Leestijd: 3 minuten

BNR Bouwstoffen BV, waar staat dit voor?

Geert Keukens: “BNR staat voor Breuksteen, Natuursteen en Recycling. Meer dan twintig jaar geleden ben ik dit bedrijf gestart en inmiddels hebben we vier depots in Nederland. We bieden aanlevering vanuit én levering van primaire en circulaire grondstoffen in meerdere Europese landen. Ons kantoor is gevestigd in Werkendam, samen met een opslagterrein van 8.500 vierkante meter. De andere depots bevinden zich aan het water in Eemshaven, Moerdijk en Dordrecht. Vanuit de depots worden de producten zoals breuksteen, stortsteen, natuursteen, splitten, zand en grind over de weg naar de klant getransporteerd. Grotere volumes kunnen ook rechtstreeks vanuit de groeves per schip en over de weg geleverd worden.”

Hier werk ik - Geert Keukens - BNR Bouwstoffen in Werkendam - Agri Trader

Geert Keukens(midden) met medewerkers Jordi en Rob

Wie zijn jullie klanten?

“Wij zijn een handelsbedrijf in (natuur)steensoorten, gerecyclede materialen en kunststofmaterialen voor de grond-, weg-, en waterbouw, (semi)overheden, groenbedrijven en particulieren. Klanten weten ons ook te vinden voor halfverhardingsmateriaal, lichte ophoogmaterialen, steenslag, splitten en zwerfkeien. We leveren aan grote nationale bouwbedrijven. Ook kleinere opdrachtgevers, zoals hoveniers en aannemers in de grond-, weg- en waterbouw, kunnen bij ons terecht. We leveren de materialen los gestort, in big bags of in filternetten. Voor een groot aantal klanten zijn wij sinds onze oprichting de vaste leverancier. Een goede klantrelatie is daarin voor ons het uitgangspunt. We zijn niet de allergrootste, maar wij worden geprezen om de korte lijnen, de goede bereikbaarheid en het snel leveren van onze producten. Ook hebben we veel grondstoffen op voorraad.”

Jullie adverteren in Agri Trader met kunststof rijplaten. Vertel.

“Zo’n tien jaar geleden zijn wij in contact gekomen met een Turkse ondernemer. Hij ontwikkelde rijplaten van gerecyclede kunststof. We leverden destijds al rijplaten, maar niet deze duurzame variant. Dit was voor ons een interessante ontwikkeling. Naast een fabriek in Turkije is er nu ook een fabriek in Weert. Inmiddels zijn wij vertegenwoordiger van de fabrikant en deze duurzame rijplaten. Ze wegen slechts 55 kilo per stuk, dus zijn gemakkelijk te vervoeren op bijvoorbeeld een aanhanger. Ze hebben handgrepen en zijn voorzien van profiel. Dit maakt ze zeer geschikt voor gebruik op drassige of instabiele ondergrond. Inmiddels worden de rijplaten gebruikt in heel Nederland, België, Duitsland en onlangs Frankrijk. Het product past bij onze visie om ook met circulaire grondstoffen te werken en niet alleen met primaire grondstoffen. Deze rijplaten kunnen, als ze beschadigd zijn, zó weer de recycling in.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

“Geen dag is hetzelfde, maar we starten altijd met een kop koffie. Na werkoverleg komen de eerste telefoontjes binnen en maken we afspraken met klanten, leveranciers en transporteurs. Gedurende de dag gebeurt er van alles. Denk hierbij aan vertraagde schepen, files op de weg of de wisselende waterstanden. Dit vraagt om een flexibele werkhouding. Ook gaan we regelmatig op bezoek bij onze leveranciers in Noorwegen, Denemarken, Zweden, Frankrijk en België. Zelfs na 20 jaar blijven we het belangrijk vinden om daar ons gezicht te laten zien. Wij willen niet alles digitaal doen, zo’n persoonlijk bezoek is voor ons belangrijk.”

Wat brengt de toekomst?

“Sinds de bouwcrisis in 2008 zijn wij eigenlijk alleen maar gegroeid. Voor ons werk geldt: er zal altijd worden gebouwd. Er is altijd onderhoudswerk aan bijvoorbeeld spoorlijnen, rivieren en wegen. Daarnaast blijven we inzetten op recycling. Niet alleen met de kunststof rijplaten, maar ook in beton en baksteen. Wij zijn een aantal jaar geleden ook gestart met het hergebruik van spoorballast. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe (circulaire) grondstoffen en vernieuwde manieren om deze toe te passen. Dat zien wij, naast onze klantgerichtheid, ook als meerwaarde van BNR Bouwstoffen.”