Leestijd: 2 minuten

Wat is jouw functie?

“Ik ben merkdirecteur van Valtra Nederland. Hiervoor heb ik negentien jaar gewerkt bij Mechatrac in Zutphen, voor Massey Ferguson dus. Drie jaar geleden zijn de AGCO-merken Massey Ferguson, Fendt en Valtra samen onder één dak gegaan in de Mechan Groep. In die move ben ik merkdirecteur van Valtra geworden.”, aldus Marc de Haan.

Hier werk ik - Marc de Haan - Valtra Nederland

Hoe ziet die constructie eruit?

“Heel simpel: de merken zitten bij elkaar op één locatie in Achterveld. We delen overheadkosten van een aantal afdelingen, zoals de administratie en de receptie en het pand natuurlijk, waar we een experience center hebben, maar verder zijn de merken zelfstandig. Elk merk heeft zijn eigen dealernetwerk, zijn eigen productteams. Mijn focus ligt daarin volledig op Valtra.”

Wat doen jullie dan, als Valtra Nederland?

“Onze belangrijkste taak is de touwtjes aan elkaar knopen tussen de fabriek in Finland en de dealers en klanten in Nederland. Wij verzorgen de marketing, verkoop en distributie van de tractoren naar de dealers en bieden die alle mogelijke ondersteuning, bijvoorbeeld door ze te helpen met marktinformatie en trainingen voor medewerkers, maar ook met de aansturing van de voorraad en onderdelen, zodat zij optimale service kunnen leveren aan hun klanten. Drie jaar geleden was mijn opdracht om Valtra beter op de kaart te zetten in Nederland. In die periode is het marktaandeel van Valtra verdubbeld en is de dealertevredenheid enorm gestegen.”

Dat mag je dan best een succesvolle operatie noemen, toch?

“Dat is het ook, maar het is niet vanzelf gegaan. We zijn van 48 dealers in Nederland terug gegaan naar 24. Dat was een lastige stap, maar die zorgde er wel voor dat het merk voor de dealers belangrijker werd en dat de betrokkenheid veel groter is geworden. We nemen dealers, maar ook hun klanten, regelmatig mee naar Valtra in Finland, om te laten zien hoe de tractoren daar worden gebouwd en wat er allemaal bij komt kijken. Dat is letterlijk en figuurlijk een beleving, want we gaan er ook heen als het daar dertig graden vriest. Dat alleen is al een ervaring natuurlijk. Als een machine onder die omstandigheden nog steeds perfect werkt, begrijp je ook hoe goed het materiaal is.”

Dit artikel is eerder verschenen in Agri Trader augustus 2017