Leestijd: 2 minuten

Hier werk ik - Peter Koppenaal - Agro Service Koppenaal

Wat is Agro Service Koppenaal voor een bedrijf?

Peter Koppenaal: “We verzorgen onderhoud en reparaties aan landbouwmachines en verkopen die ook. Geen enorme machines hoor, maar juist de wat kleinere. Trekkers tot zo’n 100 pk, heftrucks, tuin- en parkmateriaal – die categorie. We bestrijken grofweg het eiland IJsselmonde: het gebied tussen Rotterdam en Dordrecht.”

“Onze klanten zijn vooral landbouwers en tuinders, maar ook particulieren en overheidsdiensten voor wie we de machines aan de gang houden. We hebben pas nog negen strooiwagens voor de gemeente klaargemaakt voor de winter. Dat doen we in de winter ook nog: strooien.”

Er wordt ook gewerkt aan gewone personenauto’s.“Minstens 75 procent van wat we doen is landbouwgerelateerd, maar een aantal jaren geleden ben ik er ook een APK-straat voor auto’s bij gaan doen, omdat de landbouwactiviteiten in de omgeving nogal veranderden en omdat mijn klanten vaak vroegen of we ook het onderhoud aan busjes en auto’s konden doen. Ze kwamen hier toch al met een trekker of maaier en dan was het wel handig als de rest van het wagenpark er ook bij kon. En als je ‘service’ in je naam hebt staan, geef je je klanten dus ook service.”

Hoe ben je hier terecht gekomen?

“Ik ben begonnen in 1999. Ik kwam bij een mechanisatiebedrijf vandaan. Aanvankelijk werkte ik in mijn eentje, met een busje op locatie. Gaandeweg kwam er personeel bij en kon ik hier de locatie van mijn schoonvader overnemen. De landbouw hier in de streek was toen nog veel groter. Boeren en tuinders reden elke dag zelf naar de veiling hier achter, dus die kwamen hier allemaal langs. Maar op een gegeven moment is de veiling anders gaan werken, waardoor die tuinders niet meer zelf hun producten moesten brengen en hier dus niet meer dagelijks langs kwamen. De landbouw verdween ook langzaamaan uit de regio. Gaandeweg is ons werk dus wel veranderd en vandaar dat we er toen ook auto’s bij zijn gaan doen.”

Ondanks dat lijkt het toch best druk te zijn. Je hebt hier aardig wat personeel aan het werk. “Een man of vier, vijf – eentje fulltime, de rest parttime – plus mijn vrouw en ikzelf. Zonder die jongens ben ik niks, daarom wil ik ze ook op de foto. We doen dit met zijn allen, iedereen is even belangrijk.”

Wat doe je zelf nog allemaal?

“Die jongens zeggen ‘niks’, haha! Maar dat valt mee hoor. Ik doe de verkoop van machines, en de aftersales, maar ik doe ook reparaties en onderhoud. Het liefst ben ik nog gewoon in de werkplaats. Liever dan op kantoor. Met de administratie bemoei ik me het minste. Dat doet mijn vrouw allemaal.”

Vorige artikel
Volgende artikel