Leestijd: 5 minuten

De machine gaat vóór de cijfers – Beequip

 

Kom bij een traditionele bank maar eens aan met de vraag of ze willen helpen een machine van acht jaar oud te financieren… Of zelfs voor een nieuwe machine. “Een traditionele bank is doorgaans niet gespecialiseerd in wat zo’n specifieke machine waard is, of over acht jaar nog aan restwaarde heeft”, zegt Diederik van Hattem, directeur van DNL Machines & Equipment in Haastrecht. Dat is een reden dat hij als dealer/importeur en als ondernemer naast traditionele financieringsinstanties ook klant is van Beequip, dat is gespecialiseerd in financiering en lease van zwaar materieel, zoals grondverzet-, bouw- en landbouwmachines.

DNL Machines & Equipment - Klant van Beequip - Agri Trader (1)

Paul Willering, lease officer bij Beequip, legt uit wat het verschil is. “Bij ons gaat ijzer boven de cijfers. Wij hebben mensen in dienst die iets afweten van machines. De cashflow van een bedrijf en de waarde van de machine zijn belangrijker dan de liquiditeit. Dat is wezenlijk anders dan de meeste financieringsmaatschappijen en traditionele banken.”

Diederik van Hattem doet sinds vorig jaar zaken met Beequip. Hij is zowel klant als intermediair. “Ik heb soms ook financiering nodig als ik machines wil kopen, ook als die voor de handel of de verhuur zijn. En aan de andere kant help ik als dealer en importeur mijn eigen klanten die financiering nodig hebben. We werken met verschillende financiers: traditionele banken en ook merkgebonden vendorlease, maar waar die niet van toepassing is, of mijn klant wil iets anders, dan is Beequip een van de aangewezen partners.”

 

LMB en dealer/importeur

DNL had als oorspronkelijk importeur van Dezeure en dealer van Prinoth rupsdumpers de behoefte om ook in service te kunnen voorzien. Door op 1 april 2020 LMB Boer in Haastrecht over te nemen werd aan deze behoefte invulling gegeven. Niet veel later werden dealerschappen van Pöttinger en Merlo toegevoegd en eind 2020 werd het bedrijf importeur voor Sany. Vandaag de dag is DNL Machines & Equipment enerzijds een regionaal landbouwmechanisatiebedrijf, met ervaren mensen en een eigen werkplaats voor service en onderhoud, en anderzijds een importeur/dealer van gekende merken, die landelijk actief is.

“Van daaruit ontstaat ook de behoefte aan financiering van machines voor zowel onszelf als voor de klant”, vertelt Van Hattem. “Wij zoeken oplossingen voor onze klanten en Beequip denkt daarin mee. Zij financieren ook gebruikt materieel en doen niet moeilijk als een machine wordt verkocht voor verhuur. En wat ook fijn is: ook om vijf over vijf wordt de telefoon nog opgenomen. In het online systeem van Beequip kan ik als tussenpersoon 24/7 terecht, zodat mijn klant ook snel een antwoord kan krijgen.”

DNL Machines & Equipment - Klant van Beequip - Agri Trader (5)

Kapitaalintensief

Het zijn geen kleine machines waar DNL Machines & Equipment in handelt. Zowel grondverzetmaterieel als landbouwmachines zijn kapitaalintensief. “Ik schat dat 80 procent van onze klanten behoefte heeft aan financiering, minimaal voor een deel van de investering. Het is ook een terechte vraag: betaal je nu een ton of spreidt je het? Als je een huis koopt is een hypotheek heel normaal, private lease van een auto wordt ook steeds gewoner, waarom dan niet bij een machine?”

Van Hattem kijkt vaak wel mee met zijn klant. Niet naar de liquiditeit en de financiële staat van het bedrijf, maar of de investering rendabel is. “Soms moet je dan ook zo eerlijk zijn om iemand een aankoop, of financiering af te raden. Als dat bedrijf na de financiering nog een forse restschuld heeft, hoe gaat ie die machine dan terugverdienen? Dan is het gewoon niet verstandig.”

DNL Machines & Equipment - Klant van Beequip - Agri Trader (4)

Paul Willering van Beequip ziet ook die omslag naar ‘hoe verdien ik het terug’. “Wat kost het per maand en wat levert het op? Dat is ook waar wij naar kijken: het rendement van de investering en dus ook de waarde van de machine.”

 

Gebruikte machines

Dat was ook precies de grondslag waarop Beequip zes jaar geleden begon. “Wij zijn in het gat gestapt van de financiering van gebruikte machines”, vertelt Willering. “Daar was vrijwel geen financiering voor mogelijk, terwijl gebruikt materieel doorgaans een hoge restwaarde heeft. Onze mensen weten en begrijpen dat, want die hebben verstand van machines. Wij kijken naar het te financieren equipment, meer dan naar het bedrijf. Daardoor helpen we ook starters en bedrijven die het even wat moeilijker hebben. De maandlasten voor gebruikt materieel zijn namelijk lager. En áls het mis gaat, is zo’n bedrijf alleen de machine kwijt, en niet ook de grond, het huis, enzovoorts. Gaandeweg zijn we ook steeds meer nieuw materieel gaan financieren op basis van zowel financial als operational lease. Daarnaast is het mogelijk kapitaal vrij te maken door middel van herfinanciering van een bestaand wagenpark, dat noemen we sale & lease back. Onze klanten zijn eindgebruikers, verhuurbedrijven, maar ook steeds meer dealers en handelaren, die optreden als intermediair. De klant van Diederik – en andere trusted partners met wie we samenwerken – is zodoende ook onze klant. Wij zijn dan geen partij, maar slechts de portemonnee.”

DNL Machines & Equipment - Klant van Beequip - Agri Trader (6)

Echt snelle jongens

Inmiddels is Beequip uitgegroeid tot de grootste alternatieve financier van Nederland, met totaal meer dan een miljard euro aan verstrekte leases aan MKB-ondernemers. Er werken ongeveer honderd mensen, waaronder accountmanagers zoals Willering zelf, die de persoonlijke contacten met de klanten onderhouden en helpen bij advies. Het hoofdkantoor is in Rotterdam. “We worden nog wel eens gezien als ‘snelle jongens’ en dat zijn we ook, maar op de gezonde manier. Een klant kan binnen 72 uur aan de slag met zijn nieuwe aanwinst. We zijn een fintech-bedrijf: via online systemen is het aanvragen van een lease bij ons flexibel en snel. Overigens zonder het persoonlijke contact te verliezen.”

Van Hattem: “Dat hebben ze echt goed voor mekaar, de automatisering. Doordat ik foto’s van machines rechtstreeks in het systeem kan uploaden, werkt het heel snel. Echt zo gepiept. Mijn klant zet online in een beveiligde omgeving zijn handtekening, gewoon met zijn telefoon. Er komt geen papier meer aan te pas. Wat voor bijvoorbeeld een loonwerker wel even wennen is, maar ook reuze handig. Die zet zijn handtekening vanuit de cabine van zijn machine.”

Kijk voor meer informatie over DNL Machines & Equipment op dnlonline.nl en voor meer informatie over Beequip op beequip.nl