Leestijd: 4 minuten

Stroom voor grote en kleine projecten

Stroom uit Denemarken en Noorwegen komt niet vanzelf aan het Europese vasteland. Daar zijn vele kilometers kabels en leidingen voor nodig. Het grondwerk en andere voorbereidingen voor dergelijke projecten wordt uitgevoerd door De Romein Group uit Veendam. Bij het werk maken zij gebruik van generatoren van Alons bv uit Tweede Exloërmond.

De Romein is specialist in grondwerk voor grote en middelgrote projecten in de pijpleidingenbouw, kabelaanleg en civieltechnische werken. Overheden en ondernemingen zoals energiebedrijven schakelen het bedrijf uit Veendam in voor projecten in heel Europa.

De Romein Group uit Veendam - Klant van Alons bv uit Tweede Exloërmond - Agri Trader (1)

De Romein is gespecialiseerd in bijzondere klussen. Zo was het onder meer verantwoordelijk voor de aanleg van de motorcrossbaan voor de Motocross of Nations op het TT Circuit in Assen afgelopen jaren. Hiervoor was 30.000 kuub zand (zo’n duizend vrachtwagens vol zand) nodig.

Op dit moment is De Romein bezig voor Tennet met de aanleg van ondergrondse delen van de nieuwe 380 kV elektriciteitsverbinding Wilhelmshaven – Conneforde, over in totaal dertig kilometer. Een ander lopend project is een kabeltracé in Duitsland van een windmolenpark bij de kustplaats Büsum tot het verdeelstation bij het 55 kilometer verderop gelegen Wilster.

“We doen eigenlijk alles behalve de kabels trekken”, vertelt Maik Winter, supportmanager van De Romein. “Bij ‘alles’ moet je denken aan het aanleggen van rijbanen, het grondverzet, de waterhuishouding en het verzorgen van de faciliteiten als licht en de stroomvoorziening. We graven in Wilhelmshaven twee sleuven, waarin zes buizen met een diameter van 25 centimeter worden gelegd. De buizen worden vooraf aan elkaar gelast. Vervolgens dekken we de buizen af met twintig centimeter verdicht zand. Voor dit werk voeren wij ook alle boringen uit.”

Al dat werk kan niet zonder stroom. Op de laspunten heeft De Romein de beschikking over vier dikke generators en twee lichtmastaggregaten met vleermuisvriendelijke lampen, bij de boorpunten is er minstens één in gebruik en bij de werkcontainers staat er nog minstens één. “Meestal zijn er wel twee, drie van die jongens van 150 kVA tegelijk in gebruik”, zegt Winter. “We hebben nu 27 van die grote generatoren. Met de kleintjes meegerekend zijn het er wel veertig. En er komen er binnenkort nog een paar bij.”

Op het terrein van De Romein in Veendam staat er eentje een beetje verloren tussen de graafmachines, kranen en trucks. “Het is een uitzondering dat er nu één staat, want doorgaans staat alles bij onze projecten”, zegt supportmanager Winter. “Deze gaat binnenkort ook weer naar een locatie.”

De Romein Group uit Veendam - Klant van Alons bv uit Tweede Exloërmond - Agri Trader (7)

De Romein betrekt de aggregaten van Alons bv uit Tweede Exloërmond. “We zoeken onze partners meestal eerst ‘rond de kerk’, ook al is afstand bij ons puur een kwestie van waar we aan het werk zijn. Dat kan dus goed in Denemarken, Duitsland of Frankrijk zijn, maar Alons zit niet ver bij onze hoofdvestiging in Veendam vandaan en kan snel reageren als er iets is. Dat is voor ons prettig werken”, zegt Winter. “Het moet natuurlijk ook van beide kanten passen. Het is een kwestie van vertrouwen.”

Speciaal voor De Romein heeft Alons die aggregaten in de bedrijfskleur rood geleverd, zoals alle machines. “Ze zijn eigenlijk groen”, zegt eigenaar Wiebe Alons. “Maar uiteraard leverbaar in elke gewenste bedrijfskleur.”

De Romein Group uit Veendam - Klant van Alons bv uit Tweede Exloërmond - Agri Trader (2)

De Romein is niet de enige ‘grote’ klant van Alons. Ook partijen als Van Oort, Boskalis, DSM, Akzo en overheidsinstellingen zoals gevangenissen, Rijkswaterstaat en gemeenten hebben aggregaten van het Drentse bedrijf. Vorig jaar verkocht Alons zo’n vierhonderd grote generatoren van diverse kilovoltampère’s en gingen er zo’n 350 machines in de verhuur.

“Maar behalve die grote jongens hebben we ook loonwerkers, pluimveehouders, campings en tal van andere middelgrote en kleine bedrijven als klant”, vertelt Alons. Zo leverde hij nog niet zo lang geleden een 60 kVA-aggregaat voor automatische stroomovername aan een Friese taxicentrale, waar de telefoons en computers dag en nacht moeten kunnen draaien, en een generator voor noodgebouwen van een school.

“Wat we ook veel leveren zijn aggregaten als noodstroom voor kassen en schuren”, zegt Alons. “Vooral voor kippenschuren, waar de ventilatoren ’s zomers op volle toeren draaien, zodat het net overbelast raakt. Als dat gebeurt, neemt de generator het over.”

Alons werkt met aggregaten van het Italiaanse merk Energy,  in zeer veel varianten: van één tot duizenden kVA. “We hebben andere merken gehad, maar dit bleek het meest betrouwbare en meest onderhoudsvriendelijke, ook in verhouding tot de prijs.”

De Romein Group uit Veendam - Klant van Alons bv uit Tweede Exloërmond - Agri Trader (3)

Wiebe Alons heeft al sinds de jaren tachtig ervaring met generators en elektromotoren. Als boerenzoon koos hij voor de technische kant. “Mijn broer ging bij een mechanisatiebedrijf werken, ik kwam bij een wikkelbedrijf terecht.”

In 1988 begon Alons voor zichzelf met een bedrijf aan huis voor reparatie en wikkelen van elektromotoren en reparatie aan elektrische gereedschappen en machines. “Elektromotoren en generators liggen dicht bij elkaar, dus dat was al snel een logisch vervolg. Nadat ik bij klanten een aantal spoedreparaties aan aggregaten had uitgevoerd, groeide die kant van het bedrijf dusdanig snel dat we er steeds meer werk in kregen.”

Het bedrijf aan de Noorderkijl in Tweede Exloërmond, wat in 1993 nog 2000 vierkante meter besloeg, is ondertussen uitgebreid tot ongeveer 3500 vierkante meter, waarin ook de zonen van Alons inmiddels actief zijn.

De Romein Group uit Veendam - Klant van Alons bv uit Tweede Exloërmond - Agri Trader (5)

Behalve de verkoop, verhuur en service van aggregaten en elektromotoren huisvest de zaak ook een uitgebreide doe-het-zelf-afdeling. “Wat we verkopen en verhuren, kunnen we ook zelf repareren als het nodig is. Dat vind ik heel belangrijk, want de service is een van de dingen waarop je je tegenwoordig kunt onderscheiden.”

Kijk voor meer informatie op www.deromein.nl en www.alonsbv.nl

Wil je een aggregaat leasen? Bekijk dan snel de mogelijkheden!