Waar werk jij?
Wim Meijer: “Joost Onderhouds- en handelsbedrijf is het bedrijf van mijn vader, Joost Meijer. Op dit moment loop ik hier stage. Ik ben bijna klaar met mijn opleiding tot monteur mobiele werktuigen.”
Wat leuk dat je dat doet in het bedrijf van je vader.
“Ik heb hiervoor een jaar ergens gewerkt, bij een dealer van mini-shovels hier in de buurt. Dat was prima hoor, maar ik werkte eigenlijk met alleen mini-shovels. Ik vind het toch leuker om thuis te werken – we wonen ook bij de zaak – en met meer verschillende voertuigen en machines in aanraking te komen.”
Vertel daar eens iets meer over.
“We doen hoofdzakelijk heftrucks, maar er komt veel meer voorbij voor onderhoud, reparatie of gereedmaken voor verkoop. Officieel is het een handelsbedrijf, maar daar komt ook veel onderhoud bij kijken en gereed maken voor verkoop. Mijn vader doet de handel, ik het sleutelen. Als ik een machine gereed heb gemaakt, kan hij ‘m weer verkopen. Niet alleen heftrucks, maar ook auto’s, trekkers, kranen en andere machines. Die variatie vind ik leuk. Wat voor machine het is, maakt me eigenlijk niet uit. Ik vind het allemaal leuk.”
Wat is het allerleukste om te doen?
“De moeilijkste sleutelklussen! Van die dingen waarvan gezegd wordt dat het niet kan of dat het geen zin meer heeft. De uitdaging is dan om het toch te proberen en te kijken of het toch nog lukt.”
En?
“Meestal lukt het wel. Ik geef niet snel op.”
Is dit wat je altijd al wilde?
“Als knulletje van tien jaar sjouwde ik al in de werkplaats rond. Meekijken, helpen met klusjes, opknapwerk… Ik wist van jongs af aan wel dat ik wilde sleutelen. Dat is met de paplepel ingegoten. Je zou kunnen zeggen dat ik van mijn hobby mijn beroep maak.”
Hoe ziet een werkweek er nu uit voor jou?
“Meestal ben ik hier aan het werk, maar ik word ook wel als monteur verhuurd aan een ander bedrijf. Dat is dan voor een dag of twee. Eén dag in de week ga ik naar school.”
En als je straks klaar bent met je opleiding?
“Ik weet nog niet precies wat ik dan ga doen. In elk geval sleutelen, dat is zeker. Misschien kom ik hier in loondienst, misschien begin ik voor mezelf. We moeten maar eens kijken wat er mogelijk is.”