Leestijd: 2 minuten

Wat een bijzondere naam: Albertsym.

“Ja, dat hebben ze mooi bedacht. Echt Friese namen. Het is zoals bijvoorbeeld Peterjan: aan elkaar en zonder streepje. Ik moet het wel altijd spellen.”

Hier werk ik - Albertsym Fekken - Jan Hoogland Mechanisatie - Agri Trader Uitgeverij (1)

Albertsym Fekken

Vertel eens wat je doet bij Jan Hoogland Mechanisatie in Joure.

“Ik ben sinds kort officieel mede-eigenaar. En verder ben ik werkplaats-chef en ook nog gewoon servicemonteur. Dus ik doe een heleboel en van alles wat.”

 

Zo! Dan heb je als 26-jarige al heel wat verantwoordelijkheden.

“Ja, dat doen ze niet bij iedereen. Maar ik heb er wel al een hele carrière op zitten bij Hoogland. Ik ben hier sinds 2014. Het begon als leerwerktraject voor school. Ik heb hier niveau 2, niveau 3 en niveau 4 doorlopen en ben gebleven. Het begon met klusjes, kleine beurtjes, eenvoudig onderhoud. Daarna kwam het storingen zoeken en schema’s nalopen, vooral in trekkers. Daar werd ik ook al snel steeds handiger mee, dus kreeg ik ook steeds meer verantwoordelijkheden. Ik ga ook nog op service en ik verwacht dat ik dat ook nog wel even blijf doen. Vorig jaar werd ik benaderd of ik misschien in het bedrijf wilde komen. Mijn collega Arno – en nu compagnon – is de zoon van Jan Hoogland en hij wilde er iemand bij hebben. Ik heb er even over moeten nadenken, maar heb toch ‘ja’ gezegd. Nu zijn we met zijn drieën eigenaar.”

 

Wat maakt dat je ‘ja’ hebt gezegd?

“Ik wilde ervaren hoe het is en ik wilde toch al graag voor mezelf beginnen. Dat kan ook op deze manier: ik stap in een rijdende trein en hoef niet zelf het wiel uit te vinden. Dit is een grote uitdaging, maar ook een enorme kans – én ik hoef het niet alleen te doen. Dit is een prachtig bedrijf met een breed assortiment diensten en producten. We zijn dealer van Case en Steyr, dus we werken met tractors, maar ook met drainagemachines en uiteraard uiteenlopende landbouwmachines. Er is dus veel verschillende techniek, met veel afwisseling.”

 

Waarom hebben ze voor jou gekozen?

“Ik denk omdat ik altijd mezelf blijf. Ik ben er altijd, ben nooit ziek, ik durf mijn nek uit te steken, en ik ben goed geworden in mijn werk. Een goede monteur is onmisbaar. Nu word ik natuurlijk wel iets minder monteur en iets meer ook ondernemer, maar kan wel weer andere jonge mensen motiveren en opleiden en zorgen dat ze het vak leuk blijven vinden.”

 

Wat is er leuk aan jouw vak?

“De afwisseling en het omgaan met je collega’s vind ik het mooiste: de verschillende werkzaamheden die je aan verschillende soorten trekkers en machines tegenkomt en de uiteenlopende vormen van techniek waar je mee te maken krijgt. We werken veel op locatie bij onze klanten – vooral veehouders – maar ook in onze werkplaats. We doen het met elkaar, want alleen kan het niet. We zijn met ons tienen: zeven monteurs, een magazijnmedewerker, Jan ‘de baas’ en zijn vrouw, die de administratie doet. Het is een fijne club mensen. We staan er samen voor.”