Leestijd: 2 minuten

Vertel eens kort wat je doet.

Stefan Vanweerts: “Al ruim twintig jaar ben ik actief met import en handel van machines, zoals minitractors, graafmachines, knikladers, dumpers, enzovoorts. Het is begonnen met minitractoren uit Japan en China en dat doen we nog altijd, zo’n 500 per jaar. Alles is eigen import en inmiddels ook onder de eigen naam, STEVACO.”

Hier werk ik - Stefan Vanweerts - STEVACO in Alken (BE) - Agri Trader (3)

Stefan Vanweerts

 

Is STEVACO dan de naam van je bedrijf of de merknaam van je machines?

“Dat is wel een mooi verhaal. Die naam heb ik spontaan bedacht op een beurs in China. Voor een importdeal werd een naam gevraagd en deze schoot ineens door mijn hoofd. Het is een samentrekking van mijn eigen naam: STEfan VAnweerts COmpany. Het is meer een importnaam dan een bedrijfsnaam, maar vanwege de herkenbaarheid – en omdat het inmiddels op al onze eigen machines staat – voeren we het ook min of meer als handelsnaam. Naast de eigen machines onder de naam STEVACO zijn we importeur en enig verdeler in België van de tractortoebehoren van LEFA.”

 

Wat behelst jouw werk?

“Eigenlijk alles wel zo ongeveer. Ik doe de inkoop, import, verkoop van de machines. Daarnaast werk ik samen met twee monteurs op zelfstandige basis aan het onderhoud en de service van machines, maar de handel is mijn belangrijkste taak. Verkoop is belangrijk, zorgen dat de verdelers hun materiaal krijgen. Voor Nederland is onze verdeler RJ Machineservice in het Friese Arum. Wij leveren voornamelijk aan de handel, en een enkele keer aan particulieren. We krijgen nu weer veel aanvragen van nieuwe klanten. Bij de inkoop en import komt het meeste kijken, zeker nu. Door Covid kan ik geen zakenreizen naar China en Japan doen, ik kan niet op beurzen staan en mijn netwerk uitbreiden. Beurzen zijn heel belangrijk in deze business. Gewoonlijk had ik minimaal twee, drie zakenreizen per jaar en stond ik op beurzen in China, Duitsland, Italië. Daar is niets van over.”

 

Hoe doe je dat nu dan?

“Ik doe momenteel alleen zaken met bestaande relaties, waarvan ik de kwaliteit en de manier van werken ken. Alleen daarbij durf ik het risico aan om iets te kopen wat ik niet met eigen ogen heb gezien, en dan alleen nog enkele stuks. Zo hebben we nu net een nieuwe dumper, de RD250, en een minigravertje, de MG9, in het assortiment. Die minigraver staat nog niet eens op de website, zo nieuw is die.”

 

Is dat het enige effect van de Covid-crisis voor jou?

“Nee, was het maar waar. Door de pandemie zijn de transportprijzen gigantisch gestegen. Voor een container machines betaal ik nu vijf keer zo veel. Echt niet normaal. Als voor een container mobiele telefoons de prijs vijf keer over de kop gaat, scheelt dat een paar euro op een telefoon. Voor machines, waarvan er veel minder in een container passen, gaat het om honderden euro’s verschil. En het gaat bij ons om grote partijen. De eigen import is de laatste vijf jaar enorm gegroeid. Ik ben ooit vanuit huis begonnen, maar heb nu vijf locaties nodig. Die zijn gelukkig wel allemaal in Alken of directe omgeving.”