Leestijd: 5 minuten

Rijtest | Pöttinger biedt sinds de zomer van 2012 een herziene Terradisc aan.  We hebben de werkkwaliteit van de korteschijveneg op verschillende locaties en bij verschillende bodembedekking in de praktijk getest.

 

Holle schijven voor flexibele inzet met de Pottinger Terradisc - (7)

De Terradisc 3001 werkt ook grote massa’s begroeiing mooi de akker in.

 

In Europa stegen de verkopen van bodembewerkingswerktuigen volgens VDMA 2011 in aantallen ongeveer een derde. En in Europa blijft de ploeg het meest belangrijke werktuig. Maar daarnaast is er een sterke trend naar korteschijveneggen en tandcultivators.

Naast de bodemverhoudingen spelen daarbij aspecten als kosten, gegarandeerde opbrengst en de resistentie van gewas bij de keuze van het werktuig een rol. Om die trend te kunnen volgen heeft Pöttinger zijn bewezen korteschijveneggen gemoderniseerd. Al bij de montage van de drie meter Terradisc aan de 135 pk sterke tractor valt op dat er diverse aankoppelmogelijkheden zijn. Drie verschillende aanbouwhoogtes voor de onderste hefarmen, twee mogelijk hoekkeuzes voor de aanbouw van de aanbouwbok en drie topstangposities garanderen de ideale pasvorm op elke trekker plus een gegarandeerd  voldoende hefhoogte en een goed inloopgedrag.

De compacte, open bouw van het  frame en de dicht bij de trekker liggende eerste rij schijven plus de balkafstand van 90 cm zorgen voor een perfect zwaartepunt. Daarom zijn er ook weinig frontgewichten nodig.

Wegtransport

Vaak ontbreekt het op bodembewerkingsmachines aan de wettelijk verplichte verlichting. Die moet dan telkens gemonteerd en weer afgenomen worden. Dat resulteert vaak in gedoe met de bedrading. Bij de nieuwe Terradisc loopt de bedrading door het frame en is er verlichting gemonteerd. Bovendien kan voor wegtransport het buitenste schijvenpaar opgeklapt worden zodat de toegelaten transportbreedte niet overschreden wordt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Nieuw concept

Alles draait om het nieuwe Twin-Arm systeem waarbij telkens twee vertande, holle schijven zijn gemonteerd op een 380 mm brede klemschaal. Zijdelings uitwijken van de schijven is daarmee zelfs onder zeer zware omstandigheden onmogelijk. De  geperfectioneerde combinatie van ondergrip en invalshoek maakt de akkerinzet met een erg agressieve schijveninstelling mogelijk. Dankzij het Twin-Arm systeem is er zelfs op een harde bodem geen verandering in de snijgeometrie.

De lagering van de schijven is ook bij de nieuwe serie onderhoudsvrij. De kogellagers zijn door een cassettedichting absoluut afgesloten. Er is dus geen onderhoud meer nodig. Bovendien wordt de  cassettedichting nog een keer beschermd met een metalen afdekking. Daardoor is indringing van vuil en stof 100% onmogelijk gemaakt. Tijdens onze test hebben de tweerijïge kogellagers alle klappen doorstaan. Maar nog veel belangrijker voor het functioneren in praktijk is dat er geen stenen, wortelresten of organische massa gevangen werd tussen de schijvendragers en hun klemschalen. Die bleven daardoor vrij draaien.

De 24 schijven zijn in vergelijk tot hun voorgangers 70 mm in doorsnede en 1 mm in dikte gegroeid.Deze oplossing geeft een grotere slijtagetolerantie. De fabrikant belooft een 45% langere standtijd.

Toebehoren

De geteste drie metermachine had de optionele stootkam. De tangentiaal gebogen, veerstalen tanden van de kam leiden de stroom grond van de schijven onder de naloper, verkruimelen het mengsel uit de organische massa en egaliseren die. De hoogte- en hoekinstelling van die kam gaat met een steekbout aan de ophanging van de wals en past zich daarom automatisch aan aan de werkdiepte.

Holle schijven voor flexibele inzet met de Pottinger Terradisc - (2)

Voor de perfecte aanbouw aan de trekker heeft de aanbouwbok veel aankoppelmogelijkheden.

Wat ons bij de akkerinzet opviel

We hebben de Terradisc zoals die hierboven is beschreven op vergelijkbare bodemomstandigheden met verschillende begroeiing geprobeerd. Het werkresultaat heeft ons in alle gevallen overtuigd. Tot op de gewenste werkdiepte van 12 cm werd de bodemhorizon gesneden en de begroeiing ingewerkt in de grondmassa.

Op de nieuwe uitvoering is een tot op 5 mm nauwkeurige diepteregeling die hydraulisch vanuit de trekker instelbaar is in combinatie met de erbij horende instelclips. De wals zit vast, zodat het gewicht van de nalopers altijd op de schijven drukt. Bij onze test hadden we de Terradisc voorzien van een universeel inzetbare snijringwals.

Bij de inzet op de relatief vochtige bodem viel het ons positief op dat er zich geen grond aan de binnenkant van de wals vast zette. Het zelfreinigende effect is dus goed. Reden daarvoor zijn de tussen de ringen liggende messen, die bodembestanddelen verkleinen en de ruimtes tussen de walsdelen reinigen.

Holle schijven voor flexibele inzet met de Pottinger Terradisc - (8)

Een constant goede bewerking van de akkerbodem is tot een diepte van 12 cm gegarandeerd.

Toekomstmuziek

De Terradisc 3001 wordt standaard geleverd in werkbreedtes van 3,5 en 4 meter in de starre, aangebouwde uitvoering, en met 4-, 5- en 6 meter werkbreedte als getrokken opklapbaar werktuig. De mechanische transportborging is bij de in de breedte opklapbare machines hydraulisch te ontgrendelen. Het nieuwe onderstel wordt in de werkstand boven de wals omhoog gezwenkt, zodat het zwaartepunt dichter bij dat van de wals komt en het gewicht actief op de schijven drukt. Bij het keren op de kopakker rijdt de korteschijveneg dan op de wals wat voor een gelijkmatige gewichtsverdeling over de hele werkbreedte zorgt.

In een oogopslag

Met de 101 serie Terradisc korteschijveneggen brengt de Oostenrijkse fabrikant van landbouwwerktuigen Pöttinger sinds de zomer van 2012 een groot aantal vernieuwingen op de markt. Een verandering in de manier waar op het frame wordt gebouwd, een nieuw schijvenconcept plus aandacht voor de veiligheid en het comfort. Dat de Terradisc betrouwbaar zijn werk doet tot op werkdieptes van 12 cm hebben we tot ons plezier gemerkt op maisstopelwerk met en zonder stro en op groen begroeide percelen.

Holle schijven voor flexibele inzet met de Pottinger Terradisc - (3)

De optioneel verkrijgbare kam heeft ons tijdens gebruik voortreffelijke resultaten laten zien.

Technische gegevens Pöttinger Terradisc 3001

Werkbreedte 3,0 m
Transportbreedte 3,0 m
Aantal schijven 24
Schijfdiameter 580 mm
Schijvendragers 80 x 80 mm
Regelafstand 12,5 cm
Balkafstand 90 cm
Framehoogte 75 cm
Gevraagd vermogen vanaf 70 kW/90 pk
Eigen gewicht basismachine 1485 kg

 

Holle schijven voor flexibele inzet met de Pottinger Terradisc - (1)

De werkdiepte kan via ingestoken clips in stappen van 5 mm direct aan de machine
ingesteld worden.

Tweedehands Terradiscs te koop op Agri Trader

Lof en kritiek

Aanbouwbok: De aanbouwbok is in hellinghoek instelbaar. Drie topstangposities en bevestigingsmogelijkheden op drie hoogtes aan de onderste hef zorgen voor een perfecte pasvorm op elke trekker.

Open frameconcept: Met dit nieuwe concept heeft de bestuurder een onbeperkt zicht op de beide werktuigrijen. Tijdens de rit kan hij de aardstroom bijzonder goed blijven observeren.

Twin-Arm systeem: Ons overtuigende voordelen van het Twin-Arm systeem: het openbreken van verdichte plekken, het vasthouden van zijn agressieve bodemgrip en de ongevoeligheid voor aanwezigheid van veel organische massa.

Algemene indruk: Op het eerste gezicht heeft de Terradisc korteschijveneg vooral gescoord op bedieningsgemak en gebruiksvriendelijkheid. Door constructieve wijzigingen aan een aantal elementen werden die niet alleen beter, maar was het resultaat meer dan de som der delen. Met het doordachte holle schijvenconcept hoeft de Pöttinger Teradisc voor geen enkele vorm van akkerbegroeing bang te zijn. Hoeveel er ook van is. Op ons maakte de compacte korteschijveneg een prima indruk.

Vorige artikel
Volgende artikel