Leestijd: 2 minuten

Wat is jouw functie bij Histoparts?

Ronnie Schilstra: “Ik heb Histoparts dertig jaar geleden mee opgericht. Ik ben nog steeds mede-eigenaar en ben tegenwoordig verantwoordelijk voor de inkoop, voor de website en natuurlijk ook voor de dagelijkse gang van zaken bij het bedrijf. Ik spring in waar het nodig is. Soms bij de balie, soms in het magazijn.”

Hier werk ik - Ronnie Schilstra - Histoparts in Oudega - Agri Trader

Je zegt ‘tegenwoordig’; was dat in het verleden anders?

“Oh, zeker. Vroeger deed je alles zelf, naast het gewone werk bij de baas bovendien. De laatste vijftien jaar is er veel veranderd, onder meer door de opkomst van internet. Er gebeurt veel meer via onze website histoparts.com. Door die groeiende vraag ontstond de behoefte aan meer capaciteit, dus meer mensen. Het werk is zodoende steeds meer opgesplitst en gespecialiseerd. We zijn nu met dertien, veertien mensen die ieder zo hun eigen taak hebben. Ik heb me toegelegd op inkoop.”

 

Wat komt daar zoal bij kijken?

“Histoparts verkoopt onderdelen voor oude tractoren en machines. Dat zijn zowel nieuwe onderdelen, als oude originele. Die moeten uiteraard worden ingekocht. Die inkoop is een constante puzzel: wat hebben we nodig? Wie kan het leveren? Moeten we het zelf laten maken? Wanneer kan het hier zijn? Wat zijn de prijzen en zijn er alternatieven mogelijk? Moeten we er voorraad van hebben en zo ja, hoeveel? Ook wat inkoop betreft is er veel veranderd. Heel veel gaat via internet. Vroeger was het veel compacter: je ging naar een aantal beurzen, zocht meer in de regio, kocht in bij een aantal vaste leveranciers. Nu zoeken en kopen we wereldwijd in.”

 

Maakt het dat gemakkelijker?

“Ja en nee. Soms krijgen we onmogelijke vragen, die echt een uitdaging vormen. Dat was al zo, maar door internet kunnen mensen die iets bijzonders zoeken ook zelf op zoek naar dat onderdeel. Als de vraag bij ons terecht komt, is het vaak echt iets héél bijzonders, wat ook voor ons niet zo gemakkelijk te vinden is. Het mooie is om zoiets aparts dan via-via-via toch op de kop te kunnen tikken. Soms moeten we tegen klanten zeggen: ‘ik laat het liggen, maar zodra ik het tegenkom, al dan niet toevallig, laat ik het je weten’. Soms blijven zulke aparte vragen jaren liggen.”

 

Is het soort producten dat je inkoopt ook veranderd?

“Het zijn nog steeds onderdelen voor oldtimers, maar daar zit wel een verschuiving in. Vroeger waren het vooral de echt oude merken, tegenwoordig is er meer vraag naar onderdelen voor tractoren uit de jaren zeventig en tachtig. Het verjongt over de hele linie. Niet alleen de machines, ook het publiek wordt jonger. Daarop moet je ook met inkoop inspelen, door goed te luisteren naar de vragen die klanten hebben en de voorraad daarop af te stemmen.”