Leestijd: 2 minuten

Gerda van Ommen H. Witteveen Mechanisatie B.V. in Wenum-Wiesel Agri Trader

Je werkt al zestien jaar bij Witteveen. Hoe is dit zo gekomen?

Gerda van Ommen: “Ik ben opgegroeid op een boerderij in Hattem. Ik ging vroeger als kind, zoals de meeste kinderen die opgroeien op een boerderij, met mijn vader mee op de trekker (Ford 10-serie), en heb dus affiniteit met het agrarische leven. Ik deed een opleiding tot directiesecretaresse, maar ik twijfelde of het wel de juiste richting voor mij was. Dat kantoorleven was misschien toch niets voor mij. Mijn zus zag een advertentie staan in de Zwolse Courant: Witteveen zocht een administratief medewerkster. Dát leek me wel wat, werken in de voor mij bekende agrarische sector. Ik solliciteerde en werd aangenomen. En ja, ik zit er nog steeds. Ik ben destijds aangenomen voor drie dagen in de week en daarnaast werkte ik in de kinderopvang. Met de komst van de kinderen – nu 11, 8 en 2 jaar – werk ik alleen nog bij Witteveen.”

Wat doet Witteveen Mechanisatie?

“Het is een landbouwmechanisatiebedrijf. We handelen in landbouw– en constructiewerktuigen. Onze klanten zitten voornamelijk in deze omgeving, de Veluwe. Denk aan boeren, loonwerkers en grondverzetbedrijven. Maar ook hoveniers kunnen bij ons terecht voor bijvoorbeeld shovels, tractoren en minigravers. We zijn bovendien dealer van New Holland en Avant. We houden ons bezig met de in- en verkoop van machines, we doen onderhoud en reparaties en kunnen onderdelen leveren. Het bedrijf bestaat al sinds 1940. In 2009 heeft de derde generatie, Harold Witteveen, de onderneming overgenomen. Het bedrijf is in de loop der jaren altijd meegegroeid met de markt, maar nog altijd niet té groot. Dat komt de sfeer en de service ten goede. Vorig jaar is een mooie nieuwe hal gebouwd als showroom en opslag voor machines.”

Twaalf man personeel, onder wie jijzelf, en Harold. Dat betekent korte lijnen.

“Inderdaad. Dat vinden onze klanten prettig. We kunnen heel klantgericht werken, denken altijd mee en zoeken naar de beste oplossing. We denken niet in eigenbelang, maar in gezamenlijk belang. Ook onderling is de sfeer gemoedelijk. Het is een echte mannenwereld, maar ik heb er mijn plekje gevonden. We drinken met z’n allen koffie en eten tussen de middag samen in de kantine. Heel collegiaal.”

Hoe ziet jouw werkdag er gemiddeld uit?

“Ik draag zorg voor de debiteuren- en crediteurenadministratie. Ik verwerk en betaal de inkomende facturen, factureer offertes, verwerk de betalingen, houd de openstaande posten bij en verzorg de BTW-aangifte. Ook ondersteun ik het magazijn, zoals het inboeken van onderdelen in de voorraad. Onze klanten hebben de mogelijkheid om zelf onderdelen bij onze leverancier te bestellen en thuis te laten bezorgen via Kramp Online Service. Van deze orders maak ik de facturen. Ondertussen houd ik de vrije dagen van de mannen bij en neem ik ook de telefoon aan, bijvoorbeeld als er mensen bellen met vragen over de producten op onze website www.lmb-witteveen.nl. Ik ben dan wel niet technisch opgeleid, maar in grote lijnen weet ik waarover het gaat als een klant het over een bepaalde machine of een onderdeel heeft. Juist die afwisseling maakt het leuk en nooit saai. Ik heb het hier goed naar mijn zin, het bedrijf loopt goed en ik hoop dat we kunnen doorgroeien, zoals we dit altijd hebben gedaan.”