Leestijd: 10 minuten

Met de Helix-serie probeert Kerner de werkelijk verzadigde markt in Compact disc eggen binnen te dringen. De binnenkomende bestellingen beloven nog steeds succes -waarom dit is, hebben we getest tijdens een veldproef bij tussengewas.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (21)

Meer dan vijftien jaar na de eerste korteschijveneg-pioniers komt ‘laatkomer’ Kerner met een eigen modelserie.

Het is moeilijk om precies te tellen hoeveel fabrikanten van korteschijveneggen er alleen al in de Duitstalige landen zijn; we schatten dat het er tussen de 50 en 70 zijn. Dan is er best moed en zelfvertrouwen nodig om meer dan vijftien jaar na de eerste pioniers nog in dit machinesegment te stappen.

Kerner heeft deze stap eind 2017 dan toch gemaakt met de Helix-serie. De eerste machines werden in april 2018 aan de klanten uitgeleverd. Wij wilden toen natuurlijk meteen uitproberen wat de Helix onderscheidt van andere korteschijveneggen. Voor de praktijktest werd ons een 4,50 meter brede Helix H 450 ter beschikking gesteld; deze hebben we ingezet op stukgevroren tussengewas en in een tweede bewerkingsgang.

Deze diashow vereist JavaScript.

Driemaal driepuntsbevestiging op de Kerner Helix

De Helix is er tot nu toe uitsluitend voor driepuntsbevestiging. Het begint met een 3,0 meter brede, starre versie. Daarboven volgen de hydraulisch opklapbare H 450 en H 550 met werkbreedten van respectievelijk 4,50 en 5,50 meter.

Alledrie de versies hebben de X-vormige schijvenconfiguratie

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (8)

De X-vorm komt in het midden samen; tijdens onze test is hier niks verstopt geraakt.

Opgeklapt komen de H 450 en H 550 op een transportbreedte van 2,95 meter; een transportbeveiliging is er echter alleen in de vorm van een hydraulisch sperblok, tegen het onbedoeld uitklappen bij rijden op de weg is er dus geen puur mechanische beveiliging. Dat is niet wettelijk vereist, maar wij hebben daar telkens weer kritiek op bij machines – voor het geval dat de bestuurder vergeet om de hydrauliek te sperren en er een tijdfunctie actief is op het regelcircuit van het uitklapmechanisme!

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (22)

Momenteel zijn er drie werkbreedten leverbaar voor de driepuntsmontage – daar is zeker nog ruimte voor uitbreiding.

Parkeren kan ook in de transportstand; daarvoor raadt Kerner wel de optioneel leverbare parkeerpoten aan, aangezien de spadeschijven en de messenbalk enigszins over de binnenzijde van het frame steken. Verder worden de rollagers door de steunpoten ontzien, omdat die anders bij parkeren en stilstaan een grote zijdelingse kracht moeten opnemen.

Het lakwerk is zoals we van Kerner gewend zijn van hoge kwaliteit.

Ook lovenswaardig is dat er drie montage-hoogten zijn voor topstang en trekbok (Cat. III). Zo kan bij verschillende formaten tractoren en hefinstallaties de optimale instelling worden gekozen.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (1)

Aan de montagebok zitten voor trekbok en topstang drie montageposities voor de optimale geometrie; een goede voorziening.

Er zitten praktische smeernippels op draaipunten voor het opklappen van het frame, de diepteverstelling en de wals. Voor de verstelling van de werkdiepte maakt Kerner standaard gebruik van drukstangen met mechanische begrenzing door clips.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (2)

Met het tweedelige opklappen komt de Helix H 450 op een transportbreedte van 2,95 meter.

Optioneel is er een traploze hydraulische diepteverstelling, die volgens Kerner door bijna alle klanten wordt besteld. Die maakt het mogelijk om bij diepe wielsporen of dikke strolagen dieper en dus intensiever te bewerken.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (4)

De traploze hydraulische werkdiepte-instelling is optioneel.

Een met laser uitgesneden schaalverdeling met wijzer op de rechter (en juiste) zijde van de machine dient als oriëntering voor de bestuurder; bij nieuwe schijven geeft deze wijzer zelfs de daadwerkelijke werkdiepte aan.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (5)

De robuuste, gelaserde schaalverdeling met wijzer op de rechterkant van de machine is gemaakt voor een lange levensduur.

