Leestijd: 2 minuten

Hier werk ik - Ben van der Laan - Fa. Van der Vegt in Scherpenzeel (2)
Je bent via je stage hier terecht gekomen. Vertel!

Ben van der Laan: “Ik volgde een VMBO-opleiding in de richting metaal. In mijn vierde jaar zocht ik een stageplek. Omdat ik in de buurt woonde, kende ik het bedrijf Van der Vegt van naam. Het bestaat al sinds 1950, dus het is bekend in onze regio. Ik kon er terecht op de constructieafdeling, waar het werk varieert van kleine onderdelen prepareren tot grote staalconstructies voor bijvoorbeeld bedrijfshallen, schuren of stallen. Ook voor laswerk kunnen klanten terecht. Maar na nog twee jaar opleiding op niveau 3 en een jaar werk, koos ik alsnog voor de monteur opleiding. Als jonge jongen was ik ook altijd aan het sleutelen aan brommers, dus dit stukje techniek past bij mij. Ondertussen ben ik klaar met school en werk ik als monteur, maar ik volg natuurlijk wel technische cursussen om me verder te ontwikkelen.”

Wat doe jij precies bij Van der Vegt?

“In z’n algemeenheid houd ik me bezig met reparaties, onderhoud en modificaties van landbouwmachines, naar de wens van de klant. Van der Vegt heeft zich de afgelopen jaren toegelegd op tractoren en is dealer van Valtra. Een stoer merk, dat ook qua design een grote slag heeft gemaakt. Mede hierdoor breidt het bedrijf zich uit. We zijn een belangrijke naam in Friesland, Overijssel en Flevoland. Maar door de handel gaan de machines door heel Nederland en ook over de grens. De techniek spreekt me aan binnen mijn werk, het werken met de handen. Daarbij heb ik hier de kansen gekregen om heel afwisselend te werken. Ik weet ’s ochtends niet wat de dag brengt. Ik trek mijn overall aan en ga verder met een grote reparatie van de dag ervoor of ik ga op weg naar een klant, omdat diens tractor ineens stil staat.”

Wat mag de klant verwachten?

“Van der Vegt is een bedrijf dat nu wordt gerund door vader en zoon, samen met zo’n veertien man personeel. De vestiging in Scherpenzeel is begonnen als hoefsmederij en wagenmakerij. Alle facetten van de mechanisatie zijn hier voorbij gekomen. We hebben niet alleen het dealerschap van Valtra, maar ook van verschillende merken machines voor hooibouw, mestverwerking, voedertechniek, landbouwtransport, grondbewerking en -verzet, verreikers en mini-shovels. Omdat we een klein bedrijf zijn, hebben we korte lijnen. We ondersteunen elkaar waar nodig. Dat vind ik een sterk punt, we weten wat we aan elkaar hebben en de klant dus ook. Bij ons krijg je geen bandje met een keuzemenu als je belt, dat wil de agrariër helemaal niet.”

Hoe zou jij de sfeer omschrijven?

“We vormen met elkaar een jonge ploeg mét de ervaring van een aantal oudere werknemers. We lachen met elkaar en de pauzes zijn ook gezellig. Daarbij vind ik het mooi als ik op klus ben bij de klant en hij tevreden is. Of als hij hier de werkplaats weer uitrijdt en alles naar wens is gedaan. Dáár doe je het toch voor en dat maakt dat ik elke dag zin heb om aan het werk te gaan.”