Leestijd: 4 minuten

Duurzaam, binnen en buiten de stal

 

Klein, wendbaar, stil en schoon. En niet te gek duur. Deze eigenschappen waren voor Joep Hoogveldt en Marjolijn Takke de reden om de Knegt Electric 304 G2e aan te schaffen toen ze voor hun Beukestein Stables op zoek waren naar een compacte elektrische tractor.

Beukestein Stables - klant van - Knegt Quality Tractors Europe - Agri Trader (4)

Knegt Electric 304 G2e

 

Als Marjolijn Takke les geeft in de trainingsstal, wil ze dat niet doen in de dieseldampen. De deuren van de stal in Maartensdijk kunnen wel open, maar toch blijven de uitlaatgassen van een dieseltractor lang hangen en met de deuren open tocht het al snel. “Het maakt herrie en het stinkt”, zegt Marjolijn. “Het is voor mensen niet prettig, en voor de paarden al helemaal niet. En die paarden zijn ons kapitaal en onze lust en leven.” Dus besloten Marjolijn en haar vriend Joep Hoogveldt dat er een elektrische trekker moest komen voor hun stal Beukestein.

 

Beukestein Stables

Joep en Marjolijn begonnen drie jaar geleden met Beukestein Stables. Paarden waren voor beiden altijd al een hobby en de laatste jaren ook werk. Hun eigen stal houdt nog het midden tussen hobby en werk, maar is professioneel ingericht en wordt professioneel geleid. “We wilden het meteen goed doen, dus stap voor stap”, vertelt Marjolijn. “We hebben nu veertien paarden hier: sportpaarden en fokpaarden, een aantal van onszelf, een paar trainingspaarden en paarden van anderen. Per jaar hebben we twee tot drie veulens. In de grote stal hebben we elf boxen, maar er komen er nog zes bij.”

Beukestein Stables - klant van - Knegt Quality Tractors Europe - Agri Trader (7)

Marjolijn Takke en Joep Hoogveldt

 

Er is goed nagedacht over de details. Zo kunnen de tussenschotten van de boxen schuiven, zodat de boxen in één keer goed en gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt. De elektrische machines vallen ook in de categorie ‘daar is over nagedacht’. “We zijn een duurzaam bedrijf”, vertelt Joep. “Op de daken liggen zonnepanelen. Een elektrische machine rijdt hier dus in principe gratis.”

In de stal, met een grote binnenbak, traint Marjolijn dressuurpaarden en -ruiters. De zandbodem van de bak moet daarvoor regelmatig worden vlak gesleept. Ook moet er af en toe worden gesproeid en moet er hooi en mest worden vervoerd. Het stel had daarvoor al de beschikking over een elektrische minishovel.

Joep: “Omdat we daar zo tevreden over waren, zijn we ook naar een elektrische trekker gaan kijken. Dat viel nog niet mee. We kwamen eerst bij een paar bekende grote merken van tractoren uit, maar die waren óf flink aan de prijs, óf hadden een lange levertijd – of allebei – óf waren veel te ingewikkeld voor wat wij nodig hebben. We zijn best lang op zoek geweest.”

 

De zoektocht

Tot Joep ergens een advertentie zag van Knegt International. “Hij was eigenlijk meteen enthousiast”, zegt Marjolijn. Inmiddels is de trekker, model Electric 304 G2e met grasbanden als extra optie, ruim een jaar in gebruik bij Beukestein Stables, tot grote tevredenheid. “Hij rijdt zo gemakkelijk dat ik er ook mee kan rijden”, lacht Marjolijn.

“En we kunnen gewoon doorpraten, ook in de stal, want je hoort ‘m niet. Hij wordt dagelijks gebruikt: in de binnenbak, maar ook in de paddock en de longeercirkel. Daarnaast gebruiken we hem als grasmaaier, met een klepelmaaier erop, en als meststrooier. Dankzij de compacte vormgeving en de korte draaicirkel kunnen we overal door en overal bij.”

Beukestein Stables - klant van - Knegt Quality Tractors Europe - Agri Trader (3)

“Het enige waar je op moet letten is met gas geven en remmen”, vult Joep aan. “Daar reageert ie wat actiever op dan een gewone trekker. Dat is even wennen. Afhankelijk van waar hij voor wordt gebruikt gaat de accu twee tot vier uur mee, maar in een half uurtje is hij ook weer opgeladen. Het fijne is ook dat we er nauwelijks onderhoud aan hebben en dat er nauwelijks slijtage is.”

 

Knegt International

Jeroen van Eerd, oprichter van en brein achter Knegt International, is blij met het commentaar van Joep en Marjolijn. “Dit is precies waar de elektrische trekkers voor gemaakt zijn”, stelt hij. “De oorsprong ligt ook in de paardenwereld. Mijn dochter is springruiter. Zo zijn we in de paardenbranche terecht gekomen.”

Het in Veldhoven gevestigde bedrijf bestaat nu twintig jaar en ontwikkelde zich de laatste acht, negen jaar tot een bekend merk in de paardenwereld. Het mag Olympische medaillewinnaars als de stal van de Britse familie Whitaker tot zijn klanten rekenen. Als official partner van het KWPN is Knegt International aanwezig op beurzen, keuringen en concoursen.

Beukestein Stables - klant van - Knegt Quality Tractors Europe - Agri Trader (8)

De ontwikkeling van elektrische compacte trekkers – er is ook een maatje groter beschikbaar – en de vraag naar schone en zuinige machines heeft de laatste jaren zo’n vlucht genomen dat de trekkers van Knegt inmiddels ook ruimschoots worden ingezet door hoveniers en bollenplanters, bij veehouders, op campings en golfbanen, bij pretparken en evenementen.

“We hebben alles in eigen beheer gedaan”, vertelt Jeroen van Eerd. “De ontwikkeling, het ombouwen van diesel naar elektrisch, het testen en steeds weer verbeteren. Goed contact met onze klanten en luisteren naar hun wensen is cruciaal. Ik sluit daarom niet uit dat er nog meer machines komen naast de elektrische trekkers.”

 

Kijk voor meer informatie op knegt-international.nl en beukesteinstables.com