Leestijd: 2 minuten

Hoe ben je in de houthandel terecht gekomen?

Freddy van Hameren: “Wij zijn een familiebedrijf dat sinds 1980 in de houthandel zit. Mijn vader en moeder zijn er destijds mee begonnen vanuit het niets. Mijn vader was actief in de sloopwereld en besloot gebuikt hout te ontdoen van spijkers en andere rommel, schoon te maken en zo gereed te maken voor hergebruik. Dat was toen helemaal nog niet gebruikelijk, maar de gedachte van mijn ouders was: opstoken kan altijd nog. Zij waren hun tijd wel vooruit dus.”

Hier werk ik - Freddy van Hameren - Van Hameren Houthandel in Ter Aar - Agri Trader uitgeverij

Freddy van Hameren

Was het vanzelfsprekend dat jij ook in de houthandel ging?

“Voor mij wel. Ik ben hierin opgegroeid. Als jochie ging ik al met mijn vader mee, net zoals mijn zoon van bijna 9 graag met mij meegaat. Hij roept ook al dat hij later in de zaak wil komen. Ik weet ook niet beter. Vanaf mijn zestiende, meteen na school, ben ik hier komen werken in de productie. Nu hou ik me vooral bezig met managementtaken, zoals de IT, de webshop, promotie en beurzen, maar als het nodig is stap ik zo op de vrachtwagen. We zijn allemaal duizendpoten. Mijn drie broers zitten ook in de zaak. Met mijn ene broer doe ik de houthandel, mijn andere twee broers zijn vooral bezig met het verhuurbedrijf. Daarmee verhuren we drijvende pontons voor bouwwerkzaamheden, maar ook voor evenementen en concerten. Dat is in 2000 ontstaan vanuit de houthandel, voor het zetten van beschoeiingen. Sindsdien is het enorm gegroeid en het bedrijf als geheel ook. Inmiddels is de verhuur van koppelpontons een zelfstandig bedrijf onder de vlag van Van Hameren. We zitten op hetzelfde terrein, van inmiddels 35.000 vierkante meter.”

 

Maar de basis is nog steeds de houthandel?

“Ja, toch wel. Daar liggen de wortels. Maar het heeft ook te maken met het groeiende maatschappelijke besef van duurzaamheid. We maken gebruikt hout schoon, zagen slechte stukken eraf en maken het gereed voor hergebruik. Planken van beschoeiingen bijvoorbeeld, die in het water hebben gestaan. Sommige stukken zijn niet meer bruikbaar, maar grote delen nog wel. Een arbeidsintensief maar wel duurzaam proces. Voor ieder hergebruikt stuk hout hoeft immers geen boom te worden gekapt. Als ons gebruikte hout heeft een FSC-keurmerk.”

 

Waar haal je het vandaan en aan wie verkoop je het?

“We nemen hout over van aannemers. Sloophout, damwanden, plaatmateriaal, vloerdelen zoals steenschotten en gymzaalvloeren, bielzen, meerpalen – dat werk. Onze klanten zijn meubelmakers, klusbedrijven, hoveniers, gemeenten, aannemers, maar ook particulieren. We hebben behalve het materiaal ook de vakkennis in huis om mensen verder te helpen. Het is leuk om mensen met tekeningen te zien komen waaruit blijkt dat ze echt hebben nagedacht over wat ze willen.”

 

Zie je daar trends in?

“Zeker. Steigerhout was lang heel hip en gewild, maar dat is aan het veranderen. Eikenhout is booming op het moment. Mensen willen nog meer duurzaamheid én iets eigens, iets unieks. Wij helpen graag door mee te denken en te adviseren. Ook goede informatie vinden we belangrijk. Hout is een bijzonder product, afkomstig van levend materiaal. Iedere houtsoort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, dus het is belangrijk om te kijken hoe en waarvoor het is en wordt gebruikt.”

Kijk voor meer informatie op: www.vanhamerenhouthandel.nl