Bewerken over volledige breedte

Daarmee komen we bij de feitelijke werktuigen van de Helix. De twee schijvenrijen zijn met 71 centimeter tussenafstand achter elkaar geplaatst, de groefafstand bedraagt 13 centimeter.

De schijven met een diameter van 560 millimeter zijn grof getand, maar de uitsparingen zijn relatief ondiep. Dat moet een ‘spadepatroon’ in het werkoppervlak minimaliseren en al bij ondiep werken een volledig versnijden van de bodem mogelijk maken.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (6)

De 560 millimeter grote schijven zijn grof getand, maar de uitsparingen zijn klein gehouden – dat is goed voor ondiep werken.

Toch is volgens Kerner bij nieuwe schijven een werkdiepte tot 18 centimeter mogelijk.

De schijven zijn in de twee rijen in verschillende hoeken geplaatst; in de eerste rij staan ze schuiner, omdat deze schijven de nog onbewerkte grond treffen. Onderhoudsvrije dubbelrijige hoekkogellagers moeten voor een lange levensduur zorgen.

Voor de bodemaanpassing en overbelastingsbeveiliging zijn er de gebruikelijke rubberlagers.

Opvallend is hier echter de paarsgewijze montage van twee schijven op een gemeenschappelijke brede lagerkoker. Dat moet er volgens Kerner voor zorgen dat de schijven op harde grond minder ver zijdelings kunnen uitwijken en de werkdiepte gelijkmatiger wordt vastgehouden.

Bovendien moet het verlopen van de lagerkokers op het frame zo ook effectiever worden tegengegaan – daarom zijn de kokers met vier bouten op het frame gespannen. Nadeel: bij stenen wijken er altijd twee schijven tegelijk uit.

Elke schijf heeft zijn eigen vork. Met een gemeenschappelijke zou je -tenminste theoretisch– meer doorvoer hebben gehad. Dan had de as van de achterste schijf echter vol in de aardestroom gelegen en het mengresultaat negatief beïnvloed en ondertussen ook de gewasstroom  gehinderd – met verstoppingen tot gevolg.

Er is echter een uitzondering: daar waar in de eerste schijvenrij de schijven in het midden naar elkaar toe lopen, daar zijn twee keer twee schijven met een enkele vork aan de gemeenschappelijke drager  gemonteerd. De reden is de krappe afstand tussen de middelste schijven, die een bevestiging met elk een eigen vork niet toeliet.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (9)

In het midden van de eerste rij schijven zitten bij wijze van uitzondering twee schijven op een gezamenlijke vork.

In het midden van de tweede schijvenrij hebben de constructeurs iets bijzonders bedacht om een gelijkmatig bewerkingsbeeld te krijgen. In plaats van gewelfde standaardschijven zitten daar namelijk twee vlakke 560mm-schijven – en daartussen een extra vinger- respectievelijk spadeschijf.

Daardoor moet er in de eerste plaats een egaler bewerkingsbeeld zonder voren ontstaan.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (10)

In de tweede rij schijven zorgen twee vlakke schijven en een vingerschijf voor gladde overgangen.

Verder moet de vingerschijf de dam die tussen de twee middelste schijven van de voorste schijvenrij blijft staan, opbreken en vermengen met de aardestroom van de vlakke schijven ernaast. En er is nog een bijzonderheid aan de Helix: in plaats van in hoogte en hoek verstelbare randschijven heeft men bij Kerner gekozen voor instelbare zijplaten. Daardoor wil men nette overgangen realiseren met weinig overlap met het aangrenzende werkspoor.

Tandeg standaard bij de Kerner Helix Serie

Tussen de tweede schijvenrij en de naloper heeft Kerner standaard een tandeg geïntegreerd. In de eerste plaats zorgt die ervoor dat de aardestroom voor de wals wordt gekalmeerd en neergelegd. Daarnaast kan hij de verkruimeling op sterk gebonden grond iets verbeteren.

De tandeg kan met bouten en gatenpatronen in fijne stapjes en onafhankelijk van elkaar in hoogte en hoek worden versteld. Dat vraagt iets meer kracht en moeite, maar het werkt in tegenstelling tot mechanische schroefspindels ook na vele jaren gebruik nog betrouwbaar.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (13)

De eg-tanden laten zich door middel van een gatenbalk afzonderlijk in hoogte en hoek verstellen

Verder kunnen klanten achter de naloopwals nog drie volgtandeggen bestellen. Daaronder een rechte eenrijige tandeg, een rechte dubbelrijige tandeg en een eenrijige gekromde tandeg voor het opruwen c.q. gladstrijken van het grond- oppervlak.

Kerner Helix heeft zes walsvarianten

Voor de aansluitende bodemverdichting levert Kerner zes walsvarianten.

Voor zeer zware grond is er de gesloten crackerwals CW 651 met een diameter van 650 millimeter en een gewicht van 250 kg/m. Die geeft naast een zeer goede verdichting ook een zeer goede naverkruimeling van kluiten, wat door instelbare messen tussen de walsringen nog wordt bevorderd.

Voor zware tot middelzware grond zijn er de open crackerwalsen GCW 601 (600 mm diameter, 140 kg/m, 15 cm ring-afstand) en GCW 600 (600 mm, 155 kg/m, 12,5 cm ringafstand).Dankzij de V-ring-constructie geven ze ook een zekere naverkruimeling, maar verdichten daarbij middeldiep tot diep en laten een open bodemoppervlak achter.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (14)

Kerner levert zes walsvarianten voor de Helix-serie. Onze testmachine was uitgerust met de crackerwals GCW 601.

Voor middelzware tot lichte grond zijn er tenslotte de ESW 600 ‘Einzelsandwalze’ en de DSW ‘Doppelsandwalze’. Beide werken met U-profielringen die een zeer grote draagkracht hebben bij een goede middeldiepe tot diepe bodemverdichting.

Omdat de ringen in het gebruik vol gaan zitten met aarde, geschiedt de bodemverdichting op ‘aarde-aarde-basis’ en niet direct van staal op aarde. Dat zorgt voor een open, poreus bodemoppervlak met geringe neiging tot dichtslibben.

De diameters bedragen bij allebei 600 millimeter, de gewichten zijn respectievelijk 170 kg/m en 200 kg/m.

De goedkoopste en lichtste wals is de buizenwals RSW (‘Rohrstabwalze’) met een diameter van 590 millimeter en 100 kg/m.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (16)

De complete messenbalk is afgeveerd en kan gemakkelijk in ‘agressiviteit’ worden versteld, in weinig handelingen en zonder gereedschap.

Onze testmachine was voorzien van de crackerwals GCW 601, die op de vrij lichte grond van de testvelden een open, fijnkruimelig bodemoppervlak achterliet. Ook deze GCW 601 heeft een geïntegreerde messenbalk die tussen de ringen zorgt voor een na verkruimeling van bodembestanddelen.

Deze balk is meervoudig verstelbaar qua agressiviteit en is daarnaast beveiligd tegen overbelasting met schroefveren. De messen worden bovendien aan de voorkant afzonderlijk beveiligd tegen stenen door middel van een metalen plaatje.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (15)

Tussen de ringen zitten verstelbare messen die aan de voorkant worden beschermd door steenvangers.

Kerner Helix korteschijveneg in de praktijk

We hebben de Helix H 450 rechtstreeks ingezet op afgestorven, broos tussengewas en in een tweede bewerkingsgang.

Rechtstreeks op tussengewas werkte de Helix vrij van verstopping en liet bovendien al bij een werkdiepte van 7 à 8 centimeter een goede inwerking en vermenging zien. De achtergelaten strepen met organisch restmateriaal zijn in de eerste plaats het gevolg van oneffenheden van het ploegen in de herfst van het vorige jaar en de bandensporen van de tractor.

Vanwege de erosiebescherming door de mulchlaag moesten we echter ook niet dieper werken, wat wel het vermengingsresultaat gelijkmatiger zou hebben gemaakt.

In de tweede bewerkingsgang op reeds weken eerder omgewerkt tussengewas liet de Helix een fijnkruimelig en zeer vlak bewerkingsbeeld zien. Hier waren we net als bij de eerste bewerkingsproef vooral onder de indruk van de gladde overgangen tussen de rijsporen.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (11)

Aan de zijkanten gebruikt Kerner verstelbare zijplaten in plaats van randschijven.

Je kunt daadwerkelijk werken zonder grote overlapping, want de schijven en zijplaten laten noch voren achter, noch werpen ze grond op het naastgelegen spoor.

Beter dan dit hebben we het tot nu toe nog bij geen enkele korteschijveneg gezien

Wel was er een neiging om in het middengedeelte, daar waar de schijven samenkomen en uit elkaar lopen, een kleine afwijking in het achtergelaten bewerkingsbeeld te geven –  met iets minder organisch materiaal aan de oppervlakte en nog fijnere verkruimeling.

Onze verklaring hiervoor is dat de vlakke schijven geen ingewerkt materiaal van de eerste rij schijven weer omhoog werken, maar meer zorgen voor een bodembedekking. De zichtbare verschillen zijn echter minimaal.

Deze diashow vereist JavaScript.

Meer wetenswaardigheden

  • In de testuitvoering met de GCW 601-wals weegt de Helix H 450 rond de 2.800 kilo. Daarmee is hij vergeleken met concurrerende modellen niet al te zwaar, maar hij is toch robuust gebouwd en goed afgewerkt (een hoofdframe van rechthoekige profielen, platte stalen profielen met hoge materiaalsterkte, hoogwaardige lagerpennen).
  • Voor wegtransport is er optioneel een vast gemonteerde verlichtingslichteenheid met waarschuwingsborden.

Technische gegevens Kerner Helix

Frame: tweedelig opklapbaar, parkeren in transportstand met steunpoten mogelijk; werkdiepteverstelling mechanisch (optioneel hydraulisch); drie montagehoogten voor driepuntsbokken.

Schijven: diameter 560 mm, concaaf gewelfd en grof getand; groefafstand 13 cm; schijven per twee gemonteerd aan lagerblok met rubberlagers; X-vormige plaatsing; in het midden 2 vlakke schijven + vingerschijf; verstelbare zijplaten.

Tandeggen: tandeg tussen schijven en wals, separaat in hoogte en schuinstand verstelbaar; nalooptandeg optioneel.

Walsen: 6 walsvarianten van 100 tot 250 kg/m, open en gesloten bouwvorm leverbaar.

Afmetingen & gewichten: werkbreedte 4,50 m; transportbreedte 2,95 m; bedrijfsgewicht met crackerwals GCW 601 (zoals getest) circa 2.800 kg.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (12)

Tussen de schijven en de wals is een rij tandeggen geplaatst.

Onze conclusie over de Kerner Helix

Met de Helix-serie heeft Kerner niet het wiel uitgevonden – maar heeft ook niet gewoon de al jaren actieve fabrikanten van korteschijveneggen gecopieerd.

Over de X-vormige configuratie van de schijven, vooral de samenvoeging in het middenstuk, hebben de constructeurs echt nagedacht en zijn daar ten dele nieuwe wegen ingeslagen.

Kerner Helix - Dwars door het midden - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (7)

Twee schijven delen een breed lagerblok met rubbervering. Dat moet het zijdelings uitwijken van de schijven beperken.

Ook de ophanging van twee schijven per gemeenschappelijk rubber- lagerblok is nieuw. Het zou wel fijn zijn als er een mogelijk was om de in bandensporen lopende schijven afzonderlijk wat dieper te kunnen instellen – iets wat tot nu toe bij bijna geen enkele fabrikant mogelijk is.

In de praktijktest werden we verrast door de al bij geringe werkdiepte zeer goede vermenging. De schijfvorm en schijfdiameter zijn een goed compromis voor een groot bereik aan werkdiepten, van ongeveer 3 tot 15 centimeter.

Daarnaast zijn de randen van het werkgebied dankzij de instelbare zijplaten heel egaal.

+ Werken zonder zijdelingse kracht
+ Grote, effectieve werkbreedte zonder brede randzônes
+ Drievoudige montagebok
+ Zeer hoogwaardige afwerking
+ Kan in transportstand worden geparkeerd

– Geen mechanische transportbeveiliging

Dit Test rapport is eerder verschenen in het Agri Trader Test Jaarboek 2019
Bestel hier het laatste Test Jaarboek