Leestijd: 2 minuten

Wat doet Huiser Cultuurtechniek zoal?

Irma Huiser: “We zijn een loonbedrijf en houthandel, gevestigd in Warmond. We, dat zijn mijn man Tjerk en ik. Tjerk was net begonnen met het loonbedrijf toen we elkaar leerden kennen, 31 jaar geleden. Ik werkte toen nog in de drankengroothandel van mijn vader, maar ben al vrij snel komen meewerken in het loonbedrijf. Zo’n achttien jaar geleden kwam er de houthandel bij, waarin we hout recyclen. Onze eigen loods is voor 85 procent gebouwd uit gebruikte materialen: de stenen, ramen, dakpannen en natuurlijk al het hout. En al ons straatwerk zijn gerecyclede klinkers.”

Hier werk ik - Irma Huiser - Huiser Cultuurtechniek in Warmond - Agri Trader

Wat voor loonwerk doen jullie?

“Het is best breed wat we doen, en we doen het echt samen, met ook nog een personeelslid. Hij werkt al veertien jaar bij ons en heeft onlangs de opleiding voor uitvoerder Ondergrondse Infra Warmte met succes afgerond.

Tjerk werkt voornamelijk op de mobiele graafmachine, een Doosan 190. Daarmee verhuurt hij zich aan aannemers die wat grotere diameters waterleidingen en stadsverwarming leggen. Maar we doen ook kleinere werken voor particulieren en andere bedrijven. Ik doe het transport; materialen halen en brengen. Concreet betekent dat dat ik op de vrachtwagen zit. We hebben twee vrachtwagens: een oprijwagen voor de midikraan en een haakarm-knijperwagen.”

 

Stoer! Heb je een achtergrond in de transport?

“Niet echt. Maar dankzij de drankengroothandel van mijn ouders is het ondernemen me wel met de paplepel ingegoten. Het transport kwam vanzelf toen ik steeds meer ging doen in de zaak. Ik verzorg ook nog werkzaamheden als de administratie, maar het grootste deel van de tijd zit ik op de vrachtwagen.”

 

Wat vervoer je dan allemaal?

“Ik rijd in de losse verhuur of voor de houthandel. In de losse verhuur rijd ik bijvoorbeeld snoeihout, grond, zand, puin en stenen voor aannemers in de grond-, weg- en waterbouw. Die huren ons in – mij en de knijperwagen – voor hun transport. Het is heel afwisselend.”

 

En de houthandel, vertel daar eens iets meer over.

“Het gaat om gebruikt hardhout dat we opkopen bij aannemers in waterwerken. Denk aan palen, gordingen en damwandplanken in alle afmetingen die beschikbaar zijn. Het meeste wat we recyclen zijn azobe damwandplanken met mes en groef. In diverse diktes. We spuiten de planken schoon, halen de kapotte planken eruit en zagen de slechte stukken eraf. We hebben een eigen zaagmachine waarmee we uit de kapotte planken vaak nog wel wat paaltjes of gordingen kunnen zagen.

Het hardhout dat we voor hergebruik geschikt maken wordt weer duurzaam ingezet voor toepassingen buiten, zoals bruggen, damwanden, dammen, beschoeiing, schuttingen, tafels en bankjes.

Daarnaast verkopen we ook gebruikte grenen en vuren planken. Dat is meer voor binnen. Gebruikte dakbeschotdelen met mes en groef, mooie brede steigerdelen gezaagd uit gebruikte binten uit de sloop en vloerdelen met mes en groef gezaagd uit gebruikt hout. Tjerk doet al het schoonmaak-, sorteer- en zaagwerk, het halen en brengen is overwegend mijn werk.”

 

Kijk voor meer informatie op: www.huiserwarmond.nl