en levellers is een kleine en zeer specifieke. In België nog meer dan in Nederland, want in Nederland heeft vrijwel elke stratenmaker een leveller en elk loonbedrijf een eigen kilverbak. Eén van de grote verschillen tussen Nederland en België, die bepalend is voor de keuze van de nivelleermachine, is de soort grondstoffen die gebruikt worden.

Wanneer een klant ons contacteert voor een machine, hebben wij eerst een uitgebreid gesprek. Aan de hand hiervan weten we wat we het best kunnen aanbieden. Ik vind het persoonlijk heel belangrijk om een vertrouwensband met de klant op te bouwen.

We hebben zelf ook een uitgebreid machinepark zodat we steeds onze klanten kunnen helpen wanneer ze behoefte hebben aan extra capaciteit. Deze machines worden ook ingezet om demo’s te geven en sommige kunnen gehuurd worden. Omdat we alle machines hebben staan, kunnen we ook snel handelen als er een klant in panne staat. Die krijgt meestal  dezelfde dag nog een andere.

Onze eigen vloot gebruiken we ook om nieuwigheden op uit te testen vooraleer we het aan de klanten aanbieden.”

 

Kijk voor meer informatie op dranicon.be