Leestijd: 3 minuten

Wat is en doet LMC Gennep?

Peter Baggermans: “LMC Gennep is sinds 2005 het bedrijf van mijn vader. We kopen en verkopen landbouwmachines, in het bijzonder universeel breed- en kalkstrooiers en composteermachines, en onderdelen daarvoor. We zijn importeur van Tebbe, Kuxmann en Compost-Systems en dealer van Beco.”

Hier werk ik - Peter Baggermans - LMC Gennep in Oss - Agri Trader (2)

Peter Baggermans

 

Op de website staat achter Peter Baggermans ‘magazijn en aftersales’. Wat houdt dat in?

“Ik zorg dat er onderdelen voor strooiers worden besteld, verdeeld en geleverd, dat er offertes komen voor reparaties en onderdelen. Ook help ik klanten te bepalen of het nog de moeite is om een machine te repareren of dat een nieuwe of jong gebruikte misschien een betere oplossing is. Als ze kiezen voor reparatie, help ik de juiste onderdelen te zoeken. Daarvoor zijn we nu ook bezig met een webshop, die het makkelijker maakt de juiste onderdelen te bestellen. Dat gaat wel eens mis, maar in de webshop kunnen ze precies zien wat ze nodig hebben. En vanuit de aftersales stel ik de machines in bedrijf en leg ik alles uit. Daarnaast help ik klanten om problemen met nieuwe machines snel en goed op te lossen.”

 

Gebeurt dat vaak, dat er problemen zijn met nieuwe machines?

“Nou ja, het komt wel voor dat juist de nieuwigheid problemen geeft, zeker als er isobus-systemen op zitten. Isobus zorgt ervoor dat verschillende machines, werktuigen, tractoren en randapparatuur met elkaar kunnen communiceren. De machines en apparatuur moeten dan op elkaar worden afgestemd; een nieuwe machine moet in de groep worden ingepast en de programma’s en onderdelen zoals joysticks moeten worden ingeregeld. Zo kan een machine bijvoorbeeld plaats-specifiek bemesten aan de hand van gps-apparatuur en taakkaarten. Er komt best het een en ander bij kijken voor alles op de goede manier werkt, maar als je eenmaal snapt hóe het werkt, is het niet moeilijk meer. Ik heb het zelf ook moeten leren en uitvinden, mede dankzij ons oude personeel. Ik heb er zelfs Duits voor geleerd bij de nonnen in Vught. Onze leveranciers zijn over het algemeen Duitssprekend en we zijn ook actief in Duitsland.”

 

Is dit wat je altijd al hebt gewild, of ben je er toevallig ingerold?

“Ik ben er ingerold via mijn vader. Eigenlijk wilde ik iets met auto’s en daaraan sleutelen, maar doordat mijn rug het niet toeliet, heb ik de switch gemaakt. Dit komt wel in de buurt: het is werken met techniek en heel breed. Ik was net nog bezig met RDW-papieren en straks ga ik onderdelen inpakken. Morgen ga ik naar Duitsland om een machine in bedrijf te stellen en een storing op te lossen.”

 

Hoe lang doe je dit al?

“Nog niet zo lang. Ik ben begonnen toen ik 17 jaar was. Ik heb eerst twee jaar bij een concullega in de landbouwmechanisatie gewerkt en ben in militaire dienst gegaan, vrijwillig. Daarna heb ik anderhalf jaar bij een Volvogarage als monteur gewerkt en sinds tweeëneenhalf jaar ben ik weer terug op het honk, tot volle tevredenheid. Het is wel een hele reis geweest, de afgelopen jaren. Het is nu een ander soort bedrijf dan toen ik 17 was, doordat een gedeelte van het mechanisatiebedrijf is verkocht. Met een meer gespecialiseerd assortiment en minder mensen, is er ook minder variatie en kun je gerichter in de markt kijken en erop inspelen.